Kedvezően fogadta az aranytartalékok növelését a hazai piac

| forrás:
Conclude Zrt.
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Alapvetően kedvező időpontban növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tízszeresére, 31,4 tonnára az ország aranytartalékát - jelentette ki Juhász Gergely, a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Bár a pontos vételi árfolyam nem ismert, 1190-1210 dollár/uncia (1 uncia=31,1035 gramm) között történhetett a vásárlás, ami nagyon jó kurzusnak tekinthető.

A sárga nemesfém ára 2011-ben tetőzött a dollárral szemben 1900 dollár/uncia körül, amelyet követően komolyabb lejtmenet következett. Ám az árfolyam most újra egy óvatos emelkedő trendbe lépett, amelynek Juhász Gergely szerint még nagyon az elején tartunk. Úgy véli, az MNB lépése olyan értelemben is jelzésértékű, hogy az aranyat fizikai formában vásárolta meg és az is nagyon fontos, hogy birtokba is vette, azaz a jegybank saját maga tárolja az ország aranyát.

Azért lényeges, hogy az  országnak legyen elegendő aranytartaléka a Conclude vezérigazgatója szerint, mert a 2008-2009-es adósságválság láthatóan nem oldódott meg, csak elodázódott, sőt azóta az adósságállomány jelentősen nőtt is, amit elfednek a jelenlegi alacsony kamatok. A kamatemelkedés beindulása adósságlavinát indíthat el, amibe végső soron a dollár is beleremeghet. Az arany szerepe újra felértékelődhet, aminek hatására természetesen az árfolyama is jelentősen emelkedhet.

A Conclude vezérigazgatója úgy véli, Magyarország külföldi tartalékain belül az arany arányát nyugodtan lehetne a nemzetközi standard szerinti 10 százalékra, maximum 70 tonnára emelni. Ez további 40 tonna körüli aranyvásárlást feltételezne. Ezt Juhász Gergely arra alapozza, hogy a 31,4 tonna mindössze körülbelül 3,2 gramm egy főre eső mennyiséget jelent, azaz körülbelül 35 ezer forintot, ami egyáltalán nem sok. Ezért nem tartja kizártnak, hogy az MNB további 40 tonna aranyat vásárol majd.

Az arany jelenleg 1225 dollár környékén cserél gazdát a piacokon. Ez több mint 6 százalékkal alacsonyabb annál, mint amennyin, 1305 dolláron a 2018-as évet kezdte, s közel 5 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának 1286 dolláros jegyzésétől.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

A PortfoLion 2,4 millió dollárt fektet be

szolgáltatásfejlesztés és nemzetközi növekedés gyorsítása a cél.

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Ezt olvasta már?

Ötvenmilliárd forinttal csökken a jegybanki swapállomány »