Fenntartják az alapkamat jelenlegi szintjét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamatszint 0,90 százalékon tartásáról és a változatlan kamatfolyosóról - közölte a Magyar Nemzeti Bank a szeptember 18-ai kamatdöntő ülésről kiadott rövidített jegyzőkönyvében szerdán.

Kiemelték: a monetáris tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs kilátások függvénye - írták. Az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható, aminek biztosítása érdekében a testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges - állapították meg.

A közleményben felidézték: a monetáris tanács 2019 elején 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindítja az NHP fix elnevezésű konstrukciót. Ezzel a tanács célzottan kívánja elérni a hosszú, fix kamatozású kkv-hitelek arányának növelését. A hosszú hozamokra ható, nem konvencionális eszköztár finomhangolása keretében a grémium döntött a monetáris politikai célú IRS-eszköz és jelzáloglevél-vásárlási program 2018. év végéig megvalósuló kivezetéséről - idézték fel azt is hozzátéve, hogy az IRS-eszköz 2018-ra vonatkozó éves keretösszege 1100 milliárd forint.

A jegyzőkönyvben arra is kitérnek, a rövid hozamokra ható jegybanki eszköztár egyszerűbbé és átláthatóbbá válik azáltal, hogy a monetáris tanács döntött a 3 hónapos betéti eszköz 2018 végi kivezetéséről, amelynek jelenlegi 75 milliárd forintos állománya év végére nullára csökken. A monetáris tanács a negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát változatlan mértékben, legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

A tanácstagok az ülésen hangsúlyozták, hogy továbbra is szoros figyelemmel kell követni az Európai Központi Bank várható monetáris politikai döntéseinek hatását a hazai monetáris kondíciókra. A jelenlegi volatilis nemzetközi környezet változatlanul óvatosabb megközelítést igényel - erősítették meg a rövidített jegyzőkönyvben. Ebben azt is leszögezték újra, hogy a GDP bővülése 2018-ban a tavalyinál magasabban, 4,4 százalékon alakul, majd várhatóan 2019-től fokozatosan lassul. Az MNB egyetlen horgonya az infláció, a monetáris tanács a rugalmas inflációs célkövető stratégia keretében a monetáris politika 5-8 negyedéves időhorizontján az inflációt befolyásoló valamennyi tényezőt figyelembe veszi - húzták alá.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Ismét marad a helyén az alapkamat »