Keverik a kártyát, számolhatjuk a díjakat

| olvasási idő: kb. 2 perc

A tranzakciós díj bevezetése alaposan felborzolta a kedélyeket, szokásainkat azonban egyelőre kevéssé alakította át. Az MNB első féléves statisztikái alapján többször használjuk a bankkártyánkat, de ennek hatása csak mérsékelten látszik a készpénzforgalmi adatokon. Persze ez még csak az első félév, s a banki díjak drágulása terén a feketelevest a nyári-őszi időszak hozta el.

Egy előnye egészen biztosan volt a tranzakciós illeték bevezetésének: ráirányította a figyelmet arra, hogy - mint mindennek - a pénzügyi szolgáltatásnak is ára van (nem is alacsony). Ahhoz pedig, hogy e költségeket kontroll alatt tartsuk, tudatos magatartásra van (lenne) szükség: jelen esetben arra, hogy a különböző szolgáltatáscsomagok közül azt használjuk, amely optimálisan illeszkedik pénzügyi szokásainkhoz, a választható fizetési formák közül pedig azt, amely a legkevesebbe kerül.

A készpénz drága! Ezt is tudtuk, ám amíg ennek költségét nem nekünk számolták fel (legalább is az idén tapasztalt mértékben) közvetlenül, nem törődtünk vele. Néhány hónapja tesszük, bár a pénzforgalmi adatok még alig tükröznek változást.

Többet használjuk a kártyát

Az MNB héten publikált statisztikája alapján 2013. első felében nem láthatóak a korábbi trendektől jelentősen eltérő folyamatok a pénzforgalomban. A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlások száma 2013. első felében 146 millió darab, értékük pedig 1 063 milliárd forint volt. Ezt az adatot – miként arra a jegybank elemzői felhívják a figyelmet – célszerű az előző esztendő első félévéhez viszonyítani, mivel ezen a téren jellemző, hogy a második féléves nagyobb mértékű forgalomnövekedést a következő év első felében stagnálás vagy csak kisebb mértékű növekedés követi.

Ennek megfelelően 2012. első feléhez képest a tranzakciók száma 14 százalékkal, értékük pedig 12 százalékkal lett magasabb. Ez – a jegybank értékelése szerint - beleillik az elmúlt években megfigyelhető tendenciákba, attól nem tér el jelentősen. A vásárlások átlagértéke az előző évhez képest 160 forinttal, 7 299 forintra csökkent.

Kell a készpénz, akkor is, ha drága

Mindeközben a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal 2013. első félévében közel 59 millió darab készpénzfelvételt bonyolítottak le összesen 2 907 milliárd forint értékben. Az előző félévhez képest a tranzakciók száma 1,7 százalékkal csökkent ugyan, de értékük 1,2 százalékkal emelkedett. A tranzakciók legnagyobb részét adó, belföldi ATM-eken lebonyolított készpénzfelvételek száma 2013. első félévében 1,3 százalékkal csökkent, míg értékük 6,1 százalékkal emelkedett. A fizetési kártyás készpénzfelvételek átlagértéke pedig az első félévben 49 419 forint volt, ami 1403 forinttal magasabb az előző évinél.

A forint átutalások terén ugyanakkor szinte semmi sem változott. E tranzakciók száma 2013. első félévében elérte a 104 millió darabot, értékük pedig 238 466 milliárd forintot. Az előző év első feléhez viszonyítva a tranzakciók száma 3,3 százalékkal, értékük pedig 0,9 százalékkal nőtt. Az elektronikus fizetés, illetve csoportos beszedési forgalomban nem mutat komolyabb változás:  tranzakciók száma 2012. első félévéhez képest mindössze 0,3 százalékkal lett magasabb, addig a tranzakciók értéke 2,7 százalékkal emelkedett. (Az idén az első félévben 32 millió csoportos beszedést bonyolítottak a bankok, összesen 339 milliárd forint értékben.)

Mi jöhet?

Az esztendő első felében ugyanakkor a szokásokra még mérsékeltebb hatása volt a tranzakciós illeték év eleji bevezetésének, a felmérések és piaci jelzések alapján kevesen döntöttek bankváltás mellett. (Arról, hogy változott-e bankhasználat, fél év múlva lesz adat.) Az illeték nyáron bejelentett újabb emelése nyomán azonban már lehet arra számítani, hogy történik valami, azt azonban, hogy mi egyelőre nem világos.

Előbb arról voltak hírek, hogy törvénybe foglalják majd: mindenkinek havonta 2 ingyenes készpénzfelvételt biztosítani kell. Ezt a közvélemény helyesléssel, a szakma értetlenül fogadott, hisz épp a nagyon drága készpénzforgalom felé terelné a háztartásokat.

Nem kellett azonban sokat várni az újabb ötletre: az Origo.hu információi szerint jövőre illetékmentessé tennék a bankkártyás fizetést. A javaslat célja a feketegazdaság visszaszorítása és a pénzforgalom elektronikus csatornákra terelése.

Hogy végül mi az, ami megvalósul? Okosabbak valószínűleg akkor leszünk, ha a jövő évi adótörvényeket beterjesztik az Országgyűlésnek.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

BÁV: mindenkinek az arany kell most

Felvásárolták a BÁV teljes befektetési aranykészletét.

Ezúttal több mint 30 millióval támogat a MOL

30 millió forintot fektet a MOL a fenntartható jövőbe országszerte.

Magyarország élen áll a befektetések terén

ITM-államtitkár: az egyik legjelentősebb befektetési célpont lettünk.

Ezt olvasta már?

Készpénz már nem játszik a Volánbusz járatain »