Kevesebben halmozzák fel közüzemi számláikat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Egy év alatt 68,2 milliárdról 30 milliárd forintra csökkent a földgáz- és áramcégeknél nyilvántartott tartozások összege - írta a hétfői Magyar Idők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adataira hivatkozva.

Jelentősen csökkent a kintlévőség

A cikk szerint a tavaly júniusi 38,8 milliárd forintról 12,2 milliárdra zuhant a lakosság földgázszolgáltatók felé nyilvántartott, lejárt tartozása egy év alatt, és a hivatal nyilvántartásából arra lehet következtetni, hogy a nyár közepére sokaknak sikerült rendezniük a télen felhalmozott tartozásukat.

A 2015-ös és az idei első fél év adatait összehasonlítva a lap szerint kiderült az is, hogy a tartozók száma egy év alatt százezerrel csökkent: 2016 júliusát már csak 458 ezren kezdték földgázdíjhátralékkal, míg tavaly nyár közepén még 562 ezer lakossági fogyasztó tartozott a gázszolgáltatójának.

Sokan leküzdötték a tartozást

A lap szerint a villamosenergia-szolgáltatóknak 923 ezren tartoznak, 73 ezerrel kevesebben, mint az év elején. Tavaly június végén még 1,57 millió lejárt kintlevőséggel rendelkező felhasználót tartottak nyilván, és akkor még 29,3 milliárd forint volt a tartozásállomány, ami egy év alatt 17,7 milliárd forintra mérséklődött.

A lap megjegyzi azt is, hogy az állami rezsicsökkentés mérséklő hatással volt a tartozók számára és a tartozás volumenére is, mert amíg a programot megelőző év, 2012 nyarán még nagyjából hárommillió kifizetetlen energiaszámlát tartott nyilván a hivatal, addig 2015 első fél évének végére 1,8 millióra apadt a tartozók száma. A tartozás összege 2013-ban meghaladta a 140 milliárd forintot, tavalyra pedig megfeleződött.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést

A befektetést az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapták.

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.

Ezt olvasta már?

Továbbra sem hajlandó a Gazprom tartozása rendezésére »