Kevesebbet érnek a balkezesek?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A balkezesek számára nem csak azért nehezebb az élet, mert nem könnyű megfelelő ollót találniuk, nehezebb a gitározás, vagy éppen nem rájuk szabták az iskolapadot. Egy friss kutatás szerint szignifikánsan kevesebbet keresnek jobbkezes társaiknál, és meglepő módon ennek egyik oka az lehet, hogy statisztikailag rosszabbul is teljesítenek.

A Harvard professzora, Joshua Goodman nemrég igen érdekes tanulmányt tett közzé, melyben az 1970-es évektől napjainkig tartó amerikai és brit adatokat feldolgozva arra jutott, hogy a balkezesek kimutathatóan kevesebbet keresnek a jobbkezeseknél. Ráadásul ennek egyik lehetséges oka, hogy balkezesek statisztikailag gyengébb kognitív képességekkel rendelkeznek. Az adathalmaz nemcsak a jövedelmi szintekre vonatkozott, hanem iskolázottságra és szabványosított vizsgák eredményeire is – írja a Vox.com.

Rések és képességek

Az adatok összesítéséből kiderül, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 11-13 százalékos a balkezesek aránya a társadalomban. Amennyiben pedig elhagyjuk a nemi különbségeket – vagyis a nőket nőkkel, a férfiakat pedig férfiakkal vetjük össze –, kiderül, hogy a balkezesek évente 10-12 százalékkal kerestek kevesebbet a jobbkezeseknél.

A jövedelmi rés elsősorban a kognitív képességekben való megfigyelhető eltérés, illetve az érzelmi vagy viselkedésbeli problémákon alapulhat – mondja Goodman. Hozzáteszi, hogy a balkezesekre jellemző, hogy több manuális munkát végeznek, mint a jobbkezesek, vagyis a rés érzékelhetően nem a fizikai képességekre vezethető vissza.

Bár a kognitív képességben fennálló különbség elsőre meglepően hathat, Goodman szerint a számok ezt támasztják alá. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban a balkezesek 3-4 százalékponttal nagyobb valószínűséggel végeznek ugyanis a matematikai és olvasási tesztek során a legalsó tizedben. Emellett egyes felmérések azt mutatják, hogy az ő esetükben nagyobb arányban lépnek fel beszédproblémák és tanulási nehézségek. Ezek pedig nagy valószínűséggel az egész oktatási rendszerre lefordíthatók, amit az is jelez, hogy az USA-ban némileg kevesebb balkezes szerez főiskolai diplomát, mint jobbkezes.

Családi viszonyok

A kutatás a családi viszonyokra is kiterjedt, és az derült ki, hogy a balkezes anyák balkezes gyerekei kevesebb eséllyel mutatnak kognitív hiányosságokat, mint a jobbkezes anyák balkezes gyerekei. Még érdekesebb, hogy a balkezes anyák jobbkezes gyerekeinél azonban megjelennek ezek a deficitek.

Mindazonáltal a fent vázolt hátrányok nem feltétlenül köthetők össze önmagában a balkezességgel. Ez ugyanis kapcsolatban állhat például az alacsony születési súllyal vagy különböző szülés közben fellépő komplikációkkal is. Ezeknek pedig hosszú távú hatásai lehetnek az egyes személyek életében – hangsúlyozza Goodman.

Az anyák balkezességével kapcsolatban a szerző arra a következtetésre jutott, hogy a balkezes anyák balkezes gyerekei egyfajta támogató környezet következtében mutathatnak kevesebb hiányosságot. Ezen szülők fizikai és kognitív gyakorlatai ugyanis megegyeznek a gyerekével, akinek sokkal könnyebb olyan környezetben tanulnia, ahol ezen gyakorlatok passzolnak hozzá, nem pedig tükörképet mutatnak.

Ellentmondásos eredmények

Bár Goodman tanulmánya mindenképpen izgalmas aspektusára világít rá a jövedelmi különbségeknek, számos probléma felvethető vele szemben. Egyrészt a szerző maga is bevallja, hogy a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező csoportok kimaradtak a kutatásból, így az is elképzelhető, hogy alulbecsülte az eltérés mértékét.

Másrészt számos korábbi tanulmány éppen a balkezesek jobb képességeit mutatta ki. Bár a kognitív hiányosságokra, illetve a nagyobb arányban fellépő viselkedési problémákra mások is rávilágítottak már, vannak ezekkel élesen szembenálló kutatások is. Egyes adatok szerint ugyanis a balkezesek jobban teljesítenek a tanulmányi tesztek megírásában és az IQ-juk is magasabb.

Annak ellenére, hogy kimutatható, a balkezesek nagyobb arányban vannak jelen az intellektuális életben, a hétköznapokban még mindig sokkal kedvezőbb, ha az ember jobbkezes.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Cégóriások kapkodnak a magyar startupért

Hatmillió dolláros befektetést kap a Shapr3D startup.

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezt olvasta már?

Elkerülték a britek a gazdasági recessziót »

4IG 845 (1,20 ) AKKO Invest 448 (-0,44 ) ALTEO 808 (-1,46 ) ANY 1370 (0,74 ) APPENINN 395 (-1,25 ) AutoWallis 108 (0,93 ) BIF 310 (0,98 ) CIGPANNONIA 216 (-2,05 ) CSEPEL 540 (1,12 ) Duna House A 3780 (0,53 ) ESTMEDIA 131 (-7,61 ) FUTURAQUA 100 (-3,10 ) GSPARK 4700 (1,51 ) KPACK 17000 (-4,49 ) MASTERPLAST 744 (0,54 ) MOL 3070 (1,66 ) MTELEKOM 441 (0,11 ) NUTEX 31 (1,32 ) OPUS 317 (5,24 ) ORMESTER 7000 (-2,10 ) OTP 13870 (0,22 ) OTT1 250 (-0,99 ) PANNERGY 756 (0,27 ) RABA 1085 (-1,81 ) RICHTER 5600 (0,36 ) SET Group 105 (2,93 ) TAKAREK 560 (-1,41 ) WABERERS 1300 (0,39 ) ZWACK 17400 (0,58 )