Kicsi a keret a külföldi utazásra? - tippek az olcsó repüléshez

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Bár Magyarországon is rengeteg lehetőségünk van a kikapcsolódásra és a feltöltődésre, országunk lakossága is egyre gyakrabban választ külföldi úticélokat. A közeli helyszínekkel nincs is nagy gond: autóval, de akár busszal vagy vonattal is néhány óra alatt odaérhetünk. A kontinenseken átívelő utazásoktól viszont a leggyakrabban a repülőjegyek borsos ára tart vissza minket - pedig néhány praktikával jóval olcsóbban megúszhatjuk a túrát, mint gondolnánk. 

Fapados járatok - a családi kassza megmentői?

Ha Ázsiába vagy Amerikába vágyunk, valóban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, így érdemes az európai országok közül válogatni első körben. A diszkont légitársaságok szerencsére bőven kiszolgálják az igényeket ezen a téren, és aki szemfüles, igazán jó ajánlatokat is kifoghat.

Az akciókhoz persze egy jó adag szerencse is kell, hiszen az árak nagyon hirtelen változhatnak, ha gyorsan fogynak a jegyek. Ha sokat ülünk a foglalás véglelgesítésén, előfordulhat, hogy másnap, sőt, akár már néhány órával később a dupláját kell fizetnünk ugyanazért az útért. Így itt a gyorsaságon és a rugalmasságon van a hangsúly.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A rugalmasság azért fontos, mert ha valóban a “soha visszanem térő” ajánlatokra vadászunk - mint például a Budapest-Göteborg távolság 2 felnőtt részére oda-vissza 22 ezerért, vagy Budapest-Edinburgh 2 felnőtt és egy 3 év alatti gyermek részére oda-vissza 36 ezerért -, akkor jóval nagyobb a mozgásterünk, ha vagy csak a célpontot, vagy csak az időpontot fixáljuk le, a többit pedig a legkedvezőbb ajánlatok fügvényében alakítjuk.

Az olcsó repülőjegyek megvásárlásakor azonban számolnunk kell azzal, hogy a foglalás véglegesítése után bármiféle változtatás (például a dátum, az útvonal vagy az utazó személye átíratása) esetén súlyos összegeket kell fizetnünk, sőt, még az is előfordulhat, hogy az utazásunk ezen tényezőit még ráfizetés ellenében sem változtathatjuk meg.

Illetve többletköltséggel járhat még a reptérre jutás, valamint a külföldi leszállóhelytől a városba jutni sem feltétlenül két fillér. Ezért ezeket, valamint a budapesti reptéren lévő őrzött parkoló használatát, a külföldi autóbérlést, vagy a tömegközlekedési eszközök díját mindenképpen kalkuláljuk bele az utazásunk árába, és ez alapján döntsük el, hogy valóban annyira olcsó lesz-e a kiruccanásunk, mint gondoltuk!

Lehet azt még lejjebb tolni!

Ha nem akarunk többet fizetni, mint amennyit feltétlenül muszáj, nem érdemes spórolni a szabadságainkkal: hétvégén, illetve ünnep- és pihenőnapokon ugyanis jóval drágábbak a jegyek. Hétközbeni indulással és érkezéssel akár a harmadára is csökkenthetjük az útiköltséget.

Tovább csökkenthetjük még a jegyárakat, ha bevállaljuk a kora reggeli vagy a késő esti indulást, illetve ha nem a fővárosi vagy az ország legnagyobb repterei közül választunk, hanem egy kisebb, ám messzebb lévő kifutót szemelünk ki. Itt persze csak akkor olcsóbb ténylegesen az út, ha a transzferárakkal együtt is olcsóbb, hiszen előfordulhat, hogy így akár 1 órát is kell vonatoznunk a valódi úticélunkig a bőröndjeinkkel.

Akinek pedig minden százas és ezres számít, az a jegyek fizetése előtt nézze meg, hogy mennyit változik a végösszeg, ha nem forintban, hanem valamilyen más valutában fizetne. 

Hogy miért jön jól minden trükk, amivel spórolhatuk pár ezer forintot? Azért, mert a komplett nyaralás költségébe az utazáson kívül beletartozik még a szállás, az étkezés, a kikapcsolódás, a strandolás és a hazahozni tervezett szuvenírek ára is, így nem csoda, ha legalább az utazás díját megpróbáljuk csökkenteni. Főleg, hogy a K&H Bank friss felmérésének eredményei szerint az idén nyaralást tervezők fele maximum 150 ezer forintot tud a pihenésre szánni. Így nagyon nem mindegy, hogy a 100 ezres repülőjegy miatt csak 1 napot tudunk eltölteni az adott helyen, vagy egy 25 ezres ajánlattal akár 4-5 nap is belefér a keretbe.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Már elérhető a jövő évi költségvetés terve »