-->

Kikapcs, visszakapcs – borsos árakon

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

2012-ben indította el az E.On tartozásrendező programját, amellyel a díj kifizetéssel küzdő fogyasztókon kívánt segíteni. A tartozásrendező program tavaly elnyerte az Európai CSR díjat.

Idén is folytatódik a program, első helyszínként Székesfehérváron és a környező Bakonykúton, Mohán, Nádasladányban, Pátkán, Sárkeresztesen, Sárkeszin, Szabadbattyánban, Úrhidán és Zámolyon próbálnak segíteni a rászorulókon a szervezők. Minden család jelentkezhet a programba már 30 ezer forintos adóssággal, egészen 400 ezer forintig. Vállalniuk kell, hogy a program segítségével rendezik tartozásaikat. A program szervezői azt ígérik, hogy megtanítják a családokat jól bánni a pénzzel. Segítik képességeik, készségeik kiaknázását, hogy jobb esélyekkel indulhassanak a  munkaerő piacon, biztos álláshoz és biztos megélhetéshez jussanak, s többé ne keveredjenek komoly adósságspirálba.

Több százezer magyar háztartás tartozik, vagy késik

A magyar helyzet közismert. Több százezer magyar háztartás tartozik a közüzemi szolgáltatóknak, a bankoknak, késve fizeti be az áram, a gázdíjat, bliccel a villamoson, az autóbuszon, nem vásárolja meg az autópálya matricát, úgy használja a sztrádát…

A szolgáltatások díját azonban egyszer ki kell egyenlíteni. Vele együtt a késedelem miatti büntetéseket, pótdíjakat és egyéb költségeket. Ez pedig adott esetben nem is akármilyen summa. Mibe is kerülhet a késedelem? Ebből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Amikor nem fizetünk, tudjuk, a szolgáltatók a késedelmes fizetés miatt díjat számítanak majd fel. A díj azonban csupán az egyik része a dolognak. Ma már az általános gyakorlat az, hogy minden munkadíjat felszámol a szolgáltató a felszólító levél elkészítésétől a kiküldésig. Ha pedig így sem sikerül behajtania a tartozást, jön a korlátozás, vagy a kikapcsolás.

A budapesti áramszolgáltatásban az úgynevezett visszakapcsolási díj huszonkétezer forint környékén áll meg. És természetesen a kikapcsolt áramszolgáltatás helyreállításához külön szakemberre is szükség van, aki szintén felszámol legalább öt-, tízezer forint munkadíjat. Minderre persze csak akkor kerülhet sor, ha a fogyasztó az összes tartozását kiegyenlítette.

Komoly a gond, ha elvágják a vezetéket

A komoly gond akkor van, ha a visszakapcsolás díját nem sikerült kiegyenlítenie a fogyasztónak. Immár országos gyakorlatnak mondható, hogy a szolgáltató egyszerűen elvágja a vezetéket. A helyreállítás költsége ezekben az esetekben akár a kétszázezer forintot is meghaladhatja. A visszakapcsolás költsége változó, az EDF Démász területén például kevesebb, mint húszezer forint. A Démásznál érdekes gyakorlat érvényesül. A levágott légvezeték visszakötése helyett földkábelen viszik vissza az áramot, amelynek kialakítási költsége általában többszázezer forint.

A gázszolgáltatás területén is teljesen hasonló a helyzet. A Főgáz részletekbe menő díjtáblázatban foglalja össze a ki- és visszakapcsolással összefüggő költségeket. Ember legyen a talpán, aki kiigazodik rajta. Egy biztos, ha a gázt kikapcsolták bármelyikünk lakásában a visszakapcsolásért borsos árat kell fizetnünk. Ha sikerül rendeznünk a tartozásunkat harminc napon belül, akkor ez nagyjából huszonötezer forintnál megáll, ha nem, akkor akár többszázezer forintra is rúghat.

Némi feketehumorral, úgy fogalmazhatnánk, ahhoz, hogy elmenjünk rendezni a számlánkat Budapesten villamosra, vagy autóbuszra kell ülnünk, az ország más településén pedig esetleg vonatra. Persze, ha van rá pénzünk. Ha bliccelünk, és elkapnak, az a fővárosi közlekedésben nem kis büntetéssel jár. A BKK tarifatáblázata szerint tizenhatezer forint pótdíjat köteles fizetni az, aki jegy nélkül, érvénytelen jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal kísérli meg az utazást, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe. Aki csak otthon felejtette mondjuk a bérletét, s két napon belül bemutatja, az kétezer forintot köteles fizetni. Diákok esetében ez az összeg kedvezményes, ezer forint.

Mindenütt fizetünk a késedelem miatt

A vonaton is sokba kerülhet a bliccelés megkísérlése. A megállapított menetdíj, viteldíj vagy pótjegy díján felül kétezerhatszáz forint  pótdíjat kell fizetnie annak, aki menetjegy nélkül vagy érvénytelen menetjeggyel a vonatra felszállt. Kivéve, ha olyan helyen szállt fel, ahol a menetjegy megváltására nem volt lehetőség, és az érvényes menetjegy hiányát az első jegyvizsgálat alkalmával jelezte.

Az sem kispályás, ha elmulasztjuk megvásárolni az autópálya matricát. Úrvezetőként 14.875 forintot, a nagyobb gépjármű kategóriákban 66.925 forintot kell leszámolnunk pótdíjként harminc napon belül. Ha késünk, az komoly következményekkel jár, akkor 59.500 illetve 267.700 forinttal lehet könnyebb a pénztárcánk.

A késedelemért mindenütt fizetni kell. Érdekes gyakorlat érvényesül több banknál is. Nagy csinnadrattával ajánlották egykor a hitelkártyákat a klienseknek, például úgy, hogy ezek nagyon is okos kártyák. Ez igaz is. Addig mindannyian eljutottunk az értelmezésük során, ha késlekedünk a feltöltésükkel, az bizony komoly kamatterhekkel jár. Ezen kívül azonban sok bank további költséget is felszámol, ha mondjuk a kötelezően előírt minimális feltöltést elfelejtjük teljesíteni tizedikén. Ennek összege egyes bankoknál már közelíti az ötezer forintot.

Több mint egymillió háztartás csúszott meg

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara nyilvánosságra hozott egy adat sort, amely szerint tavaly az év közepéig  1,24 millió háztartás csúszott meg a villany-, 844 ezer a gáz-, 214 ezer pedig a távhőszámla kiegyenlítésével. Ezek tetemes részében persze csak a befizetési határidő rugalmas kezeléséről van szó. Az áramdíjjal tartozók 40 százaléka, a földgázszámlával adósak 30 százaléka került az 1−30 napos hátralékkal bírók táborába, míg a távhőszolgáltatónak tartozók esetében egyharmados volt ez az arány.

Ha ügyeket akarunk intézni a mai modern világban telefonálnunk is kell. Telefonon elérni a szolgáltatót nem egyszerű dolog. Ha nincsen kedvező hívószáma, már az is sokba kerül, mire legyőzzük a szolgáltató telefonjának menürendszerét. Ha nem fizetjük ki a telefonszolgáltatás díját, jön az egyirányusítás, majd a korlátozás. A visszakapcsolás itt sem kevés. A fizetési felszólítás eljárási díja a hazai legnagyobb mobilszolgáltatónál folyószámlánként  695 forint. A szolgáltatás korlátozás alatt fizetendő díja időarányosan a díjcsomag havidíjának a fele. A szolgáltatás korlátozás feloldásának díja (visszakapcsolási díj) 4.445 forint alkalmakként. A szolgáltatás felfüggesztése feloldásának díja (visszakapcsolási díj) 6.985 forint.

 

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Felmérés igazolja: éjjel-nappal a neten lógunk »