Kiszállnak a kínaiak a Deutsche Bankból

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Meg nem erősített értesülések szerint eladja részesedését a Deutsche Bank (DB) legnagyobb részvényese, a kínai HNA Group diverzifikált ipari holding.

A HNA 2017 elején vásárolt részesedést a Deutsche Bankban. Jelenleg 7,64 százalékos részesedéssel rendelkezik az osztrák C-Quadrat vagyonkezelő társaság közvetítésével, de a pakett nagysága korábban 9,9 százaléknál is járt. A HNA a Deutsche Bank legnagyobb részvényese a katari állami befektetési alap és az amerikai BlackRock befektetési társaság előtt. A C-Quadrat alapítója Alexander Schütz személyében a kínai befektető a DB felügyelőbizottságában is képviselteti magát.

A HNA kiszállási szándékának a hírére a DB részvénye 2,3 százalékkal 9,5 euróra esett pénteken a frankfurti tőzsdén. A értesülést sem a Deutsche Bank, sem a HNA nem kommentálta. A Handelsblatt hét eleji beszámolója szerint a Deutsche Bank részvénye szeptember végén ki fog kerülni az euróövezeti blue-chip részvényeket magában foglaló EuroStoxx50 indexből, ugyanis túl sokat veszített az árfolyamából. Az indexből való kikerülés nem csak presztízsveszteséget jelent a DB számára, de a részvény iránti intézményes befektetői keresletet is csorbítja, mivel számos befektetési alap indexhez kötött módon építi fel portfólióját.

Az EuroStoxx50 indexet összesen 35 milliárd euró vagyont kezelő 33 befektetési alap tekinti irányadónak. Ezeknek az alapoknak összesen 24 millió Deutsche Bank részvénytől kell majd megválniuk. A Deutsche Bank a harmadik egymást követő pénzügyi évét zárta veszteséggel, vezetőváltáson esett át, valamint rontotta befektetői besorolását a Standard & Poor's hitelminősítő intézet, az idén júniusban pedig megbukott az amerikai pénzügyi felügyelet stressz-tesztjén. Részvénye emiatt az idén már 40 százalékot veszített árfolyamából. A pénzügyi válság előtt 2007-ben elért legmagasabb árfolyamához képest pedig már kilencven százalékot esett.

A légiforgalmi, turisztikai, logisztikai és pénzügyi szolgáltató üzletágakban érdekelt kínai HNA Group 2017-ben 100 milliárd dollár forgalmat bonyolított és 230 milliárd dollár eszközérték felett rendelkezett Amerikában, Európában és Ázsiában.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Az elektromos furgonokban van a lehetőség

Elektromos furgonokat fejlesztő cégbe fektet az Amazon és a GM.

Másfélmilliárdból épül a házgyár

Másfél milliárd forintból építenek új üzemet kínai befektetők Kenderesen.

Jó hír, jöhetnek a szuper emeletes vonatok

Javulnak az utazási körülmények néhány Budapestről induló vasútvonalon.

Ezt olvasta már?

Falssá válhat a Deutsche Bank kitörése »