KSH: több külföldi, kevesebb hazai vendég

| forrás:
Központi Statisztikai Hivatal
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

2019. szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4%-kal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőházakban, valamint a közösségi szálláshelyeken).

A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldivendég-éjszakák száma 2,0%-kal nőtt, a belföldivendég-éjszakák száma 2,0%-kal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,9%-kal emelkedett.

2019. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest:

  • A külföldi vendégek száma 2,6, a vendégéjszakáké 1,4%-kal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 577 ezer vendég közel 1,5 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a szállodákban és a panziókban kismértékben, a közösségi szálláshelyeken jelentősen emelkedett. A vendégéjszakák hattizedét Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 3,0%-kal többet, mint az előző év azonos hónapjában.
  • A belföldi vendégek száma 3,5, a vendégéjszakáké 4,7%-kal volt kevesebb. A vendégszám 527 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 1,1 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, közösségi szálláshelyeken és a kempingekben visszaesett, a panziókban és az üdülőházakban nőtt. A régiókat − a Tisza-tó és Dél-Dunántúl kivételével − csökkenés jellemezte. Minden ötödik vendégéjszakát a Balatonnál regisztrálták a szálláshelyek.

  • A szállodák szobakihasználtsága 66,4% volt.
  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 6,9%-kal (52 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 6,7%-kal (31 milliárd forintra) emelkedett.

  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 72%-os növekedést jelent.

2019. szeptember 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

  • 73-mal kevesebb, 3179 kereskedelmi szálláshely 90 ezer szobával és 294 ezer férőhellyel működött.

2019. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma 0,2%-kal csökkent, és összesen 24,7 millió volt. A külföldi vendégek 0,1%-kal több, a belföldi vendégek 0,5%-kal kevesebb (12,2 millió, illetve 12,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága nem változott, 62,3% volt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,0%-kal több, 421 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Ezt olvasta már?

Zuhan mint a kő a magyar gazdaság »