Küszöbön a nagy pénzügyi forradalom?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Legutóbbi részvényeseknek írt levelében, a JP Morgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon tőle szokatlanul aggodalmas hangot ütött meg. Startupok százai törnek fel ugyanis, és jelentenek egyre nagyobb kihívást a klasszikus bankszektor számára - írja. "A Szilícium-völgy egyre közelít"!

A Wall Streeten nem Dimon az egyetlen, aki elkezdett aggódni. A peer-to-peer mobil hitelezési formák, illetve a pénzkezelés újabb technológia-érzékeny változatai egyre jobban terjeszkednek az Egyesült Államokban. Az új típusú pénzügyi szolgáltatások agresszívan adják el magukat, arra hivatkozva, hogy nyitottabbak a világra, mint a klasszikus bankok és brókerházak, és bár sok alternatíva még nincs igazán letesztelve, a nagy pénzintézetek már elkezdték kongatni a vészharangot - írja a Wired.

Előnyök és hátrányok

A pénzügyi technológia (fintech) fiatal vállalkozásainak kulcsa, hogy rávilágítanak a nagy monstrumok hátrányaira. Amíg ugyanis az ügyfeleknek nem volt más lehetőségük, kénytelenek voltak a klasszikus pénzügyi vállalatokhoz fordulni, ez azonban megváltozott. A Wall Street pedig érzékelte a kihívást, és egyre inkább felveszi a kesztyűt. A pénzügyi háború keretében a nagy bankok egyrészt divatos termékekkel állnak elő, másrészt partnerségi viszonyokat alakítanak, végül pedig egyszerűen igyekeznek felvásárolni a veszélyt jelentő társaságokat.

Peer-to-Peer hitelezés

A személyközi, vagy peer-to-peer hitelezés alapvetően egyenrangú személyek közötti közvetlen hitelezési forma, a hagyományos pénzügyi közvetítő (például bank) kiiktatásával. Ebben az esetben a vállalat lényegében csupán a platformot biztosítja a pénzügyi műveletekhez.

A konfliktus igen egyszerű: míg történetileg a bankok dönthettek arról, hogy ki kaphat kölcsönt és milyen kamatokkal, valamint, hogy az ügyfeleknek milyen díjakat számolnak fel, illetve mibe fektetik a tőkét, addig a Szilícium-völgy ezt a modell alapjaiban igyekszik megváltoztatni. A startupok ugyanis sokkal gyorsabb és olcsóbb lehetőségeket kínálnak, elsősorban a hatalmas adatmennyiségek kezelésére (Big Data), a felhő alapú számítástechnika, valamint az egyre szélesebb körű internetes összeköttetésekre alapozva.

Lendületes haladás

Az olyan vállalatok, mint a Lending Club vagy a OneDeck Capital hatalmas előrelépéseket tettek az online hitelezések megkönnyítésében, míg a Square vagy a Stripe egyre nagyobb kihívást jelent a kifizetési folyamatok területén, melyet hagyományosan a bankok és más köztes szereplők uraltak. Annak ellenére továbbá, hogy a hagyományos bankok igyekeznek újabb és egyre modernebb szolgáltatásokkal tartani az iramot, maga Dimon is hangsúlyozta, hogy kemény munkára lesz szükség a versenyképességhez.

A nyílt háború mellett azonban a hagyományos bankok igyekeznek partnerségi megállapodásokat kötni a feltörekvő sztárokkal. A hitelezéssel foglalkozó startupok ugyanis ki tudják küszöbölni a pénzintézetek gyenge pontjait, elsősorban a gyorsaság tekintetében - hangsúlyozta Dimon.

Dől a pénz

Nem mellékesen a bankok kockázati tőke részlegei hatalmas pénzeket öntenek a fintech szektorba. Múlt héten például az online peer-to-peer hitelezéssel foglalkozó startup, a Prosper 165 millió dollár tőkét tudott bevonni, elsősorban egy bankokból álló csoporttól, melyhez olyanok tartoztak, mint a JP Morgan Asset Management vagy a SunTrust Banks. A Prosper ráadásul nincs egyedül. Számos bank, mint az HSBC és a Santander indít belső kockázati tőke alapokat, hogy milliókat fektessenek fintech startupokba.

Más pénzügyi óriások azzal próbálkoznak, hogy saját startup gyorsítók segítségével igyekeznek megtalálni a jövő nagy reménységeit. A Barclays például a Techstarst vonta be egy New York-i gyorsító beindításához. Tavaly pedig a Wells Fargo indított egy féléves gyorsítót annak érdekében, hogy tudatosítsa, az új kezdeményezések együttműködhetnek a bankokkal.

A felvásárlás ereje

Ha pedig minden kötél szakad, a nagy bankok számára akkor is megmarad a felvásárlás taktikája. A spanyol bankcsoport BBVA a múlt évben 117 millió dollárért vette meg az online bank Simple-t, annak reményében, hogy kiterjesztheti saját digitális határait. Az elemzők szerint ráadásul egyre több akvizíció várható, ahogy az új vállalkozások növekvő versenyt jelentenek a hagyományos bankszektornak.

Az idő múlásával mindenesetre úgy tűnik, a harc éleződni fog. Nemcsak azért, mert a fiatal pénzügyi vállalatok egyre nagyobb szeletet követelnek majd a pénzügyi szektorból, hanem azért, mert az olyan nagyágyúk, mint a Google és az Apple is beléptek a fintech piacra. A pénzügyi világban pedig a legkisebb piaci részesedés is aranyat érhet, vagyis senkinek nincs vesztegetni való ideje. Különösen nem a régi nagyoknak.

Ezt olvasta már?

Mostantól még jobb MKB ügyfélnek lenni »

4IG 629 (-1,41 ) AKKO Invest 470 (0,75 ) CIGPANNONIA 190 (1,06 ) DELTA 100 (-0,40 ) MOL 1840 (-1,02 ) MTELEKOM 384 (0,13 ) NUTEX 31 (-1,29 ) OTP 11090 (-1,07 ) OTT1 192 (-0,52 ) RICHTER 6785 (-0,51 ) WABERERS 908 (0,89 )