-->

Lakásfelújítás babaváróknak kedvezménnyel

| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

Természetes igényünk, hogy az élettér, ahova gyermekünket várjuk, ahol családunkkal töltjük az időt, ahol megpihenünk egy húzós nap után úgy szolgálja kényelmünket, hogy az ideális legyen mindannyiunk számára.

Az évek múlása azonban nyomot hagyhat otthonunkon, így 3-5 évente érdemes egy kis “ráncfelvarrás”, hogy életterünk ne pusztán esztétikailag, de minden igényt kielégítően szolgálhassa tovább kényelmünket, főleg, ha új taggal bővül a család.

Ez utóbbi esetben akár nagyobb munkálatok is gyakran felmerülhetnek, hiszen elképzelhető, hogy a házat egy új helyiség kialakításával is bővíteni szükséges.

Természetesen a lakásfelújítás, korszerűsítés, bővítés munkálataihoz mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, pláne, ha ez éppen egybeesik az új jövevény érkezésével. Szerencsére ma Magyarországon nem szűkölködünk államilag támogatott lakáscélú lehetőségekben, melyeket nagyon is érdemes közelebbről és alaposan megismerni, mert rengeteget könnyíthetnek a kiadásainkon.

Ha lakásfelújítási terveink vannak és kiegészítenénk a rendelkezésre álló pénzösszeget, a szebb és élhetőbb otthon felé több úton is elindulhatunk:

 1. gyermekünket tervezve, vagy várva belevághatunk a munkálatokba a Babaváró hitel segítségével
 2. illetve ha már 12 hetes magzati kort elérte gyermekünk, vagy ha legalább egy gyermeket nevelünk, a 2021. január 1-jével elstartolt Lakásfelújítási támogatást is igénybe vehetjük, amelyhez már az új, kamattámogatott Otthonfelújítási kölcsön is elérhető.

Célunk elérésében rengeteget segíthetnek az állam által kínált támogatási formák, azonban tudnunk kell, hogy ezek bizonyos feltételekhez kötött kedvezmények, melyek útvesztőiben könnyű eltévedni.

Először is kezdjük azzal, hogy megismerjük a szóba jöhető konstrukciókat, melyek kapcsán az okosan.hu hitelszakértőinek véleményét kértük ki.

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású kölcsön, amellyel a gyermeket vállaló szülők maximum 10 millió forint hitelösszeget, 50.000 Ft -ban maximalizált törlesztőrészletek mellett akár 20 éves futamidőre is igényelhetnek, ingatlanfedezet nélkül.

A Babaváró támogatási rendszer igen kedvező lehet tehát a családok számára, mivel a gyermekek megszületésével az állam egyre nagyobb kedvezményeket biztosít. A felvett összeg kamatát ugyanis az állam az első 5 évre átvállalja, a folyósítás utáni gyermekszületést követően pedig további kamat- és támogatási kedvezmények vehetők igénybe, például a harmadik gyermek érkezésével a teljes tartozás elengedésre kerül.

A támogatott hitel felvételéhez tehát még ingatlanfedezet sem szükséges, az igénylőknek viszont hitelképesnek kell lenniük, illetve többek között az alábbi kritériumoknak is eleget kell tennünk:

 • 2020. június 13-tól házastársak mellett már elvált szülők is igényelhetik a programot új kapcsolatban születendő gyermek után (itt nem számít, ha előző házasságból már van gyermek)
 • a párnak együttes igénylőként kell a kérelmet benyújtani
 • igényléskor az anyának legalább 18 évesnek kell lennie, de még nem töltheti be a 41. életévét
 • folyamatos, 3 éves magyar TB jogviszony megléte szükséges legalább az egyik félnek
 • mindkét félnek büntetlen előéletűnek kell lennie
 • nem lehet köztartozásuk a NAV felé
 • a KHR listán negatív státusszal nem szerepelhet egyik fél sem
 • mindkét igénylőnek magyarországi lakcímmel, személyi igazolvánnyal, valamint adószámmal szükséges rendelkeznie.

A feltételek mellett ezen támogatási formának is lehetnek buktatói, amelyek esetén vissza kell fizetni a teljes összeget 120 napon belül. Ezek elkerüléséről részletesen az okosan.hu hitelszakértői szintén tájékoztatnak bennünket.

A körültekintő tájékozódás után a Babaváró hitel tehát tökéletes alternatíva lehet az otthon megszépítésére, korszerűsítésére, de akár bővítésére és a szükséges berendezések, bútorok, babakelengye megvásárlására is.

Mit takar a Lakásfelújítási támogatás?

A Lakásfelújítási támogatás az Otthonfelújítási Program részeként jött létre, amellyel az állam célja, hogy segítse a családokat a már meglévő otthonuk felújításában, korszerűsítésében.

Ez a támogatási forma tehát azoknak lehet érdekes, akik legalább egy gyermeket nevelnek, vagy gyermeküket várják és a várandósság a 12. hetet meghaladta.

Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatás utófinanszírozott, tehát a munkálatok költségeit magunknak kell finanszírozni, összegyűjteni a keletkezett számlákat, majd utólag benyújtani őket a támogatást folyósító intézethez, vagyis a Magyar Államkincstárhoz.

A így elérhető támogatási összeg a keletkezett költségeknek a felét állja, de maximum 3 millió forint lehet.

A példa kedvéért, ha 6 millió forintba kerül a felújítás, akkor a maximális, 3 millió forintos támogatást igényelhetjük az anyag- és munkadíj számlák benyújtását követően.

Nézzük meg, hogy pontosan milyen munkálatokat fedezhetünk az állami lakásfelújítási kedvezményből:

 • alapozási szerkezet megerősítése
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése
 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat
 • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása
 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje
 • fürdőhelyiség, illetve WC kialakítása
 • fűtési rendszer létesítése, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is
 • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése
 • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését vagy cseréjét, a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását, a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása
 • térburkolat készítése, cseréje
 • télikert kialakítása
 • kerítés építése
 • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló létesítése
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése
 • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák
 • klímaberendezés beépítése, cseréje
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje
 • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje, valamint
 • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Fontos tudni azonban, hogy az igénylés ez esetben is bizonyos feltételekhez kötött, ezekről teljes körűen a Magyar Államkincsár tájékoztat bennünket.

Remek hír, hogy 2021. február 1-el az állam elérhetővé tette az un. Otthonfelújítási kölcsönt. Ez azoknak nyújthat segítséget, akik nem tudják önerőből finanszírozni a szükséges munkálatokhoz kapcsolódó kiadásokat, vagyis a fent említett kedvezményes hitellel szeretnék fedezni azokat.

Az Otthonfelújítási hitel fix, 3%-os éves kamattal kecsegtet, elérhető összege legfeljebb 6 millió forint lehet és maximum 10 éves futamidőre szól. A hitel havi törlesztőrészleteit pedig a Magyar Államkincstár által kifizetésre került Lakásfelújítási támogatás fogja csökkenteni, ugyanis ezt előtörlesztésre lehet felhasználni.

A kölcsönt azok igényelhetik, akik megfelelnek a Lakásfelújítási támogatás feltételeinek, ezt a hitelt folyósító pénzintézet minden esetben ellenőrzi.

Ha a kölcsön felvétele sikeresen lezajlott, akkor 12 hónap áll rendelkezésre, hogy a felújításokat elvégezzük.

Fontos tudni azonban, hogy az Otthonfelújítási Kölcsön igénylésekor minden esetben ingatlanfedezet bevonása szükséges. Ez azt is eredményezi, hogy ha a felújítandó otthon már eleve terhelve van korábbi jelzáloggal, akkor csak a Babaváró hitel felvétele jelenthet megoldást.

Hogyan kombinálhatjuk a különböző támogatásokat?

Mind a Babaváró hitel, mind a Lakásfelújítási támogatás mellé igényelhető Otthonfelújítási Kölcsön is kombinálható más támogatásokkal, így például CSOK-kal vagy a mellé felvehető CSOK hitellel is. Azonban tudnunk kell, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek csak a “falusi” verziója használható az újonnan vásárolt használt lakás vagy ház egyidejű felújítására, korszerűsítésére.

Ha pedig a CSOK-ot egyidejűleg igényeljük az Otthonfelújítási programmal, a munkálatok kapcsán keletkezett számlák nem nyújthatók be mindkettőnél.

Ugyanakkor a Babaváró és a Lakásfelújítási támogatás (akár az Otthonfelújítási kölcsönnel) együttesen is felvehető. Az előbbi igénylésekor ugyanis nincsen számlabemutatási kötelezettségünk, így a keletkezett, hitelből finanszírozott munkálatok számláit minden további nélkül benyújthatjuk a Lakásfelújítási támogatás elszámolásakor.

Az igénylések megkezdése előtt, főleg, ha több konstrukció együttes felvételét tervezzük, alaposan képben kell lennünk, fontos ugyanis a körültekintő előzetes tájékozódás a feltételek és az elvárások tekintetében.

Az igénylőknek például mindkét támogatás esetén hitelképesnek kell lennie, ami azt is jelenti, hogy a jövedelemnek el kell bírnia a törlesztőrészleteket, hiszen rendelet szabályozza (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató), hogy a család nettó havi bevételeinek hány százaléka fordítható hiteltörlesztésre.

Felújításra fel!

A fentiekből jól látszik, hogy megéri körültekintően elindulni a kedvezmények útján, a végcél ugyanis egy élhetőbb lakótér a család minden tagja számára, úgy, hogy az anyagilag is vállalható legyen.

Az okosan.hu szakértői véleménye szerint a feltételek alapos megismerése mellett  a konstrukció (vagy konstrukciók) kiválasztása is kulcsfontosságú. Weboldalukon minden részletre kiterjedően tájékozódhatunk tovább a témában, a helyes kiválasztásban pedig jobb, ha egy tapasztalt szakember tanácsát is kikérjük, akinek a segítségével idegeskedést, időt és komoly pénzt is megspórolhatunk.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap kiemelkedő forgalmai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Kiváló évet zártak tavaly a legvagyonosabbak

Magyarországon is jó évet zártak a legvagyonosabbak.

Vegyesen éreznek a német befektetők

Vegyesen alakult a befektetői hangulat februárban Németországban.

4IG 650 (0,31 ) AKKO Invest 427 (-0,23 ) ALTEO 1120 (2,75 ) ANY 1320 (-2,22 ) APPENINN 317 (-0,63 ) AutoWallis 101 (-1,75 ) CIGPANNONIA 330 (2,17 ) DELTA 71 (3,81 ) Duna House 380 (-0,52 ) EHEP 1975 (0,25 ) ENEFI 430 (-1,26 ) FORRAS/OE 1220 (-0,81 ) FUTURAQUA 79 (0,76 ) GSPARK 3820 (5,23 ) Gloster 2960 (-0,34 ) KULCSSOFT 1870 (1,36 ) MASTERPLAST 2300 (2,68 ) MOL 2162 (0,56 ) MTELEKOM 410 (0,86 ) NORDTELEKOM 30 (-0,67 ) NUTEX 29 (0,70 ) OPUS 250 (1,42 ) ORMESTER 1250 (0,81 ) OTP 13100 (1,39 ) OTT1 166 (0,73 ) PANNERGY 816 (1,49 ) RABA 1290 (1,57 ) RICHTER 8620 (-0,92 ) SET Group 85 (3,94 ) TAKAREK 580 (-0,68 ) ZWACK 16400 (-1,80 )