Lemondott a jegybank vezetője

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Személyes okokra hivatkozva azonnali hatállyal lemondott tisztségéről az indiai központi bank kormányzója, Urjit Patel hétfőn, de elemzők a jegybankra nehezedő kormányzati nyomással hozták összefüggésbe a döntést.

Urjit Patel rövid közleményében nem tett említést a kormánnyal és a miniszterelnökkel való viszályról, hanem csak a jegybanknak "az utóbbi években elért jelentős eredményeit" méltatta. Indiai gazdasági napilapok októberben és novemberben többször cikkeztek arról, hogy a kormány legalább háromszor kérte meg levélben a kormányzót monetáris politikájának módosítására. Úgy tudni, hogy a Narendra Modi vezette kormány számos kérdésben volt elégedetlen a jegybank politikájával, kezdve a kamatok alakításától a tartalékok felhasználásán keresztül a rúpia árfolyamának kezeléséig. Ázsiában idén a rúpia volt az egyik leggyengébben teljesítő nemzeti fizetőeszköz, a gazdasági növekedés pedig 8 százalék alá lassult Indiában a harmadik negyedévben.

A kormány - fél szemmel a jövő évi parlamenti választásokra tekintve - azt próbálja elérni, hogy a központi bank a növekedést ösztönző politikát folytasson. Egyebek között azt szeretné elérni, hogy a központi bank csökkentse a kamatokat, illetve enyhítse egyes bankok esetében a szabályozási előírásokat. A jegybank kormányzójának lemondása kedden várhatóan felkavarja a pénzpiacokat. A befektetők tudni akarják, hogy ki váltja Urjit Patelt a központi bank élén, és ez miként befolyásolja a pénzügyi és monetáris politika irányvonalát. Az indiai központi bank monetáris tanácsa legutóbb augusztus elsején emelt kamatot a világgazdasági bizonytalanságokra hivatkozva, és nem változtatott monetáris politikájának semleges irányultságán, hogy féken tudja tartani az inflációt a növekedés veszélyeztetése nélkül. A monetáris tanács 25 bázisponttal 6,50 százalékra húzta fel a refinanszírozási kamatlábat, a fordított repoügyletek kamatát pedig ugyancsak 25 bázisponttal, 6,25 százalékra emelte.

A központi bank 4,7 százalékról 4,5 százalékra csökkentette a 2019 márciusában végződő pénzügyi év második felére vonatkozó inflációs előrejelzését, míg a következő évre öt százalékos éves inflációt vár. A gazdasági növekedés a 2018-as pénzügyi évben 7,4 százalék lehet a jegybank szakértőinek becslése szerint.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Kritizálták a kormányfőt, elsötétültek a képernyők »