-->

Fél napjuk maradt dönteni a középiskolásoknak

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ketyeg az óra, ugyanis a főiskolai és egyetemi jelentkezéseket február 15-e éjfélig kell véglegesíteni. A választás nem lehet könnyű: a várható ponthatárok, az emelt szintű érettségivel kapcsolatos követelmények és a költségtérítéses képzések árai is befolyásoló tényezők lehetnek ebben a helyzetben. Az eddigi évek tapasztalatai azonban bizakodásra adhat okot: az utóbbi esztendőkben a felsőoktatásba jelentkezők mintegy 70 százalékát fel is vették, konkrétan a pedagógus képzésre vetítve viszont ez az arány csak 50 százalék körül mozog.

A legnépszerűbb szakok

Évek óta alig tapasztalhatunk változást abban, hogy melyik szakok iránt a legnagyobb az érdeklődés. Valószínűleg idén is a bölcsész kar képzései vezetik majd a sort. A népszerű szakoknál általában még a jelentkezési időszakban adnak egy mankót a választás előtt állóknak, mégpedig úgy, hogy előzetes ponthatárokat határoznak meg, amelyek segíthetnek a kalkulálásban.

A népszerűségi lista elején álló kommunikáció- és médiatudomány szaknál például előreláthatólag minimum 455 pontot kell elérni a bekerüléshez, a pszichológia képzés elkezdéséhez leglább 435 pontra lesz szükség, de a manapság egyre keresettebb anglisztika szakra már 320 pont is elég lehet. Az osztatlan tanári képzés előzetes határát pedig 305 pontnál húzták meg.

Elkérik az álomkarrier árát

A népszerűséget azonban meg is kell fizetni. Ha a hallgató lecsúszik az állami ösztöndíjas helyekről, akár 1-2 milliót is kifizethet, mire kézhez kapja a diplomáját.

Ez az összeg azonban már nem is tűnik olyan soknak, ha megnézzük az összköltség alapján évek óta csúcstartó az általános orvosi képzés árát. Itt ugyanis egy félévért kérnek el annyit, mint egy bölcsésztudományi képzés alatt összesen. Mert aki orvosi pályára menne, annak bizony 1 millió 350 ezer forintot kell kiköhögnie egyetlen szemeszterért. A 12 év félév képzés esetében ez már 16 millió forint feletti költséget jelent. (Ennél a szaknál amúgy 380 pont az előzetes ponthatár.)

Ugyanilyen mértékű kiadással számolhatnak a fogorvos-tanoncok is, bár a 10 félév miatt valamivel olcsóbbra jön a képzés végösszege. A gyógyszerésznek készülő diáktól pedig szemeszterenként 800 ezer forintot kérnek költségtérítéses képzés esetén, tehát legalább 8 millió forintot ki kell fizetni a diploma kézbe vételéig.

Last minute gyorstalpaló

A felvételizők maximum 6 lehetőséget pályázhatnak meg, ebből az első hármat díjmentesen, majd minden továbbit 2 ezer forintért. Ha ugyanazt a képzést mindkét térítési formában (állami és költségtérítéses) megjelölik, de ezen kívül minden más - az intézmény, a szak, valamint az oktatás rendje és nyelve is - megegyezik, akkor azt csak egy jelölésnek számít. Ilyen alapon maximum 12 soros lehet a jelentkezési dokumentum.

A pontozási rendszer nem változott: a megszerezhető összpontszám maximuma továbbra is 500 pont, amiből 200-at a tanulmányi eredményekkel, 200-at az érettségi vizsgákon nyújtott teljesítmény alapján, 100-at pedig a pluszpontokkal szerezhetnek meg diákok.

A pontduplázás lehetősége is megmaradt idén, ami azt jelenti, hogy a tanulók kétféleképpen is kiszámolhatják a többletpontok nélküli összpontszámukat: vagy összeadják az utolsó két év végén szerzett jegyek alapján kiszámolt tanulmányi pontszámot (maximum 200 pont) és az érettségi pontszámot (maximum 200 pont), vagy megduplázzák az érettségi pontszámot. Mivel a két eredmény akár többtíz pontos eltérést is mutathat, a felvételin automatikusan az előnyösebb verziót veszik figyelembe.

Olvastad már? Megdolgoznak a fiatalok azért, hogy jó szakmájuk legyen
Karácsony előtt beindult a fejtörés a középiskolás korosztály körében: megnyílt a jelentkezés a felsőoktatási szakképzésekre. A kérdés nem könnyű, hiszen néhány szakra esélyük sincs bekerülni, ha nincs emelt szintű érettségijük egy - vagy több - adott tárgyból. Az emelt szintű tudásért és az ezért járó pluszpontokért azonban sokszor megküzdenek a diákok: az érettségire felkészítő kurzusok és a nyelvtanfolyamok ára, valamint a magántanárok óradíja széles skálán mozog. Esetenként akár több százezer forintos költséget is jelenthet a családoknak az álmait követő tanuló megfelelő felkészítése.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Három magyar szakma, amely tönkreteheti életünket »