Meg kell őrizni a lakosság nyugalmát, csökkentik a gáz árát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

December 1-jén 3,6 százalékkal csökken a gáz lakossági fogyasztói ára Szerbiában - jelentette be pénteken Dusan Bajatovic, a szerbiai gázszolgáltató (Srbijagas) vezérigazgatója.

Belgrádi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szerb energiaügynökség a dollár árfolyamcsökkenése miatt döntött úgy, hogy a jövő hónaptól olcsóbbá teszi a gázt a szerbiai háztartások számára. Az ipari fogyasztók 3,4 százalékkal fizetnek majd kevesebbet.

A gáz szeptember 1-jén drágult meg 4,4 százalékkal a háztartások számára, valamint 5,7 százalékkal azok számára, akik az elosztórendszerekre kapcsolódnak. A Srbijagas igazgatója szerint a fogyasztói ár túl alacsony, s azt a lakosság nyugalmának megőrzése miatt nem is lehet emelni, így a közvállalat óriási hiánnyal küzd. A Srbijagas idén 1 milliárd eurót veszített.

Szerbia évente mintegy 3 milliárd köbméter gázt fogyaszt, a földgáz 90 százalékát Oroszországból importálják a Srbijagason keresztül. Dusan Bajatovic azt is bejelentette, hogy a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának építése november 20. és december 20. között megkezdődik. A vezeték üzembe helyezése azt is jelentené, hogy olcsóbbá válhatna a gáz az ország számára.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Cégóriások kapkodnak a magyar startupért

Hatmillió dolláros befektetést kap a Shapr3D startup.

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezt olvasta már?

A szerbek tényleg törököt fogtak »