Megcsappan a diákmunkások száma szeptemberben

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A főiskola vagy egyetem megkezdése nagy változást hoz a fiatalok életében, főleg, ha idegen városban folytatják tanulmányaikat. Alkalmazkodni az új környezethez, az új időbeosztáshoz és - esetenként - a tömegközlekedéshez nem kis feladat, kell idő a "beszokáshoz". Nem csoda, hogy sokan csak szeptember közepétől mernek diákmunkát vállalni.

Az átállások időszaka

A tanévkezdés minden évben egy elég érdekes időszak. Mondhatni az átállások időszaka. Az alkalmanként munkát vállalók inkább – ha lehet így fogalmazni – eltűnnek a „piacról”, míg az irodai, szakmai gyakorlatot teljesíteni vágyók ez idő tájt jelentkeznek leginkább munkára – hangsúlyozta Molnár Gábor, a budapesti Y Generáció Iskolaszövetkezet projektmenedzsere.

A legtöbb jelentkezés általában, a tanévkezdést követő 2-4 hétben jön. Ekkorra már biztossá válik az egyetemisták órarendje, jobban tudnak tervezni – tette hozzá.

Igazgatósági tagjuk tájékoztatása szerint a Pannonwork is azt tapasztalja, hogy szervezés szempontjából szeptember első két hete a legnehezebb a munkerő-kölcsönzőknek és -közvetítőknek.

Ilyenkor senki nem akar munkát vállalni, majd ezt követően szeptember közepétől javul a helyzet – mondta Laczi Péter.

Fontos a tapasztalatszerzés

Nyáron egyértelműen a strandmunkákra jelentkezők vezették a sort, szeptembertől azonban már inkább a komolyabb szakmai tapasztalat megszerzésével kecsegtető pozíciók állnak a népszerűségi lista élén.

„Ha a 3 leginkább népszerű területet kellene említenem, azok a pénzügyi, marketing és a komolyabb nyelvismeretet igénylő pozíciók lennének” – közölte az Y Generáció képviseletében Molnár Gábor.

A fővároson kívül a nagyvárosok többségében is az irodai kisegítő munkák és az adminisztratív feladatok a legkeresettebbek ilyenkor, de Miskolcon például főként operátor munkakörben foglalkoztatnak diákokat.

Aktív korosztály

A fesztiválszezon végével alábbhagy a lelkesedés a középiskolások körében, és szinte teljes egészében a főiskolai és egyetemi hallgatók uralják a piacot.

„Míg nyáron inkább a 16-19 éves korosztály keres munkalehetőséget, addig szeptembertől a 18-24 éves korosztály az, aki inkább aktívnak mondható” – hangsúlyozta Molnár Gábor.

A Pannonwork tapasztalata alapján azért is az egyetemisták a legaktívabbak ilyenkor, mert a megbízók is a 18 év feletti diákokat keresik a leginkább.

Mennyi az annyi?

Budapesten nagyjából nettó 900 és 1000 forint között van a diákok átlag órabére, a Pannonwork-nél dolgozó diákok átlagosan 800-1000 forintos bruttó fizetést várhatnak óránként.

Miskolci Egyetem Iskolaszövetkezet (MEISZ) diákmunkásai pedig nettó 800 forinttal számolhatnak, de ez munkakörönként erősen változik.

A bért befolyásolhatja még a pozícióhoz tartozó felelősség mértéke, az elvárt kvalitások, a hasonló területen szerzett tapasztalat és a nyelvtudás is.

Rengetegen választották nyáron a diákmunkát
Az ember azt gondolná, hogy a nagy nyári melegben senkinek sincs kedve dolgozni, főleg, ha az ember még diák. Pedig úgy tűnik, hogy nem csak a strandokról és a fesztiválokról szólt a fiatalok nyara, hanem csúcsát élte a diákmunka is. A Tőzsdefórum több iskolaszövetkezetet is megkeresett, hogy számoljanak be a "főszezon" jellemzőiről, tapasztalatairól.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Megszenvedi a válságot a budapesti turizmus »