Megindult a verseny a lakossági fogyasztókért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tavaly a lakossági áram- és gázpiacon is megélénkült a verseny és csökkentek az árak a rugalmasabbá vált, a szolgáltató váltástól egyre kevésbé idegenkedő fogyasztói magatartásnak köszönhetően az E-Control osztrák energiapiaci felügyelet vezetőinek hétfői beszámolója szerint.

Csökkent a rezsi az osztrákoknál

Az áram ára 2013 óta 46, a földgáz ára pedig 13 alkalommal csökkent Ausztriában - mutatott rá Martin Graf, az E-Control igazgatója a 2014-es beszámoló alkalmából.

Az alacsonyabb áramárakból az E-Control vezérigazgatója szerint 2,7 millió háztartás, az összes 63 százaléka, az alacsonyabb gázárból pedig 1,1 millió háztartás, a fogyasztók 81 százaléka profitált. Megtakarításuk összesen 135 millió euróra rúg - emelte ki Martin Graf, megjegyezve, hogy összesen 520 millió euró megtakarítására lenne lehetőség.

Walter Boltz, az E-Control társigazgatója rámutatott, hogy az áram nagykereskedelmi árában bekövetkezett csökkenést a szolgáltatók kisebb mértékben adták tovább a lakossági fogyasztóknak, valamint a kis- és középvállalatoknak, mint a nagyvállalatoknak. A lakossági áramárban szerinte még 5-10 százalék csökkentési lehetőség rejlik. Tartósan alacsony energiaárakra kell felkészülni - mondta -, bár rövid távon lehet némi ingadozás is.

Sokan váltottak már

A piaci nyitás, az ezredforduló óta 930 ezer háztartás váltott áram- vagy gázszolgáltatót. Az E-Control reprezentatív felmérése szerint számuk a közeljövőben meg is duplázódhat. A felmérésben a válaszadók 83 százaléka adott hangot megelégedésének a váltás egyszerűségével kapcsolatban, és 60 százalékuk vélte úgy, hogy "jóval egyszerűbb dolog szolgáltatót váltani, mint azt gondolta volna".

Tavaly a lakossági áramfogyasztók 3,7 százaléka váltott szolgáltatót Ausztriában a 2013-as 1,7 százalék után. Az arány 4,6 százalék volt a földgázfogyasztóknál az előző évi 2,4 százalék után. Ahhoz azonban, hogy "igazi" verseny alakuljon ki a piacon, pár éven keresztül a felhasználóknak évente legalább 10-15 százalékának kellene szolgáltatót váltania - jegyezte meg Walter Boltz.

"Ott még nem tartunk, hogy működő piacról beszélhetnénk" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy a Cseh Köztársaságban például a fogyasztóknak évente 7 százaléka vált szolgáltatót.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Kína tárt karokkal várja a külföldi befektetőket

Nagyobb piaci nyitást, átláthatóságot és kiszámíthatóságot ígért Kína.

Ipari gépek karbantartása hang alapján

Külföldi kockázati tőkebefektetést hajtott végre a Mol és az Eximbank.

Ezt olvasta már?

Kevesebb autót helyeztek forgalomba Ausztriában »