-->

Fut a kamat Indonéziában és a Fülöp-szigeteken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kamatot emelt az indonéziai és a Fülöp-szigetek-i jegybank csütörtökön.

A Fülöp-szigetek központi bankja öt hónap alatt immár negyedik alkalommal lépett a növekvő infláció elleni küzdelem jegyében. Monetáris tanácsa 50 bázisponttal 4,50 százalékra emelte a fordított repokamatot, összhangban az elemzői várakozásokkal, és ugyancsak 50-50 bázisponttal az egynapos jegybanki hitel kamatát 4,00 százalékra, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig 3,50 százalékra húzta fel. Elemzők további kamatemelésekre számítanak, miután a központi bank jelezte, hogy minden szükséges intézkedést megtesz a magas infláció jelentette fenyegetések kezelésére.

A Fülöp-szigeteken augusztusban több mint kilencéves csúcsra nőtt az infláció. Éves összevetésben 6,4 százalékkal nőttek az árak, jóval meghaladva a jegybank 2-4 százalékos tolerancia sávjának felső határát. Az idén folyamatosan emelkedett az infláció a magasabb adók, a gyenge peso, valamint az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulása miatt. Indonéziában május közepe óta ezúttal ötödjére emelt kamatot a központi bank, a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 5,75 százalékra növelte alapkamatát.

A Fülöp-szigetektől eltérően azonban nem az infláció okoz fejfájást a helyi döntéshozóknak, hanem a rúpia árfolyamának gyengülése és a tőkekiáramlás felerősödése. Elemzők további kamatemelésekre számítanak annak fényében, hogy a jegybank kormányzója azt ígérte, szükség esetén nem fognak habozni újabb stabilizációs intézkedések megtételével. A rúpia idén 9 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válság óta nem volt ilyen gyenge az árfolyama.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Nem változott az ukrán jegybanki alapkamat »