Megnyugtató, hogy nőtt az összvagyon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 10 milliárd forinttal, 0,2 százalékkal nőtt júniusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel hétfőn.

A hatodik hónap végén a szövetség tagcégei összesen 6263 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A szövetség jelezte: a következő hónap végére a kötvényalapok vagyona várhatóan 1000 milliárd forint alá esik vissza, az ingatlanalapok viszont "egyre jobban kiemelkednek a mezőnyből".

Jelenleg az ingatlanalapok a teljes nyilvános alapok vagyonának 21,24 százalékát adják, a zártkörű alapok esetében ez az arány 46,82 százalék. A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások 4 milliárd forintos csökkenést eredményeztek. A pénzpiaci alapok vagyona csökkent júniusban. A pénzpiaci alapokból összességében 5,8 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, amit a hozamok némileg ellensúlyozni tudtak, de így is júniusban 0,6 százalékkal csökkent a vagyon nagysága.

A kötvényalapokból az elmúlt hónapban 47 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők. A rövid futamidejű kötvényalapokból 34,7 milliárdnyi tőke távozott. A szabad futamidejű kötvényekben őrzött pénz 7,4 milliárd forinttal lett kevesebb. A hosszú futamidejű kötvényeknél 4,9 milliárd forint kivonás történt. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona összességében 4,9 százalékkal csökkent júniusban. A vegyes alapoknál változatos kép alakult ki júniusban. A dinamikus vegyes alapokba 4,6 milliárd forint tőke érkezett az elmúlt hónapban, míg a kiegyensúlyozott és óvatos alapok esetében tőkekiáramlás mutatkozott. Előbbiek esetében 2,8 milliárd; utóbbiak esetében 7,1 milliárd volt a visszaváltási többlet. Így összességében 5,3 milliárd forint volt a tőkekiáramlás. A vagyon végül 0,6 százalékkal csökkent.

A részvényalapokból 3,3 milliárd forint tőke távozott, azonban a hozamok kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 1 százalékkal nőtt a hónap során. A tőkevédett alapok vagyona ebben a hónapban 9 százalékkal csökkent, ami részben egy lejáró alap számlájára írható.

Az egykor 500 milliárd forintos vagyon mára 137 milliárd forintra olvadt, és az ősz folyamán valószínűleg már a százmilliárd forintot sem fogja elérni az itt őrzött állomány. Az abszolút hozamú alapokból júniusban 4,2 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a vagyon végül 0,7 százalékkal nőtt. A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítések mindössze 1,2 milliárd forinttal haladták meg visszaváltásokat, a vagyon júniusban csupán 0,4 százalékkal nőtt.

Az ingatlanalapokba az elmúlt hónapban 40 milliárd forint friss tőke érkezett, ami az idei legmagasabb érték. A hozamok is pozitívan alakultak, így összességében 3,9 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónap során. Az árupiaci alapoknál kisebb tőkebeáramlás következett be, de a hozamok ezt mérsékelték, a vagyon így nem változott. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban főleg az ingatlanalapoknak köszönhetően tőkebeáramlás volt tapasztalható, továbbá a hozamok is pozitívan alakultak, aminek köszönhetően a vagyon 5,2 százalékkal nőtt.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség. A BAMOSZ 25 tagja összesen több mint 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6200 milliárd forintot befektetési alapokban.

Ezt olvasta már?

Egyre többen fektetik be pénzüket »