Megszereznéd a jogsit? Ezekkel a költségekkel számolj!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A tavasz beköszöntével egyre többen kapnak kedvet a jogosítvány megszerzéséhez. Ha mi is azok közé tartozunk, akik "idén most már tényleg" szeretnének megtanulni vezetni, akkor sok kérdés felmerülhet bennünk: Hogyan válasszunk autósiskolát? Milyen részekből áll a vizsga? És mennyibe fog mindez kerülni? Mutatjuk a válaszokat!

A nehéz döntés

A megfelelő autósiskola kiválasztása majdnem olyan nehéz feladat, mint amilyennek maga a vezetés megtanulása tűnik. A rengeteg ajánlat, a hiányos információk, és a vegyes tanulói visszajelzések biztosan nem könnyítik meg a dolgunkat.

Ha nem csak az ár alapján döntenénk, hanem szeretnénk az igényeinkhez mérten a legjobb tanfolyamot kiválasztani, akkor érdemes alaposan körbenézni a piacon.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Mire figyeljünk?

Minden autósiskolának rendelkeznie kell egy honlappal. Ez alapján már azonnal ki is alakul bennünk egy vélemény az adott szolgáltatóval kapcsolatban: ha a weboldal áttekinthető, könnyen megtalálunk rajta minden információt, és kellő tájékoztatást kapunk a tanfolyamok menetéről és költségeiről, akkor valószínűleg plusz ponttal indul az iskola.

Ha azonban nincsenek árak, szinte semmilyen információval nem gazdagodunk a site átböngészése során, és még egy ügyfélszolgálati telefonszám sincs látható helyen feltüntetve, hogy legalább érdeklődni tudjunk a részletekről, akkor hiába ajánlották mások ezt az iskolát, valószínűleg inkább másikat fogunk keresni.

Milyen információkat kell megtalálnunk egy megbízható autós iskola oldalán? Fel kell tüntetniük többek között a képzés menetére, szabályaira és feltételeire vonatkozó információkat, valamint az átlagos képzési óraszámot, a költségeket és a Vizsga Sikerességi Mutatót.

Érdemes megnézni azt is, hogy van-e lehetőség e-learning képzésre. Sokaknak ugyanis egyszerűbb otthon, a saját tempójukban elsajátítani az elméleti alapokat.

A gyakorlati oktatás szempontjából pedig fontos lehet, hogy hány oktatójuk van (hogy ne kelljen heteket várnunk egy szabad időpontra), milyen típusú, életkorú és teljesítményű autóval tanulunk majd, illetve ha automata váltós autóval vezetnénk, akkor erre van-e lehetőség. Derítsük ki azt is, hogy milyen útvonalakon zajlanak majd a gyakorlati órák!

Ha pedig egy jól hangzó akciós ajánlatra csapnánk le, mindenképpen még a szerződés aláírása előtt tisztázzuk le a kedvezmény érvényesítésének pontos feltételeit, nehogy a végén negatív meglepetés érjen minket!

A piszkos anyagiak

A jogosítvány költségeinek legnagyobb részét természetesen a tanfolyamok díja teszi ki. Az elméleti oktatásért körülbelül 30 ezret kérnek, a tantermi és az online tanítás árai között a legtöbbször nincs különbség. Egyes iskolák kínálnak “gyorsított” tanfolyamokat is, ezeket rövidebb idő alatt lehet elvégezni, viszont sokkal intenzívebb maga az oktatás, és a kevés rendelkezésre álló idő miatt jellemzően 10-20 ezerrel drágább is.

A gyakorlati képzés során minimum 30 órán kell részt vennünk. Az óradíjak - iskolától függően - általában 4 és 5 ezer forint között mozognak. Van, ahol a pótórák ára megegyezik a normál díjjal, de egyes helyeken 500 vagy ezer forinttal többet kérnek a plusz órákért. Illetve az is változó, hogy hogyan alakulnak az árak, ha automata váltós autót választunk, de általában az ilyen oktatás tanóránként 5 ezer forintba kerül.

Az egészségügyi oktatás nem kötelező, de ha mégis részt vennénk ilyenen, nagyjából 8-10 ezer forintot kell rászánnunk. A közúti elsősegély vizsga díja a hatósági díjszabás szerint 6850 forintba kerül. A vezetés megkezdéséhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat 7200 forint, a KRESZ vizsga 4600 forint, a forgalmi vizsga ára pedig 11 ezer.

Tehát egy B kategóriás jogosítványra - ha mindenből a legolcsóbb árat számoljuk, és nem veszünk részt egészségügyi oktatáson - minimum 172 ezret rá kell szánnunk. Az iskolák többségénél azonban kamatmentes részletfizetést is választhatunk.

A jogsi megszerzése tehát nem olcsó mulatság, főleg, ha némelyik vizsgát csak többszöri nekifutás után tudjuk teljesíteni. Egyes helyeken pedig az is plusz költséggel jár, ha idő közben iskolát váltunk. Több szolgáltató azonban a szezon kezdetére való tekintettel a bizonyos határidőig (például április 15-éig) leadott jelentkezések után kedvezményeket ad. Ha elcsípünk egy ilyen ajánlatot, akár 20-30 ezerrel olcsóbban is megúszhatjuk a tanfolyamot.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Ezt olvasta már?

Az autóipar a válság legnagyobb vesztese »

4IG 627 (2,79 ) AKKO Invest 441 (-2,11 ) ALTEO 736 (-1,08 ) APPENINN 362 (6,47 ) AutoWallis 89 (0,57 ) CIGPANNONIA 323 (6,25 ) CyBERG 890 (4,71 ) DELTA 93 (-0,85 ) EHEP 1990 (3,92 ) FUTURAQUA 70 (-5,55 ) GSPARK 3200 (1,59 ) Gloster 2350 (-2,08 ) KULCSSOFT 1635 (0,93 ) MASTERPLAST 642 (0,63 ) MOL 1810 (-1,63 ) MTELEKOM 387 (1,84 ) NORDTELEKOM 28 (0,71 ) NUTEX 28 (-4,48 ) OPUS 269 (5,49 ) OTP 10880 (4,31 ) OTT1 171 (-1,50 ) PANNERGY 640 (4,23 ) RABA 808 (-0,98 ) RICHTER 7030 (-1,68 ) SET Group 67 (-4,42 ) TAKAREK 491 (3,15 ) WABERERS 1115 (1,36 ) ZWACK 16300 (-0,91 )