Meleg otthon magas fűtésszámla nélkül? Lehetséges!

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Itt van az ősz, itt van újra... Ez azonban nem csak a sárguló levelekből vehető észre: érezzük is. A nappali átlaghőmérséklet 15 Celsius fok körül mozog, a szekrények mélyéről előkerültek az átmeneti kabátok, és legszívesebben egy takaróba bugyolálva ülnénk otthon egész nap. Ahogy közeledünk a télhez, egyre fontosabb szerepet játszik mindennapi életünkben a fűtés, és egyre nagyobbakat nyelünk, amikor ennek költségére gondolunk. Léteznek azonban praktikák, amelyekkel elkerülhetjük, hogy rémálommá váljon a fűtési szezon. Ezekből válogattunk.

A fűtési szezon hivatalosan szeptember 15-étől május 15-éig tart, ami jó pár hónap fejfájást jelenthet a lakosságnak. Sokan már nyáron azon aggódnak, hogy miből fizetik majd a télen megnövekedett fogyasztást.

Ne essünk át a ló másik oldalára!

Az “alapszabályokat” már mindenki ismeri: csak azt a helyiséget fűtsük, ahol tartózkodunk; vegyük lejjebb a hőfokot, mielőtt elmegyünk otthonról; este nyugodtan lehet hűvösebb, úgy is betakarózunk, és túlfűtött szobában amúgy sem jó aludni, és így tovább.

Jó azonban, ha már az elején megjegyzünk magunknak egy bölcsességet: nem az a spórolás megfelelő módja, hogy megfagyunk! 

Szinte mindenhol azt olvashatjuk, hogy ha csak 1 fokkal csökkentjük a hőmérsékletet, máris átlagosan 7 százalékkal mérsékeltük a fogyasztásunkat. De ne ez vezéreljen minket abban, hogy akár 5-6 fokkal is lejjebb vegyük a fűtést!

Természetesen fel lehet venni otthon is egy melegebb pulcsit és egy vastagabb zoknit a radiátorok felcsavarása helyett, de ha fűtés mellett is fázunk otthon, akkor érdemes lehet inkább más spórolási trükköket bevetni a hőmérséklet drasztikus csökkentése helyett.

Használjuk ki a napi rutin előnyeit!

Az esős, szeles idő könnyen elhomályosítja a nyár emlékét, pedig nem volt az olyan régen. Talán még emlékszünk rá, mennyire semmi kedvünk sem volt a tikkasztó hőségben a tűzhely körül sündörögni, a forró fürdőt pedig a hátunk közepére sem kívántuk. Ami azonban akkor elviselhetetlen forróság volt, most előnyünkre válhat.

Amikor főzünk vagy sütünk, elég hőt generálunk ahhoz, hogy egy kis vagy közepes méretű konyhát befűtsünk vele, így arra az időre nyugodtan lejjebb vehetjük a fűtést a helyiségben.

Hasonló praktikát alkalmazhatunk a fürdőszobában is. Csak annyit kell tennünk, hogy bedugjuk a dugót, mielőtt zuhanyozni kezdenénk, így a kádban összegyűlt meleg vízzel körülbelül 10-20 percig fűthetünk egy kisebb fürdőt. Szintén jó megoldás, ha a gyerekek fürdővizét csak a kihűlés után engedjük le.

Óvatosan a szellőztetéssel!

A szellőztetésre mindenkinek megvan a saját “jól bevált” módszere. A legtöbben arra esküsznek, hogy amíg nyitva van az ablak, a fűtést le kell kapcsolni. A másik tábor pedig azt mondja, hogy mivel télen amúgy sem szellőztetünk órákig, a pár percre letekert fűtés nem oszt, nem szoroz.

A leggyakoribb álláspont azonban az, hogy a legrosszabb, amit tehetünk, ha hosszú ideig bukóra állítjuk az ablakot - akár lekapcsoljuk a fűtést, akár nem. Így ugyanis a nyílászáró körüli falat hűtjük le, ami nagyon nehezen melegszik fel újra.

Forrás: glasseyes view (flickr.com)

A legjobb módszer az lehet, ha naponta párszor szellőztetünk 1-2 percig, akkor viszont teljesen kitárjuk az ablakot. Így hamar friss levegőhöz jutunk, de még sincs idő arra, hogy az egész szoba lehűljön. Addig azonban valóban érdemes inkább elzárni a radiátort, hogy ne az utcát fűtsük feleslegesen.

Ha nem szabályozható, nincs mit tenni?

Az eddig felsorolt tippekkel azok tudnak párezer forintot megtakarítani, akiknek egyénileg szabályozható a fűtése van. Azonban elég sok olyan épület található Magyarországon, ahol nincs lehetőség a hőfok vagy a fűtési intenzitás állítására. Itt ugyan jelentős költségcsökkentést nem tudunk előidézni, de azért tehetünk pár dolgot, hogy legalább az alap fűtésünk a lehető leghatékonyabb legyen.

A nem-szabályozható fűtőtesteknek ugyanis nem csak az a hátránya, hogy nem lehet lejjebb venni őket, hanem az is, hogy melegebbre sem állíthatjuk, ha esetleg nem vagyunk megelégedve a teljesítményükkel.

Ilyenkor sokan elektromos fűtőtesteket, hősugárzókat hívnak segítségül. Ezek azonban rengeteg áramot fogyasztanak, ráadásul elaludni sem ajánlatos üzemeltetésük közben, ugyanis tűzveszélyesek.

Lássuk, mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy minél melegebb legyen a lakásunkban!

Rendezzük át a szobát!

Ha úgy érezzük, radiátorunk nem képes befűteni az egész szobát, érdemes lehet felülvizsgálni a berendezést és bizonyos szokásainkat.

Talán sokan bele sem gondolnak, hogy mennyire le tudja korlátozni a fűtőtest hatékonyságát, ha bármivel eltakarjuk. Legyen szó akár bútorról, akár egy földig érő, vastag sötétítőfüggönyről, akár a vizes törölközőnkről, amit itt szárítunk, egytől-egyig mindegyik akadályozza a meleg áramlását. 

Mit tegyünk a huzat ellen?

Ha a fentebb leírt problémákat kiiktattuk, de még mindig nem melegszik fel eléggé a lakás, mindenképpen ellenőrizzük a nyílászárók állapotát. A régi ablakok és ajtók könnyen beengedhetik a hideget, így ilyenkor még egy szabályozható fűtéssel sem lennénk előrébb. Mivel azonban ezek cseréje elég költséges beruházás - és a hideg hónapokban egyáltalán nem is ajánlott -, máshogy kell orvosolnunk a bajt. 

Néhány esetben egy egyszerű huzatfogó párna is elég lehet, de még jobb, ha gondoskodunk a megfelelő szigetelésről. Erre jó megoldás lehet a D profil nevű szigetelőcsík, amelyet az ablakkeret belső felére könnyen felragaszthatunk.

Barkácsüzletekben és nagyobb szupermarketekben kapható, általában 6 méteres kiszerelésben, körülbelül 600 forintért. Az összes ablak körbeszigeteléséhez lehet, hogy jó pár dobozzal vennünk kell majd belőle, de még így is olcsóbban jön ki, mint egy nyílászáró csere vagy egy egész család egy heti gyógyszeres kezelése.

Ezen viszont soha ne spóroljunk!
Amikor a fűtési szezon elkezdődik, csaknem naponta beszámol a sajtó szén-monoxid- mérgezéssel járó balesetekről. Ezeknek az oka szinte kivétel nélkül az üzemeltetett gázkészülékek ellenőrzésének és karbantartásának hiánya, a készülékhez csatlakoztatott égéstermék elvezető rendszer nem megfelelő állapota, alkalmatlansága, illetve az elégtelen levegő-utánpótlás.

További jó tanács, hogy ha van olyan helyiség, amit nem használunk, ezért nem is fűtjük (vagy legalábbis nem olyan mértékben), mindenképp csukjuk be az ajtaját. Ha pedig van az ablakainkon redőny vagy sötétítő függöny, azokkal szintén jól védekezhetünk a hideg beszökése ellen, főleg éjszaka.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezért nélkülözhetetlenek a német kapcsolatok

A német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra.

Tizenegy millió dollárbefektetés a Commsignia cégnél

A Commsignia 11 millió dollárbefektetést kapott.

Ezt olvasta már?

Geotermikus fűtés Szegeden »

4IG 965 (0,73 ) AKKO Invest 30000 (1,35 ) ANY 1310 (-1,13 ) AutoWallis 112 (0,90 ) CIGPANNONIA 324 (1,09 ) CSEPEL 720 (4,35 ) EHEP 10000 (-0,99 ) ENEFI 506 (1,61 ) ESTMEDIA 121 (1,00 ) FORRAS/OE 1580 (2,60 ) FORRAS/T 1520 (-5,00 ) FUTURAQUA 114 (1,43 ) MASTERPLAST 740 (1,93 ) MOL 2960 (0,48 ) MTELEKOM 434 (0,70 ) ORMESTER 8150 (0,62 ) OTP 12710 (0,16 ) OTT1 279 (-1,24 ) RICHTER 4934 (0,20 ) SET Group 664 (-0,15 ) WABERERS 1405 (0,36 )