Mennyi az annyi? Számolgatnak a diákok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Július közepi indulása óta a 30 ezret is meghaladta a Pénzügyi Tájoló elnevezésű, a Diákhitel Központ által fejlesztett kalkulátor látogatóinak száma, amely a felsőoktatásban való részvétel pénzügyi tervezéshez nyújt segítséget, a lehetséges forrásokat és kiadásokat számba véve, valós háttéradatok alapján.

Egy helyen összegyűjtve, friss adatbázissal, hasznos háttérinformációkkal kiegészítve mérheti fel egyetemi éveinek egy félévre vetített költségigényét az a hallgató, aki felkeresi a Diákhitel Központ weboldaláról elérhető Pénzügyi Tájolót. A látogatottsági adatok azt mutatják, valós igényre ad választ a felsőoktatás anyagi vonzatainak felmérésében iránymutatást adó kalkulátor, ugyanis három hónap alatt több mint 30 ezer látogató élt az alkalmazás adta lehetőséggel.

A mentett kalkulációkból kiderül, a kitöltők 87 százaléka forráshiányos, azaz bevételei nem fedezik a megadott képzéshez és az egyetemi életvitelhez kapcsolódó kiadásokat. A forráshiány mértéke egy szemeszterre vetítve a kitöltők 40 százalékánál meghaladja a 300 ezer forintot. A kalkulátor a teljességre törekedve a forrás oldalon sorra veszi a különböző ösztöndíjakat, a diákmunka, a Diákhitel lehetőségét, valamint a szülői segítséget is, a kiadás oldalon az esetleges önköltségi díjakon felül áttekintést nyújt a napi kiadásokról, a lakhatás, az utazás költségeiről, melynek kitöltéséhez friss kutatásokból nyert adatok adnak iránymutatást az érdeklődőknek.

A Pénzügyi Tájolót túlnyomó részt (77,5%) diákok használják, ám a kitöltések arra utalnak, a továbbtanulás tervezése a család bevonásával történik, melynek megfelelően szülők is szép számban találhatók a látogatók között. A legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatott tanulmányaik anyagi vonzataira kíváncsiak, a számítások több mint tizede az említett intézményre vonatkozik, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Debreceni Egyetem követ.

Egy felhasználó több kalkulációt is készíthet, melyek összehasonlíthatóak, vagy akár módosíthatóak is, így a fiatalok könnyen képet alkothatnak a különböző képzések költségigényeiről, illetve felmérhetik, rendszeres kiadásaikat hogyan tudják teherviselő képességüknek megfelelően alakítani.

Pénzügyi Tájoló elérhető a következő linken: http://www.diakhitel.hu/index.php/hu/penzugyitajolo

 

 

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Cégóriások kapkodnak a magyar startupért

Hatmillió dolláros befektetést kap a Shapr3D startup.

Kevésbé borúlátóak Németországban

Kevésbé borúlátó befektetői hangulat Németországban és az euróövezetben.

Ezt olvasta már?

Rugalmatlanabb és hosszabb lesz a szakmatanulás »