Mentsük meg az adventet! Last minute naptár és koszorú ötletek

| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

Elértünk a naptár utolsó lapjához is, elkezdődött a 2017-es év utolsó hónapja. Beköszöntött a tél, s vele jött a várakozás időszaka, az advent is. Olyan, mintha csak tegnap értünk volna haza a nyaralásból? Nem rég még a gyerekek iskolakezdésére készültünk? Úgy érezzük, elrohant mellettünk az idő és még csak egy percünk sem volt felkészülni? A következő tippek segíthetnek, hogy az utolsó pillanatban is megteremtsük az ünnepi hangulatot, a lehető legkisebb költséggel!

Az édes várakozás

Az adventről talán az adventi naptár jut eszünkbe először, amely a karácsonyt megelőző, várakozásokkal teli hetek múlását hivatott szimbolizálni. 

Biztosan sokunkban élnek még a gyermekkori emlékek, amikor minden nap egy újabb kis ablakocskát nyithattunk ki, hogy aztán az alattuk rejlő apró meglepetésekkel, édességekkel egyre csak fokozódjon a szenteste közeledtének izgalma. De azt vajon hányan tudják, hogy honnan ered ez a szokás?

Az adventi naptár kezdetleges változatát egy német édesanyának köszönhetjük, aki türelmetlenkedő kisfiának, Gerhard-nak talált ki egy ünnepváró játékot: egy kemény papírlapot felosztott 24 részre, a négyzetekre csokoládé darabokat tűzött, majd megengedte gyermekének, hogy minden este megegyen egyet, amíg el nem jön az ajándékozás napja. 

Emlékből üzlet

Amikor ez a kisfiú felnőtt, vállalkozásba kezdett: olyan naptárokat készített, amelyeken 24 ablakocska szerepelt, s ezek mindegyike 1-1 darab csokit vagy cukorkát rejtett.

Forrás: pixabay

Azóta rengetegféle adventi naptárat találhatunk a boltokban: a párszáz forintos, tortabevonóra hajazó csokikockákkal töltöttektől kezdve egészen a különböző nagy édességmárkák 5-6 ezer forintos termékéig széles a választék. 

Ha az utolsó pillanatra hagytuk a készülődést, nyilván az a legegyszerűbb, ha csak lekapunk egyet az egyik üzlet polcáról, sőt, november végén vagy december elsején még egész jó akciókba is belefuthatunk, ha addig ki nem fosztják az áruházakat.

Ha egyedibb és olcsóbb megoldásra vágyunk

Az internetet rövid időn belül ellepték a Do It Yourself, azaz a Csináld Magad megoldások: ma már szinte mindent megalkothatunk otthon az egyedi ruháktól elkezdve a PET-palackok újrahasznosításával készülő használati tárgyakon át a kartondobozoknak új életet adó bútorokig, szóval tényleg mindent. 

A DIY mozgalomból természetesen a saját készítésű karácsonyi ajándékok, az egyedi csomagolópapírok és egyéb ünnepi kellékek, így például az adventi naptárak különböző változatai sem maradhattak ki.

Bár a kreatívkodáshoz valamivel több idő kell, mint megvenni a boltban egy kész terméket, az nem igaz, hogy december első napján már túl késő lenne valami egyedit alkotni az ünnepi várakozás időszakára. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyek megvalósítása nem kerül többe 1-2 óránál, és anyagköltségük sem haladja meg a 2 ezer forintot. Este már bonthatjuk is az első napi meglepetést!

Elő a fél pár zoknikkal és a ruhacsipeszekkel!

A legegyszerűbb és legismertebb megoldások közé tartozik a gyufás skatulyába rejtett meglepetésekből, vagy az óriás szaloncukorrá változtatott, belsejükben ajándékot rejtő wc-papír gurigákból összeállított naptár. 

Ezekkel azonban egy baj van: elkészítésükhöz 24 darab dobozkára vagy gurigára van szünkségünk, tehát nem éppen last minute megoldás egyik sem. De ha van fél óránk beszaladni a papírboltba két tucat papírzacskóért és néhány színes filctollért, majd a sarki közértben beszerzünk egy csomag - lehetőleg vegyes ízesítésű - szaloncukrot, már csak a díszítés és a megtöltés marad hátra: a zsacskókat számozzuk be 1-től 24-ig és mindegyikbe tegyünk egyet-egyet az édességből!

Forrás: pixabay

Ha kicsit több időnk van, akár hópelyheket, fenyőfákat, csillagokat és egyéb téli motívumokat is rajzolhatunk a zacskókra, hogy kicsit feldobjuk. Ezután tegyük a kis csomagokat egy dobozba, tálba, és várjuk az estét! Nincs más dolgunk, mint megkeresni az 1-es számmal jelölt zacskót, és megenni, amit benne találunk!

Hasonlóan gyors megoldás, ha pár csomag ünnepi mintájú szalvétát veszünk, és azokba csomagoljuk a meglepetést. Szerezzünk be egy szép kötözőszalagot vagy túrjuk elő a kamrából/pincéből a spárgát, és kössük be a csomagok száját, mintha kis batyuk lennének. 

Ha van időnk (és kedvünk) számozott cetliket rajzolgatni, vagdosni, lyukasztgatni és fűzögetni, akkor csak akasszuk fel egy fogasra, és keresnünk meg minen nap a dátumnak megfelelő meglepetést. De ha nem bajlódnánk ilyesmivel, csak tegyük a szalvétabatyukat egy tábla és válasszunk belőle minden nap egyet. Ebben az esetben talán jobb, ha különböző fajta ajándékokat választunk, úgy izgalmasabb.

Nyugodtan merítsünk ötletet az amerikaiaktól is! Biztosan mindannyiunk látott már olyan karácsonyi filmet, ahol a kandallóra tűzött zoknikba várta az ajándékot a család apraja és nagyja. Miért ne csinálhatnánk mi is ezt, csak minden nap?

Forrás: flickr

Szedjünk össze a családtól 24 darab fél pár zoknit, keressünk elő ugyanennyi ruhacsipeszt, és csipeszeljük ki őket egy kifeszített madzagra, vagy akár a ruhaszárító kötélre! Vagy ha nincs helyünk erre, válasszunk ki egy szebb, lehetőség szerint karácsonyi mintás zoknit, és azt töltsük meg minden reggel valami aprósággal.

Ha viszont nincs időnk (vagy a hónap vége miatt pénzünk) arra, hogy édességeket, illetve apró meglepetéseket vásároljunk, esetleg tanácstalanok vagyunk, hogy mit vegyünk, akkor sem kell lemondanunk a szívmelengető várakozásról: mindössze 24 borítékra és 24 színes papírra van szükségünk, valamint össze kell vadásznunk az internetről két tucat karácsonyi versikét, rövid történetet vagy ünnepi idézetet és készen is vagyunk. Minden napra egy rövid olvasmány, amitől mosolyra derül a család: kell ennél több? A gyerekekkel akár meg is tanulhatjuk a verseket, biztosan élvezni fogják.

Földünk is ünnepel
A fenti tippek azért is jók, mert az így elkészített adventi naptárakat a következő évben is elővehetjük, a szalvétákat dekoráláshoz és ajándékkészítéshez is újrahasznosíthatjuk, a nem szükséges csomagolóanyagokat pedig elvihetjük a szelektív hulladékgyűjtőbe. Így az ünnepi várakozás nem csak ötletes, egyedi, olcsó és gyors, hanem környezetbarát is lesz.

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Így bánj a vízzel, hogy jó legyen neked és a Földnek is! »