Milliós bírságot hozhat a mérőórák buherálása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A lakossági fogyasztásmérőkkel: a víz-, villany- és gázórákkal kapcsolatos tudnivalókra, rendszeres ellenőrzésük fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal közös sajtótájékoztatón, Kecskeméten.

A legfontosabb információkat két kiadványban is összegezték, az energiahivatal munkatársai országos kampánykörúton ismertetik a legfőbb tudnivalókat.

Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője elmondta, a szolgáltatók a háztartásokban fellelhető tizenötmillió mérőóra mintegy tíz százalékát ellenőrzik évente. Az ellenőrzések nyomán mintegy másfélezer panasz születik. Ezek feldolgozása egyértelműen azt mutatja, hogy a fogyasztók ismeretei jogaikról és kötelezettségeikről hiányosak - fogalmazott.

Kolozsi Sándor, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője azt emelte ki, hogy ha a fogyasztásmérőkön valamilyen illetéktelen beavatkozás történik, az szabálytalan vételezésnek minősül és kötbér kiszabását jelentheti. Ennek összege a pár tízezer forinttól akár több millió forintig is terjedhet.

A tevékenység legnagyobb kockázata mégis inkább az, hogy élet- és balesetveszélyes. A főosztályvezető hangsúlyozta, nincs jó fogyasztóvédelem felkészült fogyasztók nélkül.

Ebben próbálnak segítséget nyújtani a két kiadványukkal. Az Óvja mérőóráját! és az Ismerje meg jogait! című kiadványok mindenki számára elérhetőek a kormányhivatalok ügyfélszolgálati helyein - mondta Zombor Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

Ő a fontos tudnivalók közül azt emelte ki: a köznyelvben áram-, gáz- vagy vízlopásnak nevezett méretlen vételezés - annak mértékétől függően - akár büntetőpert is vonhat maga után.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Csökkent a Gazprom gázexportja »