MNB: tovább nőtt a költségvetés finanszírozása

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Májusban 335 milliárd forinttal nőtt a költségvetés által kibocsátott értékpapírok állománya, az első négyhavi 892 milliárd forintos növekmény után, amelyből 860 milliárd forint áprilisban valósult meg - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken megjelent, legfrissebb értékpapírstatisztikai adataiból.

A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán májusban 154 milliárd forint értékben négy új sorozatot bocsátottak ki, két papír járt le 145 milliárd forint összegben. Az aukciókon 432 milliárd forint névértékű rábocsátás történt, a visszavásárlások névértéken 80 milliárd forintot tettek ki. A lakossági kötvények állománya 35 milliárd forinttal nőtt. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 170 milliárd forintot tettek ki, a lejárat 128 milliárd forint volt.

A kamatozó lakossági papírok állománya 103 milliárd forinttal csökkent. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 31 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán sem új kibocsátás, sem lejárat nem volt. Az árváltozás 84 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 151 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Májusban a 31 616,7 milliárd forint értékű állampapírállományból a külföldiek portfóliójában lévő papírok állománya 175,9 milliárd forinttal 9098 milliárd forintra csökkent. A pénzügyi vállalatoké 404 milliárd forinttal 13 116 milliárd forintra nőtt. A jegybank mintegy 169 milliárd forinttal, 207 milliárd forintra növelte állampapírállományát májusban. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 120 milliárddal 8 512,9 milliárd forintra nőtt, az előző havi hasonló összegű csökkenés után.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Befektetési alapok: a múlt hét nyertesei és vesztesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Számos hiba a KÖBE biztosítónál - 25 millió az ára »