Ne higgyünk a szemünknek, ha túl olcsó az utazás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az irreálisan olcsó utazások lefoglalásának veszélyeire figyelmeztet a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), mondván, a vasárnap csődbe ment Green Holidays utazási iroda is érvényesített ilyen akciókat. Az iroda nem tagja a MUISZ-nak.

Bakó Balázs, a MUISZ Marketing és Kommunikációs Bizottságának tagja példaként említette, hogy a Green Holidays egyhetes törökországi ötcsillagos szállodába hirdetett repülős utat egy balatoni négycsillagos szálloda hároméjszakás félpanziós áráért.

Extrém akciókban előfordult az is, hogy a repülőtéri illetéket elengedték - tette hozzá. A hasonló, mélyen az önköltségi ár alatti részvételi díjú és több héttel vagy hónappal az utazás előtt kínált utak gyanúsak lehetnek - mutatott rá.

Csak óvatosan

A MUISZ emlékeztet: több online hírportál bevonásával már januárban, valamint a saját honlapján is felhívta a figyelmet a "Black Friday" jellegű - az utakat gyakran hosszabb idővel az utazás előtt, jóval a piaci ár alatti részvételi díjért hirdető és értékesítő akciók veszélyeire.

Javasolták, hogy az utasok minden esetben a befizetés előtt győződjenek meg arról, hogy ki az utazás tényleges szervezője, és milyen általános szerződési feltételek alapján nyújtják a szolgáltatást.

Ha a szerződés egyelemű szolgáltatásokra vonatkozik - például csak szállás vagy 24 órát meg nem haladó - szállást nem tartalmazó - utazási csomagra (repülőjegy és transzfer), abban az esetben hiába rendelkezik a szervezőiroda megfelelő engedéllyel és vagyoni biztosítékkal, a vagyoni biztosíték nem vonatkozik az érintett utazási szerződésre - jelezték.

Elég lesz-e ötszázmillió?

Bakó Balázs kiemelte: az utazásszervezést európai uniós jogszabályok és hazai kormányrendeletek szabályozzák, és nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az utazásszervező irodákra. Az utazásszervezői tevékenység megkezdéséhez vagyoni biztosíték vagy ezt fedező biztosítás szükséges, amely pontosan az ilyen sajnálatos esetekben az utasok védelmére szolgál.

Felhívta a figyelmet, hogy a vagyoni biztosíték kizárólag három célra használható fel: az utasok hazahozatalára, a kényszerű kint tartózkodás finanszírozására és a befizetett részvételi díjak visszatérítésére.

A MÚISZ információi szerint a Green Holidays 500 millió forintos vagyoni biztosítékkal rendelkezett, de jelenleg még nem tudható, hogy ez elegendő lesz-e a teljes kártalanításra. Ezt csak a kárigények beérkezése után tudja a biztosító véglegesen megerősíteni - jegyezte meg Bakó Balázs.

A Green Holidays szerint ők nem hibásak

A Green Holidays Kft. vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el.

A Green Holidays honlapján vasárnap este azt közölte, hogy a társaság vagyoni biztosítékát az Uniqa Biztosító Zrt. szolgáltatja, a szükséges intézkedéseket a társaság helyett a biztosító teszi meg. Az utasok igényeiket közvetlenül a biztosítóval szemben érvényesíthetik.

Hétfőn a Gren Holidays honlapján azt közölte, hogy nem felelős a törökországi események kialakulásáért. Török partnere, az Akdem Turizm a hétvégén érkező utasokat visszaigazolta, ennek ellenére a megrendelt szolgáltatásokat nem biztosította, holott előre ki lett fizetve azoknak az irodára eső része - írták.

A Green Holidays Kft. a nyilvános cégadatok szerint 50,5 millió forint értékben végzett utazásközvetítési tevékenységet tavaly, adózott eredménye 406 ezer forint volt.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Tizenegy millió dollárbefektetés a Commsignia cégnél

A Commsignia 11 millió dollárbefektetést kapott.

Európa a befektetések központja

Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa.

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Ezt olvasta már?

A lakásvásárlás már nem prioritás a mai fiataloknak »

4IG 924 (0,65 ) AKKO Invest 28000 (-0,71 ) ALTEO 770 (1,32 ) AutoWallis 113 (-1,31 ) BIF 297 (1,37 ) CIGPANNONIA 317 (-4,23 ) ESTMEDIA 120 (1,01 ) FUTURAQUA 119 (-0,83 ) GSPARK 4360 (-0,23 ) MOL 2882 (-0,14 ) MTELEKOM 420 (0,48 ) NORDTELEKOM 46 (-2,02 ) NUTEX 30 (-0,33 ) OPUS 387 (-0,72 ) ORMESTER 12700 (0,79 ) OTP 12360 (0,57 ) PANNERGY 728 (-0,82 ) RICHTER 4822 (-0,62 ) SET Group 659 (-0,45 ) WABERERS 1300 (-1,52 )