Negatív kamatot helyezett kilátásba az UniCredit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Negatív betéti kamat bevezetését tervezi 2020-tól nagyösszegű lakossági takarékbetétekre az olasz UniCredit bank.

A bankvezér a negatív kamatkörnyezettel indokolta a tervezett intézkedést. Elmondta: a "jóval 100 ezer euró feletti" betéttel rendelkező ügyfeleknek fizetniük kell majd azért, hogy a bankban tarthassák a pénzüket. A döntésről beszámoló olasz lap szerint egyelőre nem ismeretes pontosan hány ügyfelet is érintene a bank tervezett intézkedése és a bevezetni kívánt negatív kamat mértéke sem.

Az UniCredit mindenesetre a bankvezér tájékoztatása szerint olyan "alternatív megoldásokat" kínálna fel az érintett ügyfeleknek, mint például pénzük elhelyezése pénzpiaci befektetési alapokban. Az UniCredit néhány más európai bank példáját követi tervezett lépésével. A német Berliner Volksbank és a dán Jyske Bank már bevezette a takarékbetétek negatív kamatozását. Jean Pierre Mustier az elmúlt héten az európai bankszövetség, az EBF elnökeként hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Banknak (EKB) fel kellene szólítani az európai pénzintézeteket negatív betéti kamat bevezetésére nagyösszegű lakossági takarékbetétekre.

Az intézkedés nem érinthetné a 100 ezer euró alatti megtakarításokat. A kereskedelmi bankoknak 2014 júniusa óta kell kamatot fizetniük az EKB-nál "parkolt" pénzük után. Az euróövezeti jegybank az intézkedéssel hitelezésre igyekszik késztetni a pénzintézeteket a gazdasági aktivitás felpörgetése és az infláció fokozása érdekében.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Hét ötlet kapott tizenöt millió forintos befektetést

A befektetést az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapták.

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.

Ezt olvasta már?

Donald Trump Dél-Amerikát fenyegeti »