Négy tipp, hogy a Föld és a pénztárcánk is jól járjon

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Amikor már nem fél 5-kor sötétedik, és a jó idő miatt már fűtenünk sem kell, talán eszünkbe sem jut, hogy spóroljunk az energiával, és nem is gondolunk arra, hogy mennyit mutat majd a hó végi számla. Pedig egy kis spórolás mindig jól jön, akár az energiafelhasználásunkról, akár a költségvetésünkről van szó. A time.com gyűjtése alapján nézzünk hát meg 4 olyan korszerű megoldást, amelyekkel a Földet és a pénztárcánkat is kímélhetjük!

Az éltető fény ereje

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a napelemek beszerelésének költségei 2010 óta a harmadára csökkentek, de külföldön még így is elég borsos árat kell fizetnünk érte: otthonunk méretétől és energiaszükségletünktől függően 4 és 8 millió forint közé esik a korszerűsítés végösszege.

Hasznossága és környezetkímélő volta mellett azonban az elérhető támogatások és adókedvezmények miatt is egyre népszerűbbek a napelemes megoldások. Így ha épp építkezni vagy felújítani készülünk, érdemes utánanézni a lehetőségeknek. 

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Manapság napelemes tetőcserepek is léteznek, amelyekre akár 25 évnyi garanciát is vállalnak a gyártók.

Világítás okosan

A jövő otthonának kialakításához azonban nem feltétlenül a napelemek beszerzése és az önfenntartás elérése az első lépés. Sokkal kisebb és egyszerűbb változtatással is sokat tehetünk az energiafelhasználásunk és a költségeink csökkentése érdekében.

Ha a régimódú izzóinkat LED-égőkre, az elavult, áramfaló gépeinket pedig energiatakarékos modellekre cseréljük, az már egy jó kezdet, de ha még nagyobb változásra vágyunk, akkor választhatjuk az okos megoldásokat is. Az intelligens világítási rendszer beszerelési költége 30 ezertől akár 160 ezerig is terjedhet, a befektetés azonban legtöbbször néhány éven belül megtérül. 

A szigetelés előnyei

Egy jó szigetelés legalább 10, de akár 40-50 százalékkal is csökkentheti egy családi ház energiaszükségletét.

A K&H Biztosító adatai szerint a szigetelést követően 3-4 Celsius-fokkal emelkedhet az adott szoba hőmérséklete azonos fűtési szint mellett, ami 15-20 százalékos fűtési energiamegtakarítást eredményezhet. 

Ez egy átlagos háztartásban 20, de akár 70 ezer forint megtakarítást jelenthet évente. Ez azt jelenti, hogy egy 350 ezer forintos beruházással számolva akár 5 év alatt is megtérülhet a befektetett pénz. Ráadásul otthonunk értékét is növeli a korszerű megoldás.

Búcsú a régi ablakoktól

A régi ablakok cseréjét néhány évvel eltolhatjuk egy jó tömítéssel vagy körbeszigeteléssel, amely lényegesen olcsóbb megoldás, de ha mégis az új nyílászárók mellett döntenénk, valószínűleg nem fogjuk megbánni.

Bár a korszerűsítés minimum 650-800 ezer, sőt, akár másfél millió forintunkat is elviheti, ebben az esetben is jelentősen lefaraghatjuk a költségeinket. Ha pedig a későbbiekben eladásra szánnánk ingatlanunkat, az új nyílászárók miatt nem csak magasabb áron, de hamarabb is elkelhet.

A leggyakoribb tévhitek az energiafogyasztásról
Az áram és a vezetékes víz nagyszerű találmány, nem mindegy azonban, hogy mennyit használunk belőlük. A következőkben eloszlatunk néhány tévhitet, és tippeket adunk az energiatakarékos háztartás kialakításához.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Jó hír, jöhetnek a szuper emeletes vonatok

Javulnak az utazási körülmények néhány Budapestről induló vasútvonalon.

Megvan az Irinyi I. Kockázati Tőkealap első tranzakciója

Repülőtéri tűzoltó képző központba fektet elsőként a Széchenyi...

Egyre nő az érdeklődés az aranybefektetés iránt

Az arany olyan tradicionális befektetési eszköz, aminek jó inflációtűrő...

Ezt olvasta már?

Harc Bécsben - célkeresztben a műanyag poharak »