-->

Négyéves csúcson a maginfláció Japánban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Több mint négyéves csúcsra gyorsult a maginfláció éves összevetésű üteme tavaly decemberben Japánban, de még így is messze elmarad a jegybanki célszámtól.

A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 0,9 százalékkal emelkedett, ami 2015 novembere óta a legerősebb ütem. Elemzők a novemberivel azonos ütemre, 0,8 százalékra számítottak. A csak friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,2 százalékponttal, 0,7 százalékra nőtt decemberben, összhangban az elemzői várakozásokkal. Összességében a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest, április óta a legerősebb mértékben.

Elemzők 0,4 százalékot vártak a novemberben mért 0,5 százalék után. A friss élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó maginfláció - a japán jegybank (BOJ) által leginkább figyelt mutató - áruk és szolgáltatások széles körének drágulásáról tanúskodik. Különösen erősen nőtt az édességek, egyes előkészített ételek és éttermi fogások ára. Az általános forgalmi adó emelésének hatását leszámítva a friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolt infláció éves összevetésben 0,4 százalékkal, a friss élelmiszer- és energiaárakat sem tartalmazó maginfláció pedig 0,6 százalékkal nőtt tavaly decemberhez képest.

Az általános forgalmi adó kulcsát október 1-jén emelték 8 százalékról 10 százalékra. A japán központi bank 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A fogyasztói árak emelkedésének üteme azonban azóta sem közelítette meg a Bank of Japan 2 százalékos célszámát. A jegybank monetáris tanácsa e heti ülésén nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján, de rontotta inflációs előrejelzését, miközben 0,2 százalékponttal javította idei és jövő évi gazdasági növekedési várakozásait. A folyó pénzügyi évre vonatkozó inflációs várakozását 0,7 százalékról 0,6 százalékra, a következő évit pedig 1,1 százalékról 1 százalékra szállította le.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Gigászi befektetést tesz a Fiat Chrysler

Kétmilliárd eurót invesztál lengyelországi üzemébe a Fiat Chrysler.

Nem igazán kacsingatnak a befektetők Németország felé

Csökkent az idén a külföldi befektetői érdeklődés a német vállalatokban.

Ezt olvasta már?

Nem változtatott az éves román infláción a december »