Nem teljesítenek fényesen a román bankok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tavaly 7,2 százalékkal, 6,4 milliárd lejre (1,33 milliárd euró) mérséklődött a romániai bankok nyeresége az előző évhez mérten.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap által kedden idézett adatok szerint 2018-ban a Romániában működő bankok nyeresége mintegy 7 milliárd lej (1,45 milliárd euró) volt. Tavaly a banki eszközök értéke elérte a 495 milliárd lejt, ami rekordnak számít. Ez utóbbi növekedés a hitelezésnek köszönhető, amely a vizsgált időszakban 7,6 százalékkal gyorsult, ami a legjobb eredménynek számít az elmúlt tíz évben.

A tavalyi négy negyedévet mind nyereséggel zárta a bankszektor, a legnagyobb profitot a harmadik negyedévben jegyezték. A bankok fizetőképességi rátája ismét elérte a 20 százalékot a tavalyi 19 százalék után, ez jóval meghaladja a minimálisan elvárt 10 százalékot, ami azt mutatja, hogy a bankok folytathatják a hitelezést. Romániában 34 bank működik a piacon, amely emiatt nagyon töredezett. Szakemberek arra számítanak, hogy pár éven belül akvizíciókkal csökkenni fog a pénzintézetek száma.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Elindult a virtuális tőkebefektetési piactér, az meg mi?

A digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni.

BÁV: mindenkinek az arany kell most

Felvásárolták a BÁV teljes befektetési aranykészletét.

Ezúttal több mint 30 millióval támogat a MOL

30 millió forintot fektet a MOL a fenntartható jövőbe országszerte.

Ezt olvasta már?

Hatalmasat kaszált az MNB, megy is a költségvetésbe »