Nem változtatott az alapkamaton a cseh jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nem változtatott a 0,25 százalékos alapkamaton a cseh jegybank banktanácsa csütörtöki ülésén - közölte a Cseh Nemzeti Bank közleményében.

Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint az alapkamat megváltoztatása az év végéig már nem valószínű. "Nem gondolom, hogy valami olyasmi történhetne, amire reagálnunk kellene. Nem látom szükségét pénzügyi politikánk megváltoztatásának" - idézi a közlemény Jirí Rusnok kijelentését. A jegybank ugyanakkor nyilvánosságra hozta legújabb előrejelzését is, amelyben rontotta a cseh gazdaság várható kilátásait az idei és a jövő évre is. Az új jegybanki prognózis szerint a cseh gazdaság az idén 8,2 százalékkal csökken, a jövő évben pedig 3,5 százalékkal növekedni fog.

"A járvány előtti szintet a cseh gazdaság becsléseink szerint 2022 végén fogja elérni" - fejtette ki Rusnok. Leszögezte: a gazdaság élénkítése egyáltalán nem lesz egyszerű és könnyű. A cseh hírügynökség által megszólaltatott piaci elemzők szerint a banktanács döntése azt jelzi, hogy a jegybank kivár és nem akar elhamarkodott intézkedéseket hozni. "A gazdasági szférából érkező jelzések inkább biztatóak és azt mutatják, hogy nem lesz szükség a pénzügyi politika újabb módosítására" - kommentálta a nyilvánosságra hozott adatokat Martin Gürtler, a Komercní Banka gazdasági szakértője. Jakub Seidler, az ING Bank vezető gazdasági elemzője stabilnak és konzisztensnek minősítette a cseh jegybank politikáját.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

MNB: a 0,60 százalékos alapkamat támogatja az árstabilitást »