Nőtt a bankok nettó nyeresége

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Éves összehasonlításban 18,34 milliárd koronás (238,42 milliárd forint) nettó nyereséggel zárták az első negyedévet a csehországi bankok és takarékpénztárak. Ez 128 millió koronával (1,664 milliárd forint) több, mint 2018 első három hónapjában - közölte a cseh jegybank hétfőn Prágában.

A bankok és takarékpénztárak mérlegfőösszegének értéke március végén 7,765 ezer milliárd koronára rúgott, 486 milliárddal volt több, mint 2018 decemberében. A pénzforgalmi tevékenység nyeresége éves összehasonlításban 2,65 milliárd koronával 47,08 milliárd koronára emelkedett. A kamatokból származó nyereség 13,1 milliárd koronával 53,6 milliárd koronára emelkedett. A szolgáltatásokért beszedett illetékek értéke 113 millió koronával 11,05 milliárd koronára csökkent. "A csehországi bankok számára a jelek szerint 2019 nagyon jó év lesz" - jegyezte meg a nyilvánosságra hozott adatokat kommentálva Roman Lux, a Deloitte csoport elemzője. A kamatokból származó nyereség nagymértékű növekedését szerinte elsősorban a jegybank kamatemelései befolyásolták. Csehországban jelenleg 51 bank és takarékpénztár működik.

A hat legnagyobb pénzintézet nettó nyeresége az első három hónap alatt éves összehasonlításban 5 százalékkal emelkedett, a kisebb bankok nyeresége pedig 48 százalékkal. A külföldi pénzintézetek csehországi fiókjainak nyeresége 43 százalékkal nőtt - mutatott rá Roman Lux.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Innováció és befektetés legyen a cél

Innovációra és befektetésekre szólította fel Európát Lagarde.

Új magyar-kínai megállapodások születtek

Az innováció, a kutatás és a logisztika területén születtek megállapodások.

Életbiztosítás - nem lehet elég korán kezdeni

Minél fiatalabb korban érdemes az életbiztosítást megkötni.

Ezt olvasta már?

Nőtt az Allianz bevétele és nyeresége »