Nőtt a befektetési alapok összvagyona

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 30 milliárd forinttal, 0,5 százalékkal nőtt júliusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) az MTI-vel csütörtökön.

A hetedik hónap végén a szövetség tagjai összesen 6292 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban. A szövetség jelezte: a befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője 15 milliárd forintos pluszt mutat az elmúlt hónapban. Az egyes kategóriák közül a kötvényalapokból 30 milliárd forint távozott, míg az ingatlanalapokba 36 milliárdnyi friss tőke érkezett. A kötvényalapok vagyona még éppen 1000 milliárd forint felett van, az ingatlanalapok pedig már 1300 milliárd felett járnak. A pénzpiaci alapok vagyona nőtt a hónap során, 15,7 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők.

A hozamok a vagyon további növekedéséhez nem tettek hozzá, de a hónap végére így is 2,3 százalékkal 630 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona. A kötvényalapokból ezúttal 30 milliárdnyi tőkét vontak ki a befektetők, így 2,5 százalékkal csökkent a vagyon, 1002 milliárd forintra. A vegyes alapoknál csak a dinamikus alkategória esetében érkezett friss tőke, így összességében 3,8 milliárd lett a tőkekiáramlás. A vagyon nagysága végül csak 0,3 százalékkal csökkent, 1051 milliárd forintra. A részvényalapokból 1,6 milliárdnyi tőke távozott, azonban a hozamok kedvezően alakultak, így az alapok vagyona 0,2 százalékkal nőtt, 393 milliárd forintra. A tőkevédett alapok vagyona közel három év után növekedni tudott júliusban, igaz mindössze 0,1 százalékkal, 137 milliárd forintra. Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 6,3 milliárdnyi tőke távozott, a hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon nagysága 1,2 százalékkal csökkent, 1054 milliárd forintra. A származtatott alapoknál a visszaváltások 4,3 milliárd forinttal haladták meg az értékesítéseket. Bár a hozamok pozitívak voltak a hónapban, a vagyonváltozás irányát nem sikerült megváltoztatni, így a csökkenés mértéke 1,5 százalék lett, a vagyon 211 milliárd forintra csökkent. Az ingatlanalapokba júliusban 36 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami az idei második legmagasabb érték. (A legmagasabb az előző hónapban volt.) A hozamok is pozitívak voltak, így összességében 2,9 százalékkal nőtt a kategória vagyona, 1304 milliárd forintra.

Az árupiaci alapoknál a kategória méretéhez képest nagyobb, 3 milliárd forint tőkekiáramlás történt. Bár a hozamok pozitívan alakultak, a kategória vagyona ezzel együtt is 3,5 százalékkal csökkent, 50,6 milliárd forintra. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban főleg az ingatlanalapoknak köszönhetően tőkebeáramlás volt, a hozamok is pozitívan alakultak, így a vagyon 4,1 százalékkal 309 milliárd forintra nőtt. A BAMOSZ a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviselő szövetség, 25 tagja összesen több mint 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6300 milliárd forintot befektetési alapokban.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

A járvány alatt is nőtt az MNB Alapítványok vagyona »