Nyitott architektúrák, Big Data és algoritmusok

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Akárcsak más pénzügyi üzletágakban, a vagyonkezelés terén is jönnek föl azok a startupok, amelyek az új technológiák köré épített szolgáltatásaikkal komoly kihívást jelentenek a hagyományos szereplők számára.

Az új tech cégek számos előnyt kínálnak - legalábbis a lehetőségük megvan rá. Az alkalmazott döntéselőkészítő algoritmusok és a Big Data elemző kapacitás lehetővé teszik, hogy alacsonyabb költséggel személyre szabottabb szolgáltatásokat nyújtsanak, mint a hagyományos vagyonkezelők.

Chris Truce

A nagy kérdés az, hogy ezek az új cégek a hagyományos modellt félresöprő digitális forradalom előkészítői a vagyonkezelés terén, vagy pedig be fognak illeszkedni a már meglévő szereplők közé, tovább szűkítve az iparág árrését és profitabilitását. Ha ez utóbbiról van szó, akkor a jelenleg legjobb piaci pozícióban lévők előbb-utóbb felvásárolják a technológiailag modernebb új versenytársaikat, és hagyják elhalni a versenyt. De ha egy új korszak előkészítésének vagyunk a tanúi, akkor az a hagyományos, a teljes ellátási láncot birtokló és az új, platform-alapú üzleti modell összecsapásához vezet.

Ellátási lánc tetején ül a vállalkozás

A teljes ellátási láncot – a kutatás-fejlesztéstől az értékesítési hálózatig – magukba foglaló vállalkozások igen nagy profitrátával is dolgozhatnak, de fenntartásuk költséges, és a skálázhatóságuk igen korlátozott. Vagyis többnyire csak egy szűk sávban méretgazdaságosak, és a növekedés jelentős, és emiatt kockázatos ráfordításokat igényel. A platform-alapú üzleti modellben viszont egy vállalkozás olyan ellátási lánc tetején ül, amely nem az övé. Az ilyen vállalkozás jellemzően az ügyfélkapcsolatokat tartja kézben digitális technológiával, képes gyors növekedésre nagy ráfordítások nélkül, és alapvetően az ügyfélkapcsolatainak monetizálására koncentrálhat.

Ennek a modellnek a sikerét már több olyan iparágban is megfigyelhettük, ahol a hagyományos vásárlói szokások nehezen leküzdhető akadályoknak tűntek a piac újraelosztását követelő startupok számára – elég csak a szállodai szektorra, a szórakoztató tartalmak fogyasztására vagy a logisztikára gondolni. Most pedig a bankszektor ideje jött el.

Nyitott banki architektúrák

A bankvilág digitalizációjában több technológiai innováció is kulcsszerepet játszik, de kiemelendő az API-k egyre szélesebb alkalmazása. Az API – avagy application programming interface, magyarul alkalmazásprogramozási interfész – lehetővé teszi, hogy egy más szállítótól származó szoftver vagy rendszer szolgáltatásait be lehessen építeni a saját szolgáltatásainkba anélkül, hogy a harmadik fél szoftverébe bele kellene nyúlni, vagy akár csak ismerni kellene azt. Ennek óriási jelentősége van a nyitott banki architektúrák kialakulásában. A vagyonkezelőknek például megadatik az a lehetőség, hogy kiválasszák a saját végső szolgáltatásuk szempontjából leginkább megfelelő támogató rendszereket, az online brókeri tevékenységtől a letéti szolgáltatásokon át az elemző szoftverekig. És teszik mindezt úgy, hogy az elsődleges szempont számukra mindvégig a saját ügyfeleiknek kínált szolgáltatások minősége, piaci ereje. Ez az architektúra nemcsak a szolgáltatás rendszerének egyszeri felépítésében biztosítja a legjobb támogató rendszerek kiválasztását, hanem folyamatos optimalizálást is lehetővé tesz, mivel a harmadik féltől származó rendszerek cserélhetők, ha a végső szolgáltatás fejlesztése úgy kívánja.

Fontos megjegyezni, hogy több új szabályozás (pl. a MiFID II) is arra ösztönzi a vagyonkezelőket, hogy éljenek a nyitott architektúrák adta lehetőségekkel, mert az átláthatósági és a befektetővédelmi szabályozások szempontjából is kedvezőbb, ha a vagyonkezelést támogató funkciók a szoftverek szintjén is elkülönülnek.

Még nem dőlt el a fintech cégek szerepe

Még nem dőlt el, hogy a feltörekvő fintech cégek valódi fenyegetést jelentenek-e a jelenlegi piacvezetők szempontjából, de egyre több érv szól amellett, hogy a hagyományos modell szerint működő vagyonkezelők számára is figyelemre méltó lehetőségeket jelentenek a technológiai innovációk.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Az ingatlanszektor a legvonzóbb terület a befektetőknek

Továbbra is az ingatlanpiac a legvonzóbb befektetési ágazat.

Az Exxon döntése befolyásolhatja a gázimportot

Az Exxonnak meg kell hoznia a végső döntését a befektetésről.

Kiemelkedő Magyarország befektetési besorolása

Óriási növekedés mérnöki és kutatásfejlesztési beruházások terén.

Ezt olvasta már?

Családi zsebpénzkezelő alkalmazás született »

4IG 4285 (0,23 ) AKKO Invest 24200 (-2,42 ) ANY 1340 (0,37 ) APPENINN 480 (-1,23 ) AutoWallis 124 (0,41 ) BIF 3100 (-0,64 ) CIGPANNONIA 410 (0,74 ) CyBERG 1900 (9,20 ) Duna House A 4220 (2,93 ) ESTMEDIA 92 (-5,92 ) FORRAS/OE 1030 (-0,96 ) FUTURAQUA 76 (1,73 ) GSPARK 3600 (0,56 ) KONZUM 204 (1,75 ) KPACK 17500 (8,02 ) MASTERPLAST 700 (-0,85 ) MOL 3204 (0,69 ) MTELEKOM 412 (-0,48 ) NORDTELEKOM 45 (3,18 ) NUTEX 29 (2,80 ) OPUS 410 (2,24 ) OTP 12000 (-1,32 ) OTT1 199 (-2,21 ) PANNERGY 700 (0,29 ) RABA 1180 (1,72 ) RICHTER 5105 (0,69 ) SET Group 688 (-0,86 ) TAKAREK 680 (2,10 ) ZWACK 17650 (0,86 )