Nyugodt nyaralás gyerekkel? Lehetséges!

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Beköszöntött a nyár. Az év azon része, amit valószínűleg már régóta vártunk és tervezgettük. Szülőként viszont ez is nagy munkával járhat: a nyári szünet alatt már alapból nehéz lehet folyamatos elfoglaltságot, új izgalmakat biztosítani a kicsiknek, hát még egy olyan nyaralást szervezni, ahol valóban a család minden tagja kiengedheti a gőzt. Tény, hogy nem könnyű feladat, de azért nem is lehetetlen. Mutatjuk a túlélő tippeket!

Hogyan válasszunk szállást?

Abban, hogy a gyerekek mellett a szülőknek is valódi kikapcsolódás legyen a nyaralás, hatalmas szerepe van a szállásnak. Még mindig találunk ugyanis olyan, magukat “bababarát” vagy “családbarát” helyként hirdető helyeket, ahol mindössze egy gyerekmedence található a wellness részlegen - a kisgyermekes szülőknek azonban ennél jóval többre van szükségünk a pihentető üdüléshez.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Szerencsére azért egyre több a pozitív példa is: az igazi baba- és családbarát szálláshelyeken általában biztosítanak gyerekágyat, etetőszéket, pelenkázót, beltéri pancsoló lehetőséget és ingyenes gyerekfelügyeletet. Ráadásul az ilyen helyeken még a biztonságra is fokozottan figyelnek: konnektordugókkal, élvédőkkel és nehezen elérhető polcokkal várják balesetmentes kikapcsolódásra a családokat.

Emellett nagy valószínűséggel találunk az épületben játszószobát, az étteremben játszósarkot, a közelben pedig egy elkerített és jól karbantartott - esetleg felügyelt - játszóteret is. Egyes helyek egyéni igényeink alapján kiskádat és bilit is tudnak biztosítani, ami jól jöhet, ha nem szeretnénk a fél lakást magunkkal vinni a nyaralásra.

A szálláskereső portálokon egyébként könnyen kiszűrhetjük a baba- és gyermekbarát helyeket, sőt, egyes oldalakon azt is beállíthatjuk, hogy milyen felszereltséggel - például baba étkészlet, bébiétel melegítő, játékok, kiságy - kell rendelkeznie a számunkra ideális szálláshelynek.

Mennyi az annyi?

Mivel a nyaralás árát nagyban befolyásolja a család létszáma, a helyszín, az időpont, és az eltöltött napok száma, így konkrét összeget nehéz meghatározni. Az azonban nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb hotelben a 6 év alatti gyerekeknek ingyenes a szállás, ezen kívül pedig jelentős kedvezményeket biztosítanak 12 éves korig. Az étkezést viszont általában a gyerekek részére is ki kell fizetnünk.

Alapesetben a gyerekkedvezmények akkor érvényesíthetőek, ha a kicsik (maximum kettő 12 év alatti gyermek) a két szülővel egy szobában vannak. Ha külön szobában vagy több légterű apartmanban szállnánk meg, akkor már magasabb összegekkel kell számolnunk. Érthető, hiszen ilyen esetben a gyerekek a felnőtt helyeket foglalják el, ezért pedig általában felárat számolnak a hotelekben.

Forrás: pxhere

Tippek a valódi élményért

1. A nagyobb gyereket már az utazás tervezésébe is érdemes bevonni, így valóban olyan programokat szervezünk majd, amelyek őt is érdeklik. Így talán az időpont közeledtével sem érzünk majd akkora feszültséget, sokkal inkább egy valódi, örömteli várakozást - a kicsivel együtt.

2. Indulás előtt próbáljuk meg felkészíteni gyermekünket a váratlan, számára esetleg ijesztően ható helyzetekre, például a reptéri ellenőrzésre. Magyarázzuk el neki, hogy előfordulhat, hogy egy rövid időre meg kell válnia a kedvenc plüssállatától, de utána visszakapja majd. A felszállás és leszállás idejére pedig érdemes innivalót biztosítani a kicsiknek, hogy a légnyomás-változás miatti fülfájást elkerülhessük.

3. Ha inkább az autónál maradunk, csak jó állapotú járművel induljunk útnak! Főleg a hosszabb utak előtt érdemes megnézetni, hogy a kocsi műszakilag rendben van-e. Ennek ellenére készüljünk fel a váratlan helyzetekre is: mindig legyen nálunk étel, ital és takaró, ha esetleg hosszabb ideig kellene várakoznunk valahol. (Étel és játék egyébként is jó, ha mindig van nálunk, amikor gyerekkel utazunk.) Ne hagyjuk otthon a telefontöltőt sem!

4. Ha megoldható, ne csúcsidőben induljunk! Főként a külföldi, hosszabb utazásoknál érdemes lehet éjszakai indulásban gondolkodni. A gyerekek így zavartalanul végigaludhatják az utat, és nekünk sem kell az órákig tartó dugók miatt idegeskednünk.

5. Tartsunk kötelező pihenőket! Az örökmozgó gyerekeknek nagyjából két óránként biztosítsunk legalább fél órát, amikor átmozgathatják és kiszaladgálhatják magukat. Persze az sem utolsó szempont, hogy nekünk is jót fog tenni egy kis vérfrissítés.

6. Ne zsúfoljuk tele a napokat! Az érkezés napja például teljen inkább a kipakolással és az ismeretlen hellyel való ismerkedéssel, a környék felfedezésével. Ezen kívül pedig legyen legalább egy fél napunk, amikor semmi különöset nem tervezünk: csak legyünk együtt, és pihenjünk! Emellett legyen alapszabály, hogy egy napra egy program legyen fixálva. Az idő többi részében pedig a “szabad foglalkozásé” és a kikapcsolódásé legyen a főszerep.

7. Ha tengerparti nyaralást tervezünk, érdemes olyan helyszínt választani, ahol a szálláshelyhez viszonylag közel található gyerekbarát strand, homokos parttal és lassan mélyülő vízzel. A tengeri állatoktól, medúzáktól, rákoktól hemzsegő partszakaszokat azonban ajánlott kerülni.

8. Ha gyerekekkel - főleg, ha kisbabákkal - indulunk a strandra, ügyeljünk a kicsik rendszeres folyadék-utánpótlására! 

9. Ha a gyermek még nem tud úszni, csak karúszóval vagy úszógumival engedjük be a vízbe, és sose hagyjuk, hogy túl messzire kerüljön tőlünk! 

10. Gondoskodjunk a leégés elleni védelemről is: használjunk minimum 30-as faktorszámú, kimondottan gyerekeknek kifejlesztett naptejet, és kenjük rendszeresen a lurkókat!

11. Különösen figyeljünk arra, hogy a mezítláb futkározó gyerekek nehogy belelépjenek valamibe, például üvegszilánkba, kagylóhéjba vagy szúrós növénybe!

12. A rovarok ellen próbáljunk meg különböző riasztókkal védekezni, az esetleges csípések után pedig fokozottan tartsuk szemmel a kicsit, és ha valami szokatlan, allergiás reakcióra utaló tünetet észlelünk, azonnal vigyük orvoshoz!

+1. Bár ebbe a legtöbb szülő még belegondolni sem mer, azért fel kell készülnünk arra is, hogy a nagy tömegben elkeveredhet a gyermekünk. Ezért jó, ha van nála egy cetli vagy karkötő a nevével, valamint a szülők nevével és telefonszámával, hogy tudjon segítséget kérni, ha nem talál minket. Készítsük fel őt is, hogy tudja, mit kell tennie, ha ilyen helyzetbe kerül!

Mindenkinek biztonságos utazást és nyugodt, pihentető nyaralást kívánunk!

Ezt olvasta már?

A németek többsége nem tervez nyaralást »