Olcsó és különleges: ezt veszi a magyar a neten

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A nemzetközi online kereskedelem bővülésének három legfontosabb mozgatórugója, hogy a fogyasztók külföldön olcsóbban juthatnak egyes termékekhez, olyan árucikkeket is meg tudnak vásárolni, amik a belföldi piacokon nem kaphatók, továbbá, hogy a külföldi webáruházak gyakrabban kínálnak érdekes újdonságokat - derül ki a PayPal és az Ipsos friss kutatásából. A magyarok internetezők 30 százaléka jobb árak miatt, 33 százalék pedig a belföldön nem kapható árucikkek megvásárlásának lehetősége miatt vásárol külföldi webáruházakban.

Miért vásárolnak a magyarok külföldi webshopokban?

A külföldi webáruházakban vásárló magyar fogyasztók számára a jó ár továbbra is kulcstényező. A Kínából rendelő magyar vásárlók 93 százaléka, a Németországból rendelők 46 százaléka és az Egyesült Királyságból rendelők 61 százaléka választotta a felkínált válaszlehetőségekből, hogy az alacsonyabb ár olyan tényező, ami miatt előnyben részesítik a külföldi webshopokban történő vásárlást a belföldiekkel szemben.

A kutatásból az is kiderül, hogy a hazai piacon nem kapható árucikkekhez való hozzáférés ugyancsak fontos tényező: ezt a válaszlehetőséget a Kínából rendelő vásárlók 58 százaléka, a Németországban és az Egyesült Királyságból rendelő magyar vásárlók 61, 61 százaléka jelölte meg.

A kutatás arra is rákérdez, hogy milyen tényezők növelnék a külföldi webáruházban történő a vásárlás valószínűségét. A kérdésre felkínált válaszlehetőségek közül a legtöbb magyar vásárló a magyar nyelvű vevőszolgálat (36 százalék), és a még több, a belföldi kereskedelemben egyáltalán nem, vagy nehezen hozzáférhető árucikk rendelkezésre állását jelölte meg (33 százalék).

A felsorolt okok mellett számos tényező befolyásolhatja még a külföldi weboldalokon történő vásárlás gyakoriságát. Ilyen tényezők lehetnek az olyan különleges alkalmak mint a karácsony, amikor a válaszadók 52 százaléka a szokásosnál gyakrabban vásárol külföldi webshopból, vagy a szezonális leértékelések, amikor 29 százalék vásárol többet.

Kulcsfontosságú a megbízhatóság

Ahogy a határokon átnyúló vásárlás Magyarországon is egyre népszerűbbé válik, várhatóan egyre jobban megbízunk a külföldi webshopokban, és egyre kevésbé befolyásol bennünket, hogy melyik országból  rendelünk: a kutatás szerint jelenleg a magyarok 48 százaléka számára közömbös, hogy az online üzlet külföldi, vagy magyar, és 46 százalék ugyan annyira bízik mindkettőben.

Ugyanakkor a belföldön és külföldön vásárló fogyasztóknak egyaránt vannak olyan aggodalmaik, amelyek gátját vethetik az e-kereskedelem további térnyerésének: a belföldi webáruházakban történő gyakoribb vásárlástól az online vásárlók 35 százalékát tartja vissza az attól való félelem, hogy nem a termékleírásnak megfelelelő árucikket fognak kiszállítani.

Ugyanez a tényező nemzetközi vásárlók 29 százalékát tartja vissza attól, hogy gyakrabban vásároljanak külföldi webshopokban. Az esetleges visszaküldés magas költségei a belföldi webshopokban vásárlók 36 százalékát, a külföldi oldalakon is vásárlók 26 százalékát tartják vissza a gyakoribb vásárlásától.

„A legfontosabb tényező a megbízhatóság: a kereskedőknek könnyen megtalálható, egyértelmű termékleírásokat kell elhelyezni a weboldalukon, és megfizethető szállítási költségeket kell biztosítaniuk a vásárlóik számára” – mondta el Matt Komorowski, a PayPal közép- és kelet európai régiórért felelős ügyvezető igazgatója.

Az érem másik oldala: hogyan bővíthető a webshopok külföldi vásárlóközönsége?

A nemzetközi értékesítés minden kereskedő számára komoly esélyt kínál a növekedésre, főleg, ha az e-kereskedelemben rejlő lehetőségeket is figyelembe vesszük.

A PayPal rendszerében található 50 legnagyobb külföldi piacokon értékesítő magyar vállalat adatai alapján az országban továbbra is növekszik az online export, a legnépszerűbb termékkategóriák pedig a digitális termékek/szolgáltatások, az utazással kapcsolatos termékek/szolgáltatások, a divatcikkek, és az autóalkatrészek.

A magyar kereskedők számára az Egyesült Államok, az Egyesül Királyság, és Németország jelentik a legnagyobb felvevőpiacot.

További kihívások

A vásárlói kényelem a nemzetközi világkereskedelem egyik legfontosabb hajtóereje. Az ingyenesen kiszállítást a nemzetközi kutatásban résztvevő összes válaszadó 46 százaléka választotta olyan tényezőnek, amely rendelkezésre állás esetén nagyobb valószínűséggel rendelne külföldi weboldalon.

A legtöbben ezután a biztonságos fizetés lehetőségét (39 százalék), a belföldön nem kapható árukcikkekhez való hozzáférés lehetőségét (40 százalék), az árak helyi pénznemben való feltüntetését (37 százalék) és alacsonyabb teljes költséget (35 százalék) jelölték meg.

A külföldi webáruházakban történő vásárlástól a világ online vásárlóinak 35 százalékát tartja vissza a magas szállítási költség, vagy az attól való félelem, hogy elveszik a csomag (33 százalék), nem felel meg megrendelt árucikk a termékleírásnak (29 százalék), illetve további 29 százalék számára elfogahatatlanul hosszú a kiszállítási idő.

A fizetési mód megválasztásában biztonság a legfontosabb szempont. A kutatásban résztvevő válaszadók 32 országból huszonnégyben a leggyakrabban a PayPal-t nevezték meg az átaluk használt nemzetközi fizetési megoldásként. Ezt a legtöbben azzal magyarázták, hogy a PayPal-lel fizetett árucikkek után visszaigényelhetik a pénzüket, abban az esetben, ha az árucikk nem felel meg az termékleírásban foglaltaknak.

A nemzetközi értékesítéshez célszerű összegyűjteni azokat az időszakokat (helyi ünnepek, szezonális leárazások), amikor a fogyasztók az átlagosnál többet vásárolnak. A PayPal a partnerkereskedők számára PassPort néven külön weboldalt üzemeltet, amely tartalmazza ezeket információkat világ legnagyobb piacairól.

A PayPal és az Ipsos éves nemzetközi e-kereskedelmi jelentése a belföldi és a határon átnyúló online vásárlási szokásokat vizsgálta. 32 ország több mint 28 ezer résztvevőjének válaszait elemző kutatás bemutatja a globális e-kereskedelem legfrissebb trendjeit, továbbá tartalmazza a legfrissebb információkat a magyarok online vásárlási szokásairól. Az e-kereskedelemi szektor világszerte töretlenük bővül, az Ipsos előrejelzése szerint Magyarországon 2017-ben az online költések összvolumene 10 százalékkal fog nőni.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Pünkösd előtt többet vásároltunk, mint húsvétkor »