Olcsón megúsznád a karácsonyi bevásárlást? Próbáld ki ezt!

| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Már csak alig egy hónap és itt a karácsony. Nem is csoda, ha már most azon gondolkodunk, hogy hol és mennyiért szerezzük majd be az ajándékokat: akciós újságokat és ünnepi katalógusokat bújunk, az interneten pedig a legjobb online ajánlatokra vadászunk. A karácsonyi vásárlási szezon már a Black Friday-jel kezdetét vette, azonban azoknak sem kell búslakodniuk, akik nem találták meg, amit kerestek, vagy valamilyen ok miatt lemaradtak a nagy árzuhanással egybekötött shopping-ünnepről. Bankkártyát és billentyűzetet a kézbe: jön az online pénzköltés világnapja, a Cyber Monday!

Volt egyszer egy Black Friday

Ahogy az év vége felé közeledünk, egyre jobban hatalmába keríti az embereket a vásárlási láz. A karácsonyi beszerzőkörút “első fordulóján”, a Black Friday-en már túl is vagyunk. A Fekete Pénteket a shoppingolók nem hivatalos ünnepnapjának is nevezhetnénk, az őrület az Egyesült Államokból indult világhódító útjára még az 1960-as években. 

A Black Friday a hálaadást követő péntek elnevezése. Először a Philadelphiai Rendőrség hivatkozott ilyen névvel erre a napra, utalva a kedvezményekre éhes fogyasztók százezreitől kialakult káoszra.

Azóta már egyre több ország átvette a hatalmas akciók “hagyományát”, 2013-tól például már Magyarországon is van értelme várni a november végét. A “nagy nap” idén november 24-ére esett, és most is számos üzlet és webáruház készült nagy árengedményekkel erre az alkalomra.

A Fekete Péntek kistesója

A Black Friday azonban csak a kétezres évek közepéig volt egyeduralkodó ezen a téren. 2005-ben ugyanis bemutatkozott a hírhedt pénteki árzuhanást követő hétfőn a Cyber Monday. 

Foráás: flickr

Lényegében ez egy második Black Friday, hiszen ugyanolyan - ha nem nagyobb - mértékű akciókkal várják a vásárlás szerelmeseit, egyetlen különbség van csupán: ezen a napon kizárólag az internetes rendelésekre vonatkozik a kedvezményhullám. Ez a nap azonban hamar népszerűvé vált az olyan kisebb online kereskedők körében, akik a Fekete Pénteken labdába sem rúghattak a webóriások többszázezres termékkínálata és többmilliárd dolláros forgalma mellett.

Tehát míg a kiskereskedelmi üzletek nagy részének a Black Friday jelenti az aranytojást tojó tyúkot, addig a webáruházak életében a Cyber Monday az év csúcspontja. Ezt jól szemlélteti egy közelmúltbéli kutatás eredménye, miszerint az amerikai online kereskedők több mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ezen a napon kapják a legtöbb megrendelést az évben, ráadásul a nagy kedvezmények ellenére még az éves bevételük jelentős részét is ebben a 24 órában generálják.

Sikerét a digitális világ egyre nagyobb hatalmának is köszönheti ez a nap, hiszen egyes statisztikák szerint a fogyasztók többsége már inkább a webshopos vásárlást részesíti előnyben, főként az elektronikus termékekkel és a játékokkal kapcsolatban.

Az akcióhoz évről évre egyre több magyar webáruház csatlakozik. A Cyber Monday idén november 27-ére esik.

A kínai szinglik is megőrülnek az online kedvezményekért
Kínában már november 11-én kitör a vásárlási őrület, akkor tartják ugyanis a "szinglik napját”. Ezt az 1993-ban indított kezdeményezést manapság már a világ legnagyobb online eseményeként is emlegetik, ami nem is csoda: a fogyasztóknak évek óta mindössze néhány percre van szükségük ahhoz, hogy 10 milliárd jüant elköltsenek, ami több mint másfél milliárd dollár, forintban pedig meghaladja a 400 milliárdot. És ez még csak az éjfélkor induló webshop-roham kezdete, idén a 24 óra leforgása alatt több mint 6000 milliárd forintnyi forgalmat sikerült összehozniuk a shoppingolóknak.

Marad még a dugipénzből hétfőre is?

Ha azt gondoljuk, hogy a Fekete Péntek már kellően kiüríti a zsebeket, akkor tévedünk. Hiába hoz ugyanis a Black Friday évről évre egyre nagyobb forgalmat (idén csak Magyarországon 30 milliárd forint körüli összeget költöttek), mégis úgy tűnik, az ezt követő hétfőre is marad elég tartalékuk a vásárlás szerelmeseinek.

A Cyber Monday népszerűsége az első években még jelentősen elmaradt a Black Friday már akkor milliárdos méreteket öltő forgalmához képest, a 12 év elteltével viszont igencsak feltornázta magát a ranglétrán ez az esemény is.

Míg a kezdetekben “csak” 600 millió dolláros, azaz 158 milliárd forintos forgalommal büszkélkedhetett a Kiber Hétfő, 2010-ben már átlépte az 1 milliárd dolláros (csaknem 264 milliárd forintos), 2014-ben pedig már 2 milliárd dolláros (527 milliárd forintos) határt is. Itt azonban nem állt meg a sikerszéria, mindössze 2 év kellett ahhoz, hogy elérjenek az újabb mérföldkőhöz: a tavalyi Cyber Monday bevétele már a 3 milliárd dollárt is túlszárnyalta. Egészen pontosan 3,45 milliárd dollárt, vagyis 909 milliárd forintot költöttek el a vásárlók 2016. november 28-án. Idén valószínűleg az ezermilliárd forintot is meghaladja majd a 24 óra alatt eltapsolt összeg.

Az online vásárlás ünnepe egyébként minden évben legalább 12 százalékos növekedést produkál az előző évhez viszonyítva, az eddigi legerősebb év pedig a 2011-es volt, ekkor összesen 22 százalékos emelkedést értek el a webshopok a 2010-es eredményhez képest.

Legyünk észnél a vásárlási őrületben is!

Várhatóan az idei ünnepek alatt is az elektronikai eszközök lesznek a slágertermékek, ezek közül is a VR(virtuális valóság)-termékeknél, az okosóráknál, a fitnesz eszközöknél, a tv-knél és a háztartási nagygépeknél számítanak a legnagyobb keresletre. Szóval valószínűleg a Cyber Monday-es akciók fókuszpontjában is ezek az árucikkek lesznek majd. 

Nem árt azonban, ha csak olyan gépekre és eszközökre csapunk le, amelyeket már korábban kinéztünk magunknak, sőt, még jobb, ha már ki is próbáltuk az adott terméket egy üzletben. Az online vásárlás során ugyanis nincs lehetőségünk megtapogatni, nyomkodni vagy nyitogatni vágyunk tárgyát, így előzetes tapasztalatok híján könnyen csalódás lehet a vége. Természetesen az elállás joga a nagy árengedménnyel megvásárolt termékeknél is él, ne féljünk hát kifejezni nemtetszésünket és visszakérni a pénzünket!

Ezen kívül, mint minden vásárlási dömping során, úgy itt is alapszabály, hogy csak a legszükségesebb dolgokra költsünk, és ne az akció mértéke, hanem sokkal inkább az ár-érték arány legyen mérvadó a döntés meghozatalánál.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

A PortfoLion 2,4 millió dollárt fektet be

szolgáltatásfejlesztés és nemzetközi növekedés gyorsítása a cél.

Egyre vonzóbb a befektetés Kínában

Gyorsult a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések növekedése.

Egy százalékkal csökkent a globális FDI

Minimálisan csökkentek a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések.

Ezt olvasta már?

Újgenerációs internethálózatra 626 millió »

4IG 603 (2,20 ) AKKO Invest 505 (3,91 ) ALTEO 862 (0,94 ) APPENINN 363 (-1,89 ) AutoWallis 107 (-1,83 ) BIF 315 (0,32 ) CIGPANNONIA 186 (0,43 ) CSEPEL 488 (8,44 ) CyBERG 1550 (3,33 ) DM-KER 4500 (5,88 ) Duna House A 3790 (-0,26 ) EHEP 8000 (-1,23 ) ELMU 34000 (-0,58 ) EMASZ 31000 (-0,64 ) ENEFI 378 (-7,58 ) ESTMEDIA 125 (-2,35 ) GSPARK 5240 (-0,38 ) MASTERPLAST 762 (0,79 ) MOL 2640 (1,46 ) MTELEKOM 446 (-1,55 ) NORDTELEKOM 48 (-0,10 ) NUTEX 39 (0,26 ) OPUS 288 (-1,97 ) OTT1 208 (-1,19 ) PANNERGY 752 (0,80 ) RABA 1155 (3,12 ) RICHTER 7060 (1,00 ) SET Group 101 (-0,20 ) TAKAREK 504 (0,80 ) WABERERS 1090 (0,46 )