Öt módszer a túlköltekezés ellen

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Számoljuk a napokat a fizetésig, fejben már el is költjük a még meg sem kapott bérünk felét, közben pedig idegesen gondolunk a következő hónapra, hiszen annyi mindenre pénz kiadnunk és még félre tenni is jó lenne - ismerős érzés? Valószínűleg sokan vagyunk így ezzel. Szerencsére vannak egyszerűen megvalósítható trükkök arra, hogy legalább párezer forintot meg tudjuk menteni. A The Urban List gyűjtéséből válogattunk.

Egy életünk van, ki kell élvezni - nyugtatjuk magunkat egy nagyobb kiadás esetén. Persze igazunk is van, de ha már többször előfordult velünk, hogy utólag megbántuk a költéseinket, vagy hajlamosak vagyunk akár gondolkodás nélkül szórni a pénz, akkor nem árthat felülvizsgálni a vásárlási szokásainkat.

Nézzük, hogyan kontrollálhatjuk a költekezést annak érdekében, hogy hatékonyabban félre tudjunk tenni!

Tűzzünk ki célokat!

Nem kell olyan nagy volumenű dolgokra gondolni, mint egy ház megvásárlása vagy a nyugodt nyugdíjas éveink megalapozása - ezekhez havi 2-3 ezer forintnál valószínűleg többre lesz szükség. De kezdésnek kinézhetünk valami kisebb költséggel járó, ám hasznos dolgot.

Régóta vágyunk már egy modern konyhai kisgépre? Új komód kell a gyerekszobába? Lecserélnénk az üléshuzatokat az autóban? Nézzünk utána, mennyibe kerül a vágyott tárgy vagy eszköz, majd határozzuk meg, hogy ezt az összeget hány hónap alatt szerenénk összegyűtjeni!

Ha épp nincs szükségünk semmire, vagy az összegyűlt pénzt nem szeretnénk elkölteni, hanem inkább vésztartaléknak használnánk, akkor is kitűzhetünk magunknak egy célt, hogy meglegyen a motiváció: például határozzuk el, hogy 6 hónap múlva lesz 60 ezer forintunk a számlánkon, amelyhez nem nyúlunk! Vagy 30 ezer. Vagy 100 ezer.

A lényeg, hogy olyan magasra tegyük a lécet, amelyért kicsit küzdeni kell, át kell gondolni minden cselekedetünket, de nem kerül veszélybe a mindennapi létszükségleteink kielégítése. Ha semmi feleslegesre nem költünk, és még így is a szánktól vesszük el a falatot miatta, akkor nem az a megfelelő célkitűzés az anyagi helyzetünkhöz!

Mi az, amiről lemondhatunk?

Oké, a cél megvan, de hogyan érünk el odáig? A válasz egyszerű: némi lemondással, sok önismerettel és még több önuralommal. 

Csináljunk egy részletes költségvetési tervet, és a tervezett havi megtakarítási összeget automatikusan számoljuk kiadásnak a lakhatás, a számlák és a hitelek költségei mellé! A fennmaradó összeget osszuk fel a hónap heteinek vagy akár napjainak megfelelően! Na, és innen jön a kemény munka.

A számológépen látható végösszeg lesz az a keret, amiből ki kell húznunk egy hetet vagy napot. A váratlan helyzetek természetesen felülírhatják ezt a tervet, de ha csak nem történik valami rendkívüli, akkor próbáljuk tartani magunkat a meghúzott határokhoz!

Ha szeretnénk még jobban átlátni, hogy mikor mire mennyi pénz ment el, nyomtassuk ki az előző néhány hónap számlatörténetét (vagy készpénz használata esetén kövessünk figyelemmel egy teljes hónapt és írjunk fel minden költést), és nézzük át tételesen a kiadásainkat! Használjuk különböző színű szövegkiemelő filceket a kategorizáláshoz: húzzuk ki zölddel az alapvető költségeket (rezsi, biztosítás, hitel, élelmiszer, gyermekápolási termékek), rózsaszínnel a luxuscikkeket (ételrendelés, ruha, elektronikai eszköz, konzolok és a hozzájuk tartozó játékok), sárgával pedig a kisebb, de gyakori kiadásokat (péksütemény, automatás kávé, gyorsétterem) jelöljük!

Forrás: pixabay

Sok kicsi sokra megy alapon először a sárga tételeket probáljuk meg visszaszorítani, a rózsaszín csoportba tartozó termékek szükségességét pedig mindig jól gondoljuk, mielőtt a kasszához rohannánk. Nem kérdés, hogy ha elhasználódott a cipőnk vagy kinőtte a gyerek a ruháit, akkor venni kell újat, illetve néha az ételrendelés is belefér, ha nem volt időnk főzni. A lényeg, hogy ezeket is próbáljuk meg kordában tartani!

Tartsunk holnap egy “Nem Költök Nap”-ot!

Jelöljük ki a hét egyik napját (mondjuk a következőt) böjti napnak! Azaz határozzuk el, hogy abban a 24 órában egy forintot sem költünk! Ez egy remek teszt például arra, hogy mennyire könnyű vagy nehéz megállnunk az előbb említett "sárga termékek" vásárlását. 

Emellett próbálunk meg költséghatékony programokat szervezni a hétvégére, hiszen a 4 hét alatt ezekből is összegyűlhet egy akár több tízezres kiadás is. Ez persze nem azt jelenti, hogy mondjuk le a mozit annak ellenére, hogy hónapok óta ezt a filmet várjuk, vagy a családi kiruccanás alatt senki nem költhet semmire. A titok nyitja itt is a tervezés és az előzetes keret meghatározása!

Minimalizáljuk a kísértést!

Manapság már minden percben reklámok és vásárlása ösztönző üzenetek tízeivel találkozhatunk.

Okostelefonunk ugyanis szorgos diák módjára azonnal szól, ha valamit megtudott: hírlevelek az üzletektől, kihagyhatatlan akciók a webshopokban, ingyenes szállítás az egyik vásárló app-ban, 50 százalékos kedvezmény a másikban, limitált kiadások leggyorsabb vásárlóknak a harmadikban - csapdák százai között görgetünk nap mint nap. 

Ismerős? Szerencsére van megoldás, és nem is bonyolult: kapcsoljuk ki az értesítéseket és tiltsuk le a promóciós hirdetéseket, ha úgy érezzük, túl nagy kísértést jelentenek! 

Az is megmondjuk, hogy miért érdemes így tenni: egy közelmúltban publikát piackutatás adatai szerint azok a felhasználók, akik folyamatosan értesítésülnek a friss ajánlatokról, átlagosan 9,6 alkalommal többször vásárolnak azoknál, akik nem kapnak ilyen figyelmeztetéseket. 

Ez ráadásul a vásárlásokra fordított összeget is növeli, felhasználónként 16 százalékkal. Tehát: értesítéseket ki, spórolási üzemmódot be!

Nyissunk megtakarítási számlát!

Ha már elkezdtük a felesleges költéseink visszaszorítását, de túl nagy kísértést jelent nekünk, ha a számlánkon marad az összeg, és félünk, hogy ami az egyik hónapról megmaradt, azt a következő hónapban elköltjük, akkor érdemes elgondolkodni egy megtakarítási számla nyitásán.

A kamat minimális, de legalább nehezebb hozzáférni a félretett pénzünkhöz. Azonban érdemes rugalmas megoldást választani, hogy vészhelyzet esetén viszont könnyen plusz pénzhez juthassunk.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Egész Európában érintésmentes szórjuk a pénzt »