Politikai pánikhangulatra készülhetünk

| forrás:
ACTION HELLER Consulting
| olvasási idő: kb. 5 perc

A Saxo Bank, az online kereskedés és befektetés specialistája a mai napon publikálta a nemzetközi piacokra vonatkozó első negyedéves kitekintését, amely helyzetértékeléseket tartalmaz a részvényekről, a devizapiacról, az árupiacról és a kötvényekről, és több olyan makrogazdasági témát is tárgyal, amelyek hatással lehetnek a befektetők portfólióira.

“2019 folyamán Európa visszacsúszik a recesszióba, annak ellenére, hogy az EKB negatív kamatlábat alkalmaz”, mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója.

Az Egyesült Államok hitelpiacának feszültségei egyre nőnek, ahogy nő a magas hozamú vállalati kötvények kamatfelára is. Ehhez jött szeptembertől egy részvénypiaci gyengülés, amely arra késztette a Fed-elnök Jerome Powellt, hogy előálljon a Fed legújabb, galambjellegű fordulatával, alig két héttel azután, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának december 20-i ülését héja jellegűnek ítélte meg a piac. A Fed tehát behúzza a fékeket, ahogy egyre gyengül a vállalati profit repatriálása, és a magasabb kockázatú kibocsátók nem tudnak hitelhez jutni.

Kína egy újabb élénkítő programot fontolgat – adócsökkentések, jelzáloghitel-támogatások, egy erősebb jüan –, miközben a 2025-re tervezett célok elérését 2035-re tolja ki.

Az Egyesült Királyság valamennyi ország közül a legkomolyabb hitelimpulzus-szűkülést szenvedi el, ami a jövő év első felében jelent majd igazi kockázatot az egyesült királyságbeli eszközök számára. Egy üde színfolt az év elején, hogy az energiaárak dollárban kifejezve a 2017 negyedik negyedévi szintre estek vissza, bár volatilisek maradtak. Egy kis időbe telik, amíg ennek a jótékony hatása érvényesül, főleg azután, hogy alig három hónapja a 2014 utáni legmagasabb árakat figyelhettük meg, különösen a feltörekvő piacokon, ahol ezzel egyidőben gyengélkedtek a helyi devizák.

Az első negyedévben a Fed visszalép a monetáris szűkítés folyamatából, Kína pedig továbbra is erősíteni igyekszik a jüant (akár az USDCNY 6.50-es szintjéig, vagy azon is túl), és ez a kombináció sok terhet levesz az amerikai dollárban eladósodott állami vállalatokról, és komoly lökést adhat a holtpontra jutott kereskedelemnek. Ez még a feltörekvő piaci eszközökre is kedvezően hathat.

A világgazdaság szenved, a globális piacokat megrengette a 2018-as év, de Kína mindent meg fog tenni a stabilizálódás érdekében. Ebben komoly elkötelezettséget mutat az ázsiai nagyhatalom, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy erőfeszítései sikerrel járnak. Akár már február 5, a kínai újév kezdete előtt felsejlik a megoldás – ez egyaránt érdeke az Egyesült Államoknak és Kínának. Ha másképp lenne, az baj lenne. A kínai újév kezdete után minden bizonnyal komoly támogatást fog kapni a kínai gazdaság – gyakorlatilag nincs is más választása Kínának. Ennek ellenére számíthatunk zűrzavarra, mivel a politika mindig csak az eseményeket követően reagál a dolgokra, és nem ritkán későn. Ez azt jelenti, hogy az első negyedév egy igen kockázatos időszak lesz, ami a ciklus alját is jelentheti az eszközök értékét és a gazdaságot tekintve is.

2019 elején aligha kezdődik el új ciklus. 2020-ban már sokkal valószínűbb, hogy elkezdődik az igazi változás, ami igazodik egy új politikai időszakhoz, ami a központi bankok és a politikusok szorosabb együttműködésével fenyeget, sajnos. Elérkeztünk annak a monetáris politikának a fináléjához, amelyet az időhúzás és a hamis megoldások jellemeztek, és amely a történelem legrosszabb monetáris politikai kísérletének minősíthető.

Az elmúlt év különösen látványos volt a részvénypiacon, amely eufóriával kezdődött és egy olyan drámával ért véget, amilyet 1931 óta nem láttunk. A jelenlegi expanzió az utolsó felvonásához érkezett, a részvények hozam/kockázat aránya nem túl vonzó. De továbbra is azt gondoljuk, hogy a részvényeknek ott a helyük a befektetők portfóliójában, de egy nem túl magas, kb. 30%-os súllyal, és előnyben részesítjük a defenzív szektor (alapvető fogyasztási cikkek és egészségügy) részvényeit és az alacsony volatilitású részvényeket.

Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője elmondta: „Továbbra is a defenzív részvényeket preferáljuk, mert a részvénypiacon a hozam/kockázat arány nem néz ki túl jól. Rövid távon láthatunk egy ralit, ha Kína sikeresen alkalmazza a gazdaságélénkítő programjait és megegyezésre jut az Egyesült Államokkal a kereskedelmi kérdésekben. A Saxo részvénypiaci modellje alapján a japán részvények jók lehetnek a részvénypiac egészéhez képest, a feltörekvő piacok törékenynek tűnnek – egyedül Brazília nyújt kedvezőbb képet -, de összességében érdemes óvatosnak lenni a feltörekvő piacokkal. Ígéretes lehet a vételi opció a félvezetői iparágban, amely valószínűleg visszaerősödik, ha Kína és az Egyesült Államok megegyezésre jutnak. A japán részvények különösen figyelemre méltóak lehetnek az első negyedévben. A tavalyi utolsó negyedévet a japánok is megszenvedték, de az elmúlt 12 hónapban a japán részvények lendülete – más részvénypiacokhoz képest – megmaradt. Ha figyelembe vesszük a viszonylag alacsony értékeltséget, a japán részvények jó hozam/kockázat arányt kínálnak, különösen akkor, ha Kínának sikerül fellendítenie gazdaságát és megegyezés születik Kína és az Egyesült Államok között a kereskedelem, a piacokhoz való hozzáférés és a szellemi javak terén."

2018 utolsó negyedéve a globális piacok egésze számára borzalmas volt. A részvénypiacok az utóbbi évtizedek legrosszabb decemberét szenvedték el, köszönhetően a lassuló világgazdasági növekedésnek, a szigorodó Fed-nek, a gyenge dollár-likviditásnak és az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak.

Javult a hangulat 2019 első hetében, amikor Jerome Powell, a Fed elnöke - a Fed Nyíltpiaci Bizottságának két héttel korábbi sajtótájékoztatójától eltérően – világossá tette, hogy a Fed figyel a piacról érkező jelekre. Ezt még úgy is üdítően galambjellegű fordulatnak értékelte a piac, hogy Powell közben kiemelte az Egyesült Államok gazdaságának erejét, és amellett érvelt, hogy az állampapírkibocsátás intenzitása (amelynek hatását súlyosbította a Fed mérlegfőösszegének csökkentése) nem játszott különösebb szerepet a piaci zavarok kialakulásában.

Powell tehát figyelni fog a piacokra 2019-ben. A jelenlegi Fed-elnök egészen más háttérrel rendelkezik, mint akadémikus elődjei, és gyakran hangoztatja, hogy a pénzügyi stabilitás kockázatai sokkal fontosabbak az újabb krízis bekövetkezte szempontjából, mint a bérek vagy az infláció adatai. Ez azt jelenti, hogy boldogan visszatér a kamatemelés útjára, ha a piaci adatok ezt engedik, és csak akkor függeszti fel azt, vagy fordul ellenkező irányba, ha az ezt indokló adatok elérik a szükséges ingerküszöböt.

De mégis történt egy lépés, amit lehet, hogy később egy gyengébb dollár felé való bizonytalan lépésnek ítélnek meg, de amely akár az első lépés is lehet a Fed határozott fordulatában, ha az Egyesült Államok gyengülő gazdasága ezt indokolja.

John Hardy, devizapiaci vezető elmondta: „A Fed lassan felismeri, hogy a saját monetáris szűkítő intézkedései és egy erős dollár nem kompatibilisek a pénzügyi stabilitással, és egy kifejezetten galamb jellegű fordulat figyelhető meg a 2019 elejei retorikájában. De időbe kerülhet, amíg a Fed teljesen elfordul a monetáris szűkítő kurzusától, és a világgazdaság problémáit figyelembe véve számíthatunk arra, hogy rögös lesz az út egy tartósan gyenge dollár felé vezető úton.”

A globális szintű adósság 250 billió amerikai dollár fölött van, de az alacsony kamatok miatt ennek kevésbé érződik a hatása. Miközben a Fed részéről a monetáris szűkítés irányába tett lépéseket látunk, és az EKB is előkészíti a mennyiségi szűkítést, a japán központi bank több szempontból is szélsőséges akciókat hajt végre a világ fő központi bankjaihoz képest.

A Bank of Japan 2016 elején vitte le az alapkamatát -0,1%-ra - ezt a lépést egyáltalán nem fogadta jól a piac -, és azóta is ezen a szinten tartja. A központi bank folyamatosan vásárolja a japán államkötvényeket, és ma már a BoJ-nél van a legnagyobb állomány. Az utóbbi néhány évben pedig részvény ETF-eket is bevont az eszközvásárlásba – a részvényektől szinte minden központi bank távol tartja magát, az egyik legismertebb kivétel a Svájci Nemzeti Bank, amely dollármilliárdokat tart Apple részvényekben (amelyek a tavalyi csúcsértékükből mára elveszítették értékük egyharmadát).

A nagy kérdés a piac számára, hogy az Abe Sinzó miniszterelnök által fémjelzett, és a neve után Abenomics-nak nevezett gazdaságpolitika sikerként vagy kudarcként könyvelhető el, és hogy mire számíthatunk 2019-ben.

Kay Van-Petersen, a Saxo Bank globális makrogazdasági stratégiai szakértője szerint: “Egy olyan világban, ahol a központi bankok monetáris politikákkal kísérleteznek, Japán kétségkívül tartja a tempót. Jóllehet az adósságszint messze a fenntartható szint felettinek tűnik, de szinte a teljes adósságállomány jenben van és a japán kormány, japán vállalatok és japán polgárok kezében van. Ha bármilyen átrendezésről vagy fizetési problémáról lenne szó a jövőben, az lényegesen könnyebben menedzselhető lenne, mint azon feltörekvő piaci országok esetében, amelyek amerikai dollárban adósodtak el, míg a jövedelmeik helyi devizákban realizálódnak. A japán részvények pedig egészen érdekes befektetési lehetőségeket kínálnak, és nemcsak azért, mert a Nikkei 20%-kal van lejjebb a tavaly októberi csúcsához képest, hanem azért is, mert sok japán vállalat ül hatalmas mennyiségű készpénzen."

Az arany, amelynek a december két év óta a legjobb hónapja volt, újra biztonsági menedéknek számít, ha máshol zavarok vannak. A 10 éves amerikai államkötvény hozamának esése, a további amerikai kamatemelések elbizonytalanodása, a dollár erősödésének megtorpanása, és nem utolsó sorban a világ részvénypiacain jelentkező problémák mind támogatták az arany iránti kereslet megélénkülését, de ez volt a helyzet az ezüsttel is.

Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője elmondta: „Arra számítunk, hogy folytatódik az arany iránti kereslet növekedése, mivel a befektetők újra keresik védelmet nyújtó lehetőségeket a más eszközosztályokban tapasztalt megnövekedett volatilitás és bizonytalansági tényezők miatt. A befektetési alapok december elején fordultak longba az arany kapcsán, hat hónapi shortolás után. Ez a folyamat és a hosszú távú befektetők folytatódó felhalmozásai arany ETF-ekben elegendő támogatást adhat az aranynak, hogy az még magasabbra törjön, az 1360 dollár/uncia és az 1375 dollár/uncia közti kulcsfontosságú ellenállási szint felé.”

2019 a mélyreható változások éve lesz, és a befektetők minden bizonnyal fel kell, hogy készüljenek erre. Jó megoldást adhatnak a kötvények azoknak, akik diverzifikálni szeretnék a portfóliójukat és a piaci volatilitás ellen is védelmet keresnek.

Althe Spinozzi kötvényspecialista hozzátette: „A kötvénypiac legfőbb mozgatói 2019-ben a globális gazdaság lassulása és a politikai és gazdasági bizonytalanságok lesznek, amelyek arra késztetik a befektetőket, hogy biztonságosabb eszközöket keressenek, többek között olyan állampapírokat, amelyek már túl vannak a monetáris szűkítés miatti árfolyamesésen – az amerikai állampapírok például ezek közé tartoznak. A részvénypiac még nem érte el az alját, ezért innen is áramolhatnak még befektetők a biztonságosabb eszközök felé. A befektetőknek mielőbb meg kell tenniük ezeket a biztonsági lépéseket.”

A globális szintű hitelimpulzus tovább csökken, jelenleg a GDP 3,5%-án van, szemben az előző negyedévi 5,9%-kal.

Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző elmondta: „A globális hitelimpulzus újra esik, leginkább a fejlett piacokon, és főleg a monetáris politikák normalizálásának következményeként. A lassuló hitelimpulzus üzenete az, hogy a gazdaság és a belső kereslet növekedési üteme csökkenni fog, ha a világ vezető gazdaságai nem teszik meg a szükséges összehangolt intézkedéseiket 2019-ben.”

Ausztráliában a kora 90-es évek óta nem volt recesszió, de úgy tűnik, hogy csak eddig tartott a szerencse. A globális nehézségek mellett a befektetők számos helyi problémával is szembesülnek Ausztráliában, így az ingatlan piac lassulásával és az idei májusi választásokkal, amelyek új vezetést és ezzel járó bizonytalanságot eredményezhetnek. És ha mindehhez hozzátesszük a kínai gazdaság lassulását, akkor különösen indokolt az óvatosság az ausztrál eszközök piacán.

Eleanor Creagh, piaci stratéga elmondta: „Ha az ausztrál tőzsdei index, az S&P/ASX 200 vállalatainak teljesítményét nézzük, találunk olyan jó minőségű részvényeket az egészségügyi szektorban, amelyek jó cash flow-val rendelkeznek, és így növelhetik egy portfólió defenzív jellegét és ellenállóképességét. Nagy piaci volatilitásnál egy másik mód a defenzivitás növelésére az lehet, ha a kitettség jellegét nézzük a szektor helyett. Ha alacsony bétájú, minimális volatilitású részvényeket keresünk és az adott papír kitettségének a minőségi vetületeit nézzük, akkor indirekt módon fedezhetjük a portfóliónkat. Olyan papírokkal is erősíthetjük a portfóliónk védelmét, amelyek megbízható cash flow-t és kiszámítható jövedelmet kínálnak.”

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Tizenegy millió dollárbefektetés a Commsignia cégnél

A Commsignia 11 millió dollárbefektetést kapott.

Európa a befektetések központja

Egyre vonzóbb a külföldi befektetők szemében Közép-Kelet-Európa.

Kanadából és Svájcból érkezett a legtöbb befektetés

EU: tavaly már nem az USA-ból érkezett a legtöbb befektetés.

Ezt olvasta már?

Milliárdos szerződést írt alá a 4iG »