Regtech a pénzügyi szolgáltatások skálázhatóságában

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A pénzügyi piacokat alapjaiban megváltoztató két megatrend jelenleg a technológia és a szabályozás fejlődése. Ez utóbbi főleg a pénzügyi válság óta erősödött: a világon mindenütt új, átfogó szabályozásokat vezettek és vezetnek be, amelyek döntően az óvatosság elvét erősítik.

Ha egy bank a meglévő rendszereit és folyamatait próbálja az új szabályozásokhoz igazítani, az a szabályoknak való megfelelés szempontjából működőképes megoldás lehet, de valószínűleg igen nagy költségekkel jár, és a kiegészítő belső szabályozások átláthatatlan tömegéhez vezethet egy nagy szervezetnél. A MiFID II, a GDPR és az egyre nagyobb súlyt kapó pénzmosás elleni valamint az ügyfélazonosítási szabályok – íme néhány példa arra, hogy mivel is töltötték az idejük jó részét a pénzintézetek az elmúlt években.

A szabályozás felől érkező kihívások adnak választ arra, hogy miért is került a pénzügyi világ figyelmének központjába a regtech, azaz a regulatory technology. Míg a fintech kifejezést azokra a megoldásokra használják, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokat igyekeznek alapjaiban megváltoztatni, addig a regtech arra törekszik, hogy a technológia segítségével segítsen a szabályozásoknak való megfelelésben és a működési kockázatok csökkentésében. Szakértők szerint a regtech néhány éven belül a vállalati folyamatok részévé válik, legyen szó akár az új munkavállalók integrálásáról vagy a visszaélések elleni küzdelemről, akár a jelentési kötelezettségek teljesítéséről.

Steen Blaafalk, pénzügyi és kockázati igazgató, Saxo Bank

Mivel a pénzügyi szektor az egyik legszabályozottabb terület, ezért ez az iparág igen jó terep az ambiciózus, innovatív regtech megoldások számára.

A Saxo Bank, amely bizonyos értelemben technológiai vállalatnak is tekinthető, a kereskedésben és befektetésben alkalmazott technológiáját a kockázatkezelésben és a különböző compliance folyamatokban is alkalmazza, és ezek a képességek beépülnek a Saxo kereskedési infrastruktúráját használó több mint 120 pénzintézet szolgáltatásaiba is. Ez lényeges eleme a „Banking-as-a-Service” modellnek, mivel így a partneri pénzintézetek compliance és kockázatkezelési folyamatai komplex és átfogó támogatást élveznek technológiai oldalról – és így nagyobb hangsúlyt fektethetnek az ügyfélélményt növelő szolgáltatásaikra, például a robo-advisorok alkalmazására.

A regtech a skálázhatóság terén is rendkívüli támogatást jelenthet a pénzügyi vállalkozások számára. A Bank-as-a-Service modellben a szolgáltatásként nyújtott kereskedési-befektetési infrastruktúra olyan technológiákat is elérhetővé tesz egy növekvő vállalkozás számára, amelyeket a hagyományos, saját fejlesztésekre alapuló modellben csak jóval nagyobb cégméretnél tudna költséghatékonyan alkalmazni. Márpedig az egyre szigorodó szabályozási környezetben egy feltörekvő pénzügyi szolgáltatónak életbevágóan fontos lehet, hogy versenyképességét élvonalbeli technológiával támogassa, így például a gépi tanulást és a mesterséges intelligenciát a visszaélések felderítésére alkalmazhassa – olyan költségekkel, amelyek nem fojtják meg a növekedését.

A pénzügyi vállalkozások növekedése szempontjából alapvető szempont az is, hogy az általuk alkalmazott rendszerek több piacon, több jogrendszerben is megfeleljenek a szabályozási követelményeknek. A globális jelenléttel bíró infrastruktúra-szolgáltatók ezt nagyobb eséllyel tudják nyújtani, hiszen már jelen vannak azokon a piacokon, ahova egy növekvő vállalkozás éppen be akar törni.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.