Rekordalacsony szinten az alapkamat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rekordalacsony szintre csökkentette az alapkamatot az ausztrál jegybank a gazdasági növekedés támogatásának érdekében, és jelezte, hogy szükség esetén kész tovább lazítani monetáris politikáját.

Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden tartott ülésén a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 0,75 százalékra vitte le az alapkamatot. Az idén immár harmadik alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést a jegybank igazgatósága: júniusban és júliusban is 25-25 bázisponttal vitte lejjebb az alapkamatot, de ennek eddig nem sok foganatja volt. A piacok még egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a jövő év elejére, így 0,50 százalékra süllyedhet az alapkamat. Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban.

Az elmúlt egy évben azonban felerősödtek a kockázatok, így lassult a növekedés, az infláció nyomott, az ingatlanpiaci helyzet törékeny, a munkanélküliség pedig emelkedik. A lakásárak az előző két évben tapasztalt folyamatos csökkenés után szeptemberben emelkedtek, de a kiadott építési engedélyek száma hatéves mélypontra került. Az építőipari munkahelyek megszűnése miatt a következő hónapokban 5,3 százalékról 5,5 százalékra emelkedhet a munkanélküliségi ráta. Philip Lowe, az RBA kormányzója a keddi tanácskozás után kiadott nyilatkozatban elismerte, hogy részben a munkaerőpiaci helyzet romlása miatt döntöttek a kamatcsökkentés mellett. Az igazgatóság döntésével azt célozta, hogy támogassa a foglalkoztatottság és a jövedelmek növekedését, valamint erősítse az inflációs célszám elérésébe vett bizalmat. A gazdaságnak még mindig vannak szabad kapacitásai, és az alacsonyabb kamatok segíthetnek ezek kihasználásában - mutatott rá Lowe. A második negyedévben tízéves mélypontra lassult az ausztrál gazdaság növekedése. A bruttó hazai termék (GDP) április-júniusban negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal nőtt, csakúgy mint az első negyedévben. Éves összevetésben mindössze 1,4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, ami a legrosszabb érték 2009 óta, és jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál. Az első negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Kamatot csökkentett a román jegybank »