-->

Rengetegen választották nyáron is a diákmunkát

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az ember azt gondolná, hogy a nagy nyári melegben senkinek sincs kedve dolgozni, főleg, ha az ember még diák. Pedig úgy tűnik, hogy nem csak a strandokról és a fesztiválokról szólt a fiatalok nyara, hanem csúcsát élte a diákmunka is. A Tőzsdefórum több iskolaszövetkezetet is megkeresett, hogy számoljanak be a "főszezon" jellemzőiről, tapasztalatairól.

Munka a hőségben is

Még a hőségriadók sem vették el a fiatalok kedvét az alkalmi munkáktól: a nagyvárosokban jellemzően a duplájára, Budapesten és vonzáskörzetében pedig a többszörösére nőtt a dolgozó diákok száma a szorgalmi időszakhoz képest.

„Felszabadulnak az iskola terhe alól, több idejük van dolgozni. Emellett nyáron azt vettük észre, hogy több lehetőség közül tudnak választani” – mondta Molnár Gábor, az Y Generáció Iskolaszövetkezet projektmenedzsere.

Hozzátette: a fővárosban általában májustól szeptemberig pörög ilyen intenzitással a diákmunka. Az ekkor tapasztalt havi jelentkezési számot csak decemberben tudják megközelíteni, amikor a téli szünet miatt több idejük van a diákoknak.

A további visszajelzések alapján Veszprémben a július és az augusztus volt a legerősebb hónap a diákmunkák szempontjából, Miskolcon pedig június közepétől augusztus közepéig tapasztaltak jelentős növekedést a dolgozni vágyók számában.

A legnépszerűbb munkák

„Az adminisztratív munkakörök a legnépszerűbbek, de szinte minden munkakörre akad jelentkező” - mondta Konyári György, a Miskolci Egyetem Iskolaszövetkezet (MEISZ) igazgatósági elnöke.

A budapesti Y Generáció Iskolaszövetkezet pedig azt tapasztalja, hogy míg év közben általában a tapasztalat- és gyakorlatszerzésre összpontosítanak a diákok, addig nyáron már sokkal inkább az idénymunkákat keresik.

„Nyáron a klasszikus munkák mondhatók a favoritnak. Ide tartozik a teljesség igénye nélkül az árufeltöltői, pénztáros pozíciók, egyéb bolti munkák, host/hostess munkakörök vagy éppen az olyan munkák, ahol víz közelében dolgozhat a diák” – mondta Molnár Gábor.

A Pannonwork is arról számolt be, hogy a kiskereskedelmi, a gyári, a hostess és a strand munkák a legnépszerűbbek ebben az időszakban.

Mennyivel dobja meg a zsebpénzt?

A K&H Bank felmérése szerint, mivel sok szülőnek nem fér bele a költségvetésébe, hogy gyermeke fesztiválozását is finanszírozza, így a fiatalok jelentős része saját maga teremti elő a szórakozásához szükséges anyagiakat, vagy azok egy részét. Valószínűleg ezért ilyen népszerű a diákmunka még az év legforróbb hónapjaiban is.

„A diákok bérezése nagyban függ a betöltött pozíciótól, elvárt kvalitásoktól, korábban megszerzett tapasztalatoktól. Általánosítani így nagyon nehéz” – mondta az Y Generáció projektmenedzsere. 

Budapesten nagyjából nettó 900 és 1000 forint között van a diákok átlag órabére, ezzel szemben Miskolcon nettó 800 forinttal számolhatnak, de ez munkakörönként erősen változik.

A Pannonwork-nél dolgozó diákok pedig átlagosan 800-1000 forintos bruttó fizetést várhatnak óránként.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: a múlt hét kiugró vásárlásai és eladásai

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Hatalmas összeget fektet be az Aldi

Az Aldi 1,7 milliárd dollárt fektet be Nagy-Britanniában két év alatt.

Befektetési alapok: a hét vesztesei és nyertesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Megszenvedi a válságot a budapesti turizmus »