Sok a hibás szja-bevallás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Sok a hibás szja-bevallás, a május elejéig benyújtott dokumentumok mintegy 18 százaléka bizonyult hibásnak; a számítási hibát és hasonló elírást az adóhivatal javítja, a személyhez kötött adatok korrigálásához azonban az adózó közreműködése szükséges - közölte az MTI kérdésére a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

A május elejei adatok szerint 1 426 384 szja bevallást nyújtottak be a hivatalhoz, ezekből 260 581 bizonyult hibásnak, és jelenleg is hibás még 14 444 darab.

Leggyakoribb hibák

A papír alapon benyújtott bevallás

- főlapjáról hiányzik az aláírás;

- az adózónak élő adószáma van a bevallási időszakban, melyet a bevalláson nem szerepeltet;

- az eltartottak adatai hiányosak a családi adóalap kedvezmény igénybevételéhez;

- a kifizető által levont adóelőleg nem a megfelelő sorba került, vagy egyáltalán nem szerepel (55. sor);

- a papír alapú kitöltésnél a részletező lapok számát nem jelöli az adózó; a rendelkezési jogosultság (önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény) során nem azt a pénztárat jelölik meg, ahol a jogosultságot megalapozó befizetés történt.

A beérkezett 709 635 teljes adattartalmú bevallás mintegy negyede (187 733), a 697 207 csökkent adattartalmú mintegy 10 százaléka (69 833), s az adónyilatkozatok mintegy 15 százaléka (3015) volt eredetileg hibás, mostanra azonban már csak 14 444 számít annak, ugyanis időközben kijavították.

A bevallások ellenőrzésekor felmerült számítási hibát és hasonló elírást az adóhivatal javítja, és ha a javítás az adókötelezettség vagy -visszatérítés összegét érinti, az adózónak erről értesítést küld. A bevallásban szereplő, személyhez kötődő adatokhoz azonban az adózó közreműködése is szükséges, így például, ha valamilyen adat vagy az aláírás hiányzik - közölte a NAV.

Az idén több mint 350 ezren bízták meg az adóhivatalt szja-bevallásuk elkészítésével. Az érvényes nyilatkozatok és munkáltatói, kifizetői adatszolgáltatások alapján végül 326 165 adózónak készítette el a NAV az egyszerűsített bevallást, melyet a magánszemélyek elektronikusan a tárhelyükre, vagy tértivevényes küldeményként, postán keresztül 2014. április 30-ig megkaptak.

Az adónyilatkozat tipikus hibái közé tartozik, hogy

- hiányzik az aláírás,

- az adózók a számszaki adatokat nem töltik ki,

- kizárólag a személyes adatok feltüntetésével kívánnak eleget tenni bevallási kötelezettségüknek

- a 2. sorban lévő összeg (a jövedelmet terhelő szja kötelezettség) és a 3. sorban lévő összeg (munkáltató, kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg) több mint 1000 forinttal eltér, amely kizárja az adónyilatkozat benyújtását.

Aki egyetért a bevallás tartalmával, nem kell visszaküldenie, aki a saját igazolásain szereplő adatokkal összehasonlítva eltérést talál, bevallását 2014. május 20-ig kell megküldenie a hivatalnak. Az egyszerűsített bevallásokat május elejéig 1808 magánszemély küldte vissza kiegészítve, módosítva a NAV-nak, ezekből jelenleg 600 darab áll "hibaágon" - közölték.

Az szja-bevallások beküldésének határideje május 20., így már csak bő hét áll az adózók rendelkezésére. A NAV május 12-től meghosszabbított nyitva tartással várja a budapesti és Pest megyei adózókat.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Egyre több a kockázati tőkebefektetés

Tavaly jelentősen nőtt a kockázati tőkebefektetések piaca.

A várttól elmaradt a befektetői hangulatindex

Júniusban nagyot romlott a befektetői hangulat az euróövezetben.

Az ingatlanszektor a legvonzóbb terület a befektetőknek

Továbbra is az ingatlanpiac a legvonzóbb befektetési ágazat.

Ezt olvasta már?

Itt vannak az elszámolható üzemanyagárak »