Spórolási egyszer-egy, nem csak háziasszonyoknak

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Saját háztartást vezetni nem könnyű. Oda kell figyelni ugyanis, hogy minden meglegyen, ami szükséges, és ezzel egyidőben az is fontos, hogy minden forint jó helyre menjen. Emellett persze sokan félretenni is szeretnének, így szinte elengedhetetlen, hogy egyre inkább tudatos vásárlókká és fogyasztókká váljunk.

Egy háztartás legnagyobb költsége - a lakhatáson kívül - egyértelműen az étkezés. Az ember általában jóval több pénzt fordít erre, mint gondolná. A túlköltekezés oka leggyakrabban az, hogy több terméket vásárolunk, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne. A legrosszabb az, amikor az ilyen termékek nagy része a kukában végzi.

Tipikus eset például, amikor elfelejtjük, hogy már vettünk felvágottat tegnap, és így a korábbi adagot nem esszük meg a lejárati idő előtt. Némi odafigyeléssel azonban megelőzhetők az ilyen helyzetek, így akár sokezer forinttal több maradhat a zsebünkben hónap végére. Jöjjenek a tippek!

A jól megválasztott bolt a titok nyitja

Vásároljunk olcsóbb helyen, például hipermarketben vagy diszkont élelmiszer áruházakban! Utóbbiakban - az elképzelésekkel ellentében- nem beszélhetünk rosszabb minőségről, ráadásul az árak is kedvezőbbek. Magyarországon több áruházlánc üzletei közül választhatunk, ahol gyakran sajátmárkás termékeket is árulnak, pénztárcakímélő árakon.

Ne nevet, hanem minőséget vegyünk!

Ez nyilván egyéni tapasztalatok kérdése is, de ha jól választjuk meg, hogy egyes márkákat milyen “sajátmárkás” termékkel helyettesítünk, többszáz forinttal is lefaraghatjuk a költségeket árucikkenként.

Előfordul azonban olyan is, hogy a drágább termék jobb alapanyagokból készül, kevesebb mesterséges adalékanyagot tartalmaz, nagyobb százalékú a gyümölcstartalom (ivóleveknél), vagy nagyobb a hús aránya a szójával szemben (húskészítmények esetén). Ilyenkor természetesen figyeljük a címkéket, és ezek alapján mérlegeljünk.

Ne a beszállítás áráért fizessünk!

Vásároljunk szezonális, hazai termékeket! Különösen igaz ez zöldség, gyümölcs esetében. Előfordul ugyanis, hogy azért fizetünk többet egyes friss termékért, mert külföldről már a szezon előtt behozzák Magyarországra. Ráadásul sokszor mesterségesen gyorsítják a termékek növekedését, vagy különböző vegyszerekkel akadályozzák meg a túlérést (ami egy hetekig tartó hajóúton akár elő is fordulhat).

Forrás: pixabay

Lista és teli gyomor

Érdemes jóllakottan elindulni a nagybevásárlási körútra, mert így elkerülhető, hogy olyan termékek tucatjait is megvegyünk, amiket csak megkívántunk az éhség miatt. Állatólag a legtöbb édességet és chipset korgó gyomorral veszi meg az ember.

A másik fontos dolog, hogy soha ne menjünk bevásárlólista nélkül a boltba, különben a megvett termékek legalább 20 százaléka impulzív vásárlás lesz, tehát csak azért vesszük meg, mert megláttuk nézelődés közben. Ha viszont előre átlapozzuk az akciós újságokat, valamint felmérjük a helyzetet otthon, könnyedén összeírhatjuk, mik azok, amikre valóban szükségünk van. Ezzel a tudatossággal több ezer forintot megspórolhatunk (vásárlásonként!).

Bónusz tipp: ha már otthon összeszámoljuk, mennyibe kerülnek majd a szükséges termékek, és eleve csak annyi pénzt viszünk magunkkal, megakadályozhatjuk, hogy kísértésbe essünk.

Keressük az alsó polcon!

A szupermarketekben jellemzően szemmagasságba teszik a nagy hasznot generáló, sokat hirdetett termékeket, amik általában drágábbak is, mint “névtelen” társaik. Az olcsóbb, de hasonlóan jó konkurens termékek ezzel szemben az alsó polcokon várják, hogy megvegyék őket. Kezdjük ott a keresést, és pénztárcánk is meghálája!

Le a rituálékkal!

Minden reggel a kedvenc pékségünkben kezdünk? Nem tudunk kijönni a boltból egy szelet csoki nélkül? A napindító otthoni kávé után a munkahelyi automatából is iszunk egy jó feketét? Számoljuk fel, de legalábbis korlátozzuk a kényszercselekvéseket! Péksütemények esetében átlagosan 2-300 forintot, a csokiknál 150-250 forintot, a kávéknál pedig adagonként 100-200 forintot takaríthatunk meg.

Forrás: pixabay

Éljünk a lehetőségekkel!

A legtöbb bolt már törzsvásárlói programot is indított. Ez annyit tesz, hogy hűségünket különböző akciókkal hálálják meg. Extra kedvezmények a klubkártyával rendelkezőknek, végösszeg alapján kapott - és később levásárolható - pontok, vagy akár 10-20 százalékkal  olcsóbb vásárlást lehetővé tévő kuponok: áruházláncoknént változik, hogyan motiválják vevőiket a visszatérésre. Érdemes tájékozódni, és a nekünk legjövedelmezőbb ajánlatokat megragadni. Pénztárcánk biztosan meghálálja majd.

Főzzünk nagyobb adagokat és tegyük a mélyhűtőbe!

Ha többfajta ételből nagyobb adagokat főzünk, majd kiporciózva lefagyasztjuk, azzal nem csak pénzt, de időt és energiát is spórolhatunk. Remekül fagyaszthatók például a főzelékek vagy az előre bepanírozott húsok is. Ezekből a “készételekből” lehet később a munkahelyi ebédünk.

Érdemes felcímkézni a dobozokat, hogy tudjuk, miben milyen étel van és mikor készült.  Főként a dátumokra figyeljünk, mert ahogy telik a mélyhűtő, úgy feledkezhetünk el a régebbi adagokról. Az eltett harapnivalókat 3-6 hónap alatt ajánlott elfogyasztani.

Plusz pont, hogy ha így járunk el, többek között az ételrendelés árát is megúszhatjuk. Ha az átlagos 900 forintos éttermi menüárral számolunk, a körülbelül 300 forintból kihozott az ebéddel máris 600 forintot spóroltunk. Évi 264 munkanapra levetítve akár 150 ezer forintot is megtakaríthatunk. Ebből menjünk inkább nyaralni!

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Most megnézheted, jó helyre tetted-e a pénzed

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

AerinX: csúcstechnológia egy magyar startup-tól

Az IT cég digitális alapokra helyezné a repülőgép-karbantartást.

Befektetési alapok: a múlt hét nyertesei és vesztesei

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Ezt olvasta már?

Történelmi mélyponton a török líra »

4IG 610 (-0,49 ) AKKO Invest 450 (0,90 ) ALTEO 744 (0,54 ) ANY 1205 (0,42 ) APPENINN 340 (0,15 ) AutoWallis 88 (3,29 ) BIF 288 (-3,36 ) CIGPANNONIA 304 (-1,94 ) CyBERG 850 (11,84 ) DELTA 94 (0,86 ) DM-KER 44 (-0,11 ) Duna House 348 (0,58 ) EHEP 1915 (-1,79 ) FUTURAQUA 74 (-1,47 ) GSPARK 3150 (-1,87 ) Gloster 2400 (4,35 ) KULCSSOFT 1620 (-4,14 ) MASTERPLAST 638 (-0,31 ) MOL 1840 (2,62 ) MTELEKOM 380 (0,66 ) NUTEX 29 (4,13 ) OPUS 255 (9,91 ) ORMESTER 11500 (0,88 ) OTP 10430 (0,87 ) OTT1 174 (0,93 ) PANNERGY 614 (0,99 ) RABA 816 (0,74 ) RICHTER 7150 (1,35 ) SET Group 70 (-0,43 ) TAKAREK 476 (-2,86 ) WABERERS 1100 (6,28 ) ZWACK 16450 (0,92 )