Súlyos teher a háztartásoknak a fűtés kifizetése

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Sokan a szükségesnél többet fizetnek azért, hogy elég meleg legyen az otthonukban. Az elavult fűtési technológiák használata hozzájárul a túl magas fűtésszámlákhoz, és vitákat okozhat a családban azzal kapcsolatban, mely helyiségben milyen hőmérséklet legyen - derült ki egy friss kutatásból.

A Honeywell, amely piacvezető a lakóépületek és kereskedelmi épületek fűtési technológiájában,  több mint 4000 háztartást kérdezett meg Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában fűtési szokásaikról.

Arra a megállapításra jutottak, hogy bár - az energiapazarlásnak és az elavult fűtési szokásoknak köszönhetően - számos háztartás küzd a fűtésszámla befizetésével, és ez számos családi feszültség forrása, a tudatos energiafelhasználás még csak nagyon kevesekre jellemző.

Keveset teszünk érte

Magyarországon a válaszadók majdnem fele (48 százaléka) elismerte, nem tesz semmilyen lépést annak érdekében, hogy kontrollálja az energiafelhasználását. Ez az állítás Romániában a háztartások 43 százalékára, Lengyelországban a 34 százalékára igaz. A Cseh Köztársaság és Szlovákia ingatlantulajdonosai némileg jobban odafigyelnek a fűtésszabályozására, de így is nagyjából harmaduk (a cseheknél 31 százalék, a szlovákoknál 24 százalék) szintén nem tesz lépéseket azért, hogy otthonuk hatékonyabb energiafogyasztó legyen.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy az ingatlantulajdonosok szinte mindenhol többet költenek a fűtésre a szükségesnél, mert nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogyan lehetne gazdaságosabban működtetni meglévő fűtési rendszerüket” – állapította meg Wojciech Krajewski, a Honeywell Környezetvédelmi és Energia Megoldások kelet - európai üzletágának vezetője.

„Korábbi iparági tanulmányok rámutattak arra, hogy a fűtés és a melegvíz előállítása együttesen az otthonok energiafogyasztásának 82 százalékáért felelős, ami érthetővé teszi, miért olyan lényeges, hogy a fogyasztók megértsék az optimalizálás fontosságát, és így csökkenthessék a háztartás költségeit.”

A fűtés, mint a családi veszekedés egyik fő oka

A Honeywell kutatása arra is rávilágít, hogy a fűtés kérdésköre a családon belüli feszültségekben kimutatható arányú. A lengyel válaszadók 28 százaléka, a magyarok 27 százaléka, a románok 21 százaléka, a csehek 20 százaléka, illetve a szlovákok 18 százaléka számolt be az ideális helyiség hőmérséklettel kapcsolatos otthoni vitákról.

Sőt, a szlovák, a lengyel, illetve a cseh háztartások a legfontosabb vitaalapnak rangsorolta a fűtés kérdését, megelőzve ezzel az olyan nyilvánvalóan konfliktust generáló ügyeket, mint a házimunka leosztása, a villany felkapcsolva felejtése vagy a televíziózás körüli harcok.

A megkérdezett lakástulajdonosok nagy része elmondta, kellett már kölcsönkérniük, vagy folyamodtak hitelért azért, hogy ki tudják egyenlíteni fűtésszámla-tartozásukat. Ebben a cipőben jár a román és lengyel lakástulajdonosok több mint negyede (26 százalék), míg a magyaroknál ez az arány 25 százalékos. Némileg jobb helyzetben van ebből a szempontból Szlovákia a maga 12, illetve a Cseh Köztársaság 9 százalékkal.

A régi és elavult fűtési rendszerek a felelősek

Annak ellenére, hogy a lakástulajdonosokra nyomásként nehezedik a fűtésszámlák kifizetése, még mindig alacsony azok száma, akik újszerű technológiákat vesznek igénybe. A lengyel tulajdonosok fele (53 százalékuk), a csehek 49 százaléka, a szlovákok és magyarok 45 százaléka és a románok egyharmada (37 százaléka) nem használ termosztátot otthonuk hőmérsékletének szabályozásában.

Romániában ráadásul 59 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tudják külön szabályozni lakásuk helyiségeinek hőmérsékletét, de ebből 40 százalék azért nem teszi, mert túl nehéznek vagy időigényesnek tartják ezt a feladatot. Ugyanez az adat 37 százalék illetve 12 százalék Csehországban, azaz a csehek valamivel tudatosabbak a fűtésszabályozásban.

„Nagyon lényeges, hogy a lakástulajdonosok körültekintően döntsenek arról, hogyan fűtik otthonaikat, mivel az energiafogyasztás gyorsan összeadódik” – mondta Krajewski.

A modern termosztátot használó lakástulajdonosok száma meglepően alacsony, ráadásul sok országban, mint például Románia, a régi és elavult fűtési rendszerek a megszokottak, amelyeket nem lehet szabályozni, így optimálisan működtetni sem.

A termosztátok hatékonyabbá teszik a fűtést

A fűtésszabályozási technológiák lehetővé teszik, hogy a lakástulajdonosok fenntartsák a megfelelő hőmérsékletet és egy okoseszközzel összekötve bárhonnan teljes komfortot biztosítanak az otthonok fűtésének szabályozásában akár külön zónákat kialakítva a háztartásban. Ezt a technológiát nevezzük zónaszabályozásnak.

Hirdetés
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Hirdetés
Befektetés

Még mindig erős a befektetői bizalom az ingatlanpiacon

A növekvő hitelfelvételi hajlandóság és az otthonteremtési kedvezmények...

A licitálás tovább nyomja felfelé az ingatlanárakat

Egyes ingatlantípusoknál az alku helyett már licitálnak a lakásvásárlók.

Itt egy álkriptodevizából finanszírozott álbefektetés

A kockázatokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Ezt olvasta már?

Egy különleges falfesték emelheti új szintre a lakásfűtést »