Tizenhat havi csúcsra erősödött a dollár

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tizenhat havi csúcsra erősödött a dollár hétfőn, ahogy a befektetők a decemberi amerikai kamatemelésre készülnek, Európában pedig a politikai kockázatok nyomás alatt tartják az eurót és az angol fontot.

Az eurót eddigi napi mélypontján 0,70 százalékos mínuszban, 1,1240 dolláron jegyezték, ami 2017 júniusa óta a leggyengébb árfolyam. Az angol font árfolyama több mint 1 százalékkal 1,2827 dollárra gyengült, mivel a befektetők egyre jobban tartanak attól, hogy Nagy-Britannia rendezetlen módon, vagyis a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból.

A közös európai fizetőeszköz erősen megsínylette az Olaszország és az Európai Bizottság közötti vitát, amely a 2019-es költségvetési terv miatt robbant ki. Az Európai Bizottság október végén visszautasította az olasz büdzsétervezetet, és november 13-ig adott időt módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

Az aggodalmakat tovább fokozta az olasz bankszektor gyengesége. Hétfőn felfüggesztették a Carige bank részvényeinek tőzsdei kereskedését, miután sajtóhírek szerint 400 millió euróra lenne szüksége tőkehiányának pótlására.

A dollár jelentősen erősödött azután, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve a múlt héten megerősítette eddigi irányvonalának, azaz a monetáris politika fokozatos szigorításának folytatását. Piaci várakozások szerint idén még egyszer, decemberben, jövőre pedig háromszor emel kamatot a Federal Reserve. A dollárt támogatja az amerikai gazdaság robusztus teljesítménye is. Az európai problémák az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségekkel és a gyenge kínai gazdasági adatokkal párosulva ugyancsak abba az irányba tolták a befektetőket, hogy dollárvásárlásra csoportosítsák át tőkéjük egy részét.

Fokozza az euróra nehezedő eladási nyomást az is, hogy miközben az amerikai gazdaság erős, az euróövezet teljesítménye gyengül. A japán jennel szemben 0,3 százalékkal erősödött a dollár, a 114,11 jenes árfolyam október 4. óta a legerősebb szint. A dollárt a két ország monetáris politikájának divergenciája támogatja, hiszen a japán jegybank várhatóan még jó ideig fenntartja rendkívül laza monetáris politikáját, miközben a Federal Reserve tovább halad a szigorítás útján.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Húsz dollár alá esett a WTI ára »