Több milliárd forint maradhat a zsebünkben

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Hétezer forint: ekkora összegnek megfelelő valuta marad a hazatérő magyar turisták csaknem egyharmadánál. Tízből csupán hatan figyelnek arra, hogy ne váltsanak át a szükségesnél több külföldi készpénzt az utazás előtt. A magyar turisták hét százaléka pedig nagy címletű külhoni bankjegyeket is hazahoz, akár tizenötezer forintnál is nagyobb értékben – derül ki a MasterCard kártyatársaság friss felméréséből.

Hazahozzuk a pénzt

A MasterCard internetes, nem reprezentatív felmérésére beküldött válaszokból kiderül: szinte mindenkinél marad némi aprópénz, miután külföldről hazatér. A megkérdezett magyar utazók 65%-ának pénztárcájában maradt párszáz vagy párezer forintnak megfelelő külföldi fém- vagy papírpénz; 28%-uk pedig elmondta, legutóbbi útjáról viszonylag nagy összegű, átlagosan hétezer forintnak megfelelő idegen aprópénzzel vagy bankjeggyel a zsebében tért haza. A válaszadók hét százaléka arról számolt be, hogy legutóbb több mint tizenötezer forintnyi valutát hozott haza külföldről, nagy címletekben.

„Ha az Euromonitor idei utazási felmérését vesszük alapul, amely szerint 2014-ben a magyarok összesen 3,5 millió alkalommal tervezik, hogy külföldre utaznak pihenési céllal, akkor óvatos becslések szerint is elérheti a több milliárd forint értéket (és több tonna súlyt) a magyar turisták által aprópénzben vagy kisebb-nagyobb címletű papírpénzek formájában visszahozott valuta mennyisége. Ez óriási összeg, különösen ha belegondolunk, hogy a külföldi pénzek gyakorta a polcok vagy fiókok mélyén, tárolódobozokban vagy befőttesüvegben végzik, és soha többé nem kerülnek felhasználásra” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Valuta kell a biztonsághoz?

Annak ellenére, hogy a megkérdezett magyar utazók 97%-a visz magával bankkártyát külföldre, tízből nyolc ember elmondta: minden utazás alkalmával valutát is vált és visz magával, mivel így érzi magát teljes biztonságban. A készpénzhasználat azonban, noha sokan biztonságosnak gondolják, a felmérés résztvevőinek 46%-a szerint problémákat is okozhat, főleg amiatt, hogy sokszor nehéz felismerni az egyes címleteket, így lassabb, körülményesebb, illetve kevésbé biztonságos a fizetés. Továbbá az is előfordulhat, hogy az itthon kiváltott, nagy címletű papírpénzekből bizonyos boltokban nem tudnak visszaadni.

A MasterCard által megkérdezettek 68%-a használta a bankkártyáját külföldön, az esetek többségében vásárlás, ritkábban készpénzfelvétel céljából. Tízből hat válaszadó naponta fizetett külföldön bankkártyával, közülük hárman akár naponta többször is. Továbbra is jelentős azonban azoknak az aránya, akik rendelkeznek ugyan bankkártyával, de azt sem itthon, sem külföldön nem használják szívesen (10%), illetve, akik azért nem fizetnek külföldön a kártyájukkal, mert nem ismerik az ezzel kapcsolatos díjakat, vagy azokat a valutaváltásnál és készpénzhasználatnál drágábbnak gondolják (14%).

Nézzünk utána, mit tud a kártyánk!

Fontos, hogy mindenki tudatában legyen annak, hogy a külföldi bankkártyás vásárlások/fizetések az esetek túlnyomó többségében a kártyabirtokosok számára ugyanúgy díjmentesek, mint itthon. Az egyes bankok által külföldi készpénzfelvételkor alkalmazott díjaknak utazás előtt érdemes utánanézni.

„Bankkártyával fizetni külföldön is gyorsabb és kényelmesebb, és nem utolsó sorban biztonságosabb is, hiszen amennyiben ellopják vagy elvesztjük valutával teli pénztárcánkat, akkor csak reménykedhetünk, hogy megtaláljuk. A kártyánkat viszont külföldről is bármikor letilthatjuk bankunk éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálatán” – hangsúlyozta Eölyüs Endre, a MasterCard igazgatója.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Figyelj oda a pénzedre! - Segíthet a lista, melyik alapot válaszd

A sorrend a múlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Megcsappanó befektetési kedvvel számolnak Európában

Azonban felértékelődik az európai gyártókapacitás.

Egyre többen fektetik be pénzüket

Nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon májusban.

Ezt olvasta már?

Gyorsan emelkedik a repülőtéri forgalom »

AKKO Invest 458 (0,44 ) CIGPANNONIA 205 (-2,38 ) DELTA 101 (2,43 ) FORRAS/OE 1080 (1,89 ) FUTURAQUA 65 (-0,91 ) GSPARK 3250 (0,93 ) KULCSSOFT 1480 (-3,58 ) MOL 1795 (0,06 ) MTELEKOM 384 (-0,26 ) NUTEX 29 (-1,19 ) OPUS 241 (-1,63 ) ORMESTER 11500 (-2,95 ) OTP 10810 (-1,28 ) OTT1 190 (-1,86 ) PANNERGY 608 (-0,65 ) RICHTER 6470 (-0,15 ) TAKAREK 485 (-0,21 ) ZWACK 16700 (0,30 )