Több ösztöndíjat kaphatnak jövőre az egyetemisták

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a hallgatói ösztöndíjak növelését kezdeményezi 2017-től - az erről szóló javaslatról a szervezet szombati fővárosi közgyűlésén döntöttek.

Kilenc éve nem emelkedtek

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke elmondta, hogy a hallgatói ösztöndíjak 2007 óta nem emelkedtek, és javaslatuk azt tartalmazza, hogy az inflációval növelt értéken bővüljenek a juttatások.

Ez számításaik szerint átlagosan 42 százalékos emelést, és mintegy 9 milliárdos forrás bevonását jelentené a rendszerbe.

Hozzátette, hogy minőségi és alapvető tartalmi változtatásokat is szükségesnek tartanak.

Gulyás Tibor rámutatott, hogy a tanulmányi ösztöndíj új számításakor mindenképpen szeretnék motiválni a hallgatókat a kurzusok sikeres teljesítésére. A köztársasági ösztöndíjnál a kiválóságok kiemeltebb elismerését szeretnék elérni, a fő cél az ösztöndíj presztízsének helyreállítása. A szociális támogatások terén az átláthatóságot és az objektivitást növelnék javaslataik - közölte. Gulyás Tibor hozzátette, hogy elsődleges cél a hallgatók élethelyzetének általános javítása, ami túlmutat az ösztöndíjreformmal kapcsolatos javaslatok kidolgozásán.

Kitért arra is, hogy a közgyűlés tárgyalta a kollégiumok területén szükséges reform lépéseket, valamint a kevésbé ismert hallgatói szolgáltatások rendszerszintű javításának feltételeit, továbbá a diákkedvezmények szervezésében rejlő lehetőségeket.

Segítség a külhoni magyaroknak

A tanácskozás napirendjén szerepelt még a HÖOK és a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség között létrejövő együttműködési megállapodás, amelynek eredményeképpen többek között az UNESCO által életre hívott szeptember 20-ai sportnap megszervezését valósítják meg hazánkban.

További együttműködés született a külföldi magyar tehetségek elérésére és támogatására az Új Nemzedék Központtal, valamint a Vezér Hallgatói Egyesülettel annak érdekében, hogy a fenntartható fejlődés területén hangsúlyosabb szemléletváltás jöhessen létre a felsőoktatás szereplői között. A partnerség jegyében az első lépés már március 1-től kezdetét veszi, a HÖOK székhelyén szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésével.

Gulyás Tibor elmondta, hogy a külhoni hallgatói önkormányzatok képviselői majd egy évtized után újból részt vettek a HÖOK közgyűlésen. Az ülés végén a Kárpátaljáról érkező ifjúsági képviselet külön köszönetét fejezte ki az elmúlt időszakban egyre erősödő együttműködés és a szervezet előző évi adománygyűjtése miatt.

Ezt olvasta már?

A helyzet változatlan, kellenek a diákmunkások »