Tovább csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) tovább csökkentette az alapkamatot. A banktanács csütörtöki ülése utáni sajtóértekezleten közölték, hogy a jegybank az idén a gazdasági növekedés jelentős visszaesésére számít.

A CNB az eddigi 1 százalékról 0,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője a testület ülése után. Legutóbb március végén csökkentették az alapkamatot 1,75 százalékról 1 százalékra. A döntés célja, hogy mérsékelje a koronavírus-járvány következményeit a cseh cégekre, vállalkozókra és háztartásokra - mondta a szóvivő. Legutóbb 2017 novemberében volt 0,25 százalékon az alapkamat. A cégeknek az alacsonyabb alapkamat olcsóbb hiteleket biztosít a bankokban, hasonlóképpen a háztartások is olcsóbb kölcsönökhöz juthatnak.

A lombardkamatot a cseh jegybank 2 százalékról 1 százalékra csökkentette, míg a diszkontkamatot meghagyta az eddigi 0,05 százalékon. A jegybank új makroökonómiai előrejelzést is elfogadott, amelyet később videókonferencia keretében hoznak nyilvánosságra. Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott szakmai becslése szerint a koronavírus-járvány miatt a cseh gazdaság az idén 6,2 százalékkal esik vissza, jövőre pedig 5 százalékos növekedés várható.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Támadnak a jogosulatlan befektetési szolgáltatók

Karantén idején támadnak az online jogosulatlan befektetési szolgáltatók.

Tisztességtelenül működött az eBrókerház, büntet az MNB

Hiányosságok történtek a kockázatkezelésnél és az ügyféltájékoztatásnál.

Kevesebb külföldi beruházás áramlik Kínába

Csökkentek a Kínába áramló külföldi tőkebefektetések az első negyedévben.

Ezt olvasta már?

Történelmi mélyponton az izlandi jegybank kamata »