Továbbra is kivár a jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Még jó ideig fenntarthatja a jelenlegi monetáris kondíciókat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely továbbra is kivár a szigorítással az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a várakozásokkal megegyezőnek nevezték a monetáris tanács keddi döntését a kamatok és kondíciók fenntartásáról.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője közleményében kiemelte: nem várnak változást a monetáris politikában az augusztusi kamatdöntő ülésen sem. Változás legkorábban a szeptemberi ülésen lehet, az inflációs jelentés figyelembevételével. A Századvég várakozásai szerint akár decemberig is kivárhat a jegybank a szigorítással, az overnight betéti kamat emelésével. Az MNB döntésében közrejátszhatott az infláció lassulása, és az is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) és a Federal Reserve (Fed) jelzései alapján hamarosan kamatcsökkentés lehet a két jegybank részéről, válaszul a lassuló gazdasági növekedésre - írta. Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője azt emelte ki, hogy az EKB és a Fed monetáris lazítás felé hajló álláspontja miatt a külső környezet sem sürget változtatásokat a kondíciókban. Arra is kitért, hogy az inflációs kilátásokra a második fél évben beérkező adatok lesznek meghatározóak.

Mivel a nagy jegybankok részéről monetáris lazítás várható, a döntéshozóknak egyedül a hazai inflációs folyamatokra kell koncentrálniuk a következő hónapokban. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője leghamarabb jövőre számít mérsékelt szigorításra, a kamatfolyosó kismértékű emelésére, de az alapkamat szerinte 2021-ben is változatlan marad. Az elemző szerint a jegybank kivár a következő negyedévi gazdasági adatok beérkezéséig, és a nagy nemzetközi jegybankok döntéséig. Hozzátette: az alapkamatnál alacsonyabb bankközi kamatok is megmaradnak a következő évben. Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője közölte: a döntés nem okozott meglepetést, a júniusi ülést követő közlemény már megerősítette, hogy az MNB - a megemelt inflációs előrejelzések ellenére - nem aggódik a kilátások miatt, így továbbra is "adatfüggő" üzemmódban marad. A keddi ülés után kiadott közlemény sem tartalmazott ennél konkrétabb információkat, az előretekintő iránymutatás pedig szinte szó szerint megegyezett a júniusival - tette hozzá. A CIB elemzője szerint a júniusi infláció enyhe csökkenését (beleértve a kiemelten figyelt maginflációs mutatókat is) az MNB megnyugvással vehette tudomásul. A jegybank későbbi lépései szempontjából a következő negyedéves, szeptemberi Inflációs Jelentés maginflációs előrejelzései, illetve az EKB következő hónapokban érkező döntései lehetnek irányadók. A jegybank várhatóan továbbra is csak a minimálisan szükségesnek látszó szigorító lépésekkel fog előrehaladni - írta. Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője úgy fogalmazott: a júniusi ülésen csak nagyon halvány, jelképes lépést tett az MNB, ami szigorításként értelmezhető, és a mostani állásfoglalás is lényegében a júniusi ülés főbb üzeneteit ismételte meg. Összességében a magyar monetáris politika jellege támogató marad. Az inflációs kilátásokat illetően a jegybank továbbra is bízik az alacsonyabb importált inflációban, miként az új magyar lakossági állampapír (MÁP Plusz) megtakarításokat ösztönző és ezáltal inflációt mérséklő hatásában, illetve a jövő évre várt anticiklikus fiskális politika ugyanilyen hatásában - tette hozzá az elemző. A fejlett piacokon most látható fordulat a monetáris politikákban tág teret nyit az MNB-nek arra, hogy ne szigorítson érdemben, így az év végéig az Ersténél nem várnak szigorító lépéseket.

Hirdetés
Kriptovaluták
Melyik a legjobb lakáshitel?
Hirdetés
Befektetés

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap népszerű alapjai

A sorrend az elmúlt hét összesített forgalmai alapján készült.

Befektetési alapok: az elmúlt hét nap nyertesei és vesztesei

A sorrend az elmúlt hét összesített eladási és vételi forgalmai alapján készült.

Milliárdos befektetést kapott a magyar 3D nyomtatógyártó

A CraftUnique-ot a befektetésen kívül szakmai tudással támogatják.

Ezt olvasta már?

Norvég alapkamat: nulla százalék »