Új fejezet a lakásépítésben

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nemcsak új, de egyre hatékonyabban üzemeltethető és egészségesebb otthonok várnak ránk a lakáspiacon, amennyiben az előrejelzéseknek megfelelően lendületet vesznek az újlakásépítések és lakásfelújítások Magyarországon. Így néhány éven belül az összes új építésű és felújítandó házba kötelező lesz gépi szellőzőrendszert beépíteni, amivel a szellőztetéssel együtt járó energiaveszteség akár 90 százalékkal is csökkenthető. Azonban a gépi rendszerek nemcsak a lakások hőveszteségének minimalizálásához járulnak hozzá, hanem egészségesebbé is teszik otthonainkat - hívják fel a figyelmet a Lindab Kft. szakértői.

Új fejezet

Az elkövetkező években felépülő lakások nemcsak mennyiségi, hanem minőségi elmozdulást fognak hozni a lakáspiacon. A változások jórészt az épületenergetikai előírások szigorításához köthetőek. „Így az újonnan felépülő lakások a korábbinál jobban szigeteltek lesznek, jó hang- és hőszigetelő képességgel rendelkező nyílászárókkal lesznek felszerelve, emellett a korábbinál nagyobb szerepet kapnak a költség- és energiahatékony szellőztetőrendszerek is” – hívja fel a figyelmet Mikó András, a Lindab Kft. ügyvezetője.

Az újépítésű lakások keresletét illetően jellemző adat, hogy míg jelenleg mintegy 3,5 milliárd ember lakik városokban, 2050-re ez a szám akár meg is duplázódhat, így egyre több új lakóépületre lesz szükség világszerte. Magyarországon szintén óriási, 50-100 ezres hiány mutatkozik az új lakások piacán. Az elmúlt évek elhalasztott beruházásait követően ismét megjelent keresletnek, az új lakások értékesítését terhelő ÁFA 2019. december 31-ig tartó 27-ről 5 százalékra csökkentésének, valamint a

Családi Otthonteremtési Kedvezménynek köszönhetően összességében jelentős és tartós fellendülés várható a lakásépítési piacon.

A következő években felépülő lakásoknak azonban meg kell felelniük az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletben és az Energiahatékonyságról szóló törvényben foglaltaknak. A két jogszabály 2019-től a középületek, 2021-től pedig minden új építésű épület esetén kötelezően előírja a gépi szellőztetés beépítését. Mindez pont a szigetelési megoldások fejlődésére vezethető vissza, hiszen a helyiségek gyakorlatilag légmentes lezárása egészségügyi és energiatakarékossági problémákat is felvet.

Hogyan jussunk levegőhöz?

A lakásokban és irodákban egyaránt szükségünk van friss levegőre, azonban komoly összegeket pazarolunk el, ha az ablakok nyitogatásakor a fűtőtestekkel és a légkondicionálókkal az utcát fűtjük, illetve hűtjük. A modern szigetelésekkel hermetikusan lezárt helyiségekben ráadásul fokozott a penészesedés veszélye, hiszen a főzéstől az emberi test puszta működéséig a legtöbb tevékenység párát termel. A nem szellőző terekben keletkező penész légúti betegségekhez, valamint az épületszerkezet romlásához vezet.

Mindezekre a problémákra a legújabb gépi szellőzőrendszerek már hatékony megoldást kínálnak. A gépileg szabályozott szellőztetőrendszerek a belső páratartalomhoz, a széndioxidszinthez és a mozgáshoz igazodva szellőztetik a lakóhelyiségeket. Ezzel a rendszerek anélkül frissítik a lakterek levegőjét, hogy az ablakok kinyitásával kiengednénk a bent termelt hőt vagy épp hűvöset.

A gépi szellőztetéssel mintegy 90 százalékkal csökkenthető a hőenergia-veszteség, ráadásul mivel az automatikus működés miatt nincs szükség a rendszer állandó üzemelésére, számottevő, 15-20 százalékos villamosenergia-megtakarítás érhető el a nem szabályozott rendszerekhez képest.

Javítják az életszínvonalat

A hatékony gépi szellőzőberendezések a szélsőségesen hideg téli napokon, valamint a klímaváltozás fokozta extrém nyári melegben eredményezik a legnagyobb megtakarítást, amikor a legtöbb energiát fordítjuk a lakrészekben beállított, komfortos hőmérséklet megtartására. Ugyanis a hőcserélős eszközöknek köszönhetően a benti levegő cseréjekor előmelegített vagy épp hűtött friss levegő befújásával küszöbölhető ki a szellőztetésből eredő nagyobb mértékű veszteség.

Mindezek mellett a modern szellőzőrendszerek jóval hatékonyabb légszűrésükkel nagyban csökkentik a lakterek légszennyezettségét. A lakásokra jellemző por- és pollenszennyezés kiszűrése például az allergiás betegek életminőségét is nagymértékben képes javítani, miközben a széndioxid-mérgezés veszélye is minimalizálható.

„Tehát a gépi szellőberendezések beépítése egyszerre fogja olcsóbbá, fenntarthatóbbá, valamint egészségesebbé tenni otthonainkat” – mondta Mikó András.

Hirdetés
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Melyik a legjobb lakáshitel?
Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Hirdetés
Befektetés

Fektessünk be robotba?

Számos elemzés készül arról, hogy a robotika térnyerése hogyan...

Hogyan lövik be a cégek árát?

Több tényezőtől is függ a márkaérték.

Startupok vitték el tavaly a kockázati tőkét

Magyarországon 95 vállalat részesült összesen 38,2 millió euró összértékű...

Ezt olvasta már?

A szakma, ahol 5 generáció evez egy hajóban »